Η Meteology στο καταφύγιο «Λύγκας» και Λύκου στην Αγραπιδιά Νυμφαίου

Μια από τις πιο εξαιρετικές αποδράσεις, πραγματοποίησε η «Meteology LiveCams Application» στα πλαίσια της παρουσίασης την Ελληνικής χλωρίδας και πανίδας, στο πανέμορφο Νυμφαίο και συγκεκριμένα στο καταφύγιο Λύκου και Λύγκας, στην Αγραπιδιά . Φλώρινας.

Λύγκας – Ο άγνωστος “τίγρης” της Ευρώπης στον Αρκτούρο

Αυτό το υπέροχο αιλουροειδές, που η εικόνα του παραπέμπει σε τίγρη, είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια δυστυχώς δεν συναντάται στην Ελλάδα, ενώ οι ελάχιστες μαρτυρίες θέασής του δεν είναι αξιόπιστες. Στη δυτική Βαλκανική χερσόνησο (Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία) υπάρχει ένα υποείδος του Ευρασιατικού λύγκα, ο βαλκανικός λύγκας (Lynx lynx balcanicus). Αυτό είναι και το είδος που θα μπορούσε να επανεμφανιστεί κάποια στιγμή στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι λιγότερα από 50 άτομα ζουν ακόμα ελεύθερα στη φύση και για τον λόγο αυτό το υποείδος του βαλκανικού λύγκα θεωρείται «Κρισίμως κινδυνεύον». Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι η μοναδική ελληνική οργάνωση που πήρε μέρος στο επίσημο πρόγραμμα καταγραφής λύγκα στα Βαλκάνια συμμετέχοντας στην ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων για το είδος.

Τον Ευρασιατικό λύγκα (Lynx lynx), το άγριο θηλαστικό που έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι οι επισκέπτες στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στο Νυμφαίο Φλώρινας.

Τον Σεπτέμβριου του 2021 3 λύγκες, αλλά και 4 λύκοι, μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από το πάρκο Naturland της Ανδόρρας. Το πάρκο λειτουργούσε για χρόνια ως χειμερινό θέρετρο και ζωολογικός κήπος, όταν η νέα διεύθυνση αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία του ζωολογικού κήπου και να αναζητήσει ένα καλύτερο μέρος για τα ζώα. Μέσω του Ευρωπαϊκού δικτύου EARS, ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, αποφασίστηκε τα ζώα να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του.

Με δεδομένη την εξαφάνιση του λύγκα από την Ελλάδα, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει προχωρήσει σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία μελέτης και προστασίας του, που επικεντρώνεται κυρίως στις ακόλουθες δράσεις:
Δράση έρευνας στο πεδίο. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει εγκαταστήσει ένα δίκτυο αυτόματων καμερών στα βουνά της Φλώρινας με στόχο την καταγραφή τυχών ενδείξεων της παρουσίας του είδους.
Δράση περιβαλλοντικής ενημέρωσης. Στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο οι ξεναγοί του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα ενημερώνουν συστηματικά τους επισκέπτες για τον λύγκα και το ενδεχόμενο επιστροφής του στη χώρα μας.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί :

Ο Ντοράι (10 ετών), η Κάρμεν (11 ετών) και η Μίσσι (2 ετών) έχουν ήδη προσαρμοστεί στο νέο τους χώρο. Τους αρέσει να κρύβονται στους θάμνους, όπου είναι δύσκολο να τους εντοπίσει κανείς. Αν και είναι στην φύση τους να σκαρφαλώνουν σε δέντρα, δεν έχουν δείξει ακόμα διάθεση να το κάνουν αφού είναι κάτι εντελώς νέο για εκείνα. Πολύ συχνά επίσης επισκέπτονται την πισίνα τους για νερό. Ο Ντοράι είναι πιο θαρραλέος και κινείται περισσότερο μέσα στον χώρο, ενώ πιστά τον ακολουθεί η Κάρμεν. Η μικρότερη Μίσσι συνήθως κρύβεται και εμφανίζεται μόνο όταν εκείνη το θέλει.

 

Θέλοντας να καθιερώσει την προστασία του λύγκα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που καθιστούν εφικτή την επιστροφή του είδους στη χώρα μας, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ προχώρησε στη μετατροπή του Καταφυγίου του Λύκου σε Κέντρο Προστασίας Λύκου και Λύγκα. Οι 3 λύγκες φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα και πλέον δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας και άλλων λυγκών στο μέλλον.

Ο λύγκας είναι ένα σημαντικό κομμάτι του φυσικού μας πλούτου. Την ώρα που στη χώρα μας χάνεται ένα σημαντικό μέρος της βιοποικιλότητας, συστήνουμε τους λύγκες στη χώρα μας με την ελπίδα ότι σύντομα θα αποτελέσουν ξανά κομμάτι της ελληνικής πανίδας! Με την εμπειρία και την αξιοπιστία που διαθέτει πλέον σε διεθνές επίπεδο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ αποτελεί έναν σημαντικό φορέα προστασίας και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί :

Τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τον Ευρασιατικό λύγκα (Lynx lynx), το άγριο θηλαστικό που έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα, έχουν οι επισκέπτες στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ! Πριν από λίγες εβδομάδες 3 λύγκες, αλλά και 4 λύκοι, μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από το πάρκο Naturland της Ανδόρρας. Το πάρκο λειτουργούσε για χρόνια ως χειμερινό θέρετρο και ζωολογικός κήπος, όταν η νέα διεύθυνση αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία του ζωολογικού κήπου και να αναζητήσει ένα καλύτερο μέρος για τα ζώα. Μέσω του Ευρωπαϊκού δικτύου EARS, ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, αποφασίστηκε τα ζώα να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί :

Μία νέα αγέλη λευκών λύκων

Μαζί με τους λύγκες από το ίδιο πάρκο ήρθε στο Κέντρο Προστασίας και μία αγέλη τεσσάρων λύκων. Φιλοξενούνται σε διαφορετικό χώρο και πρόκειται για τους: Ντιέγκο (2 ετών), Λόμπα (6 ετών), Σίλβα (6 ετών) και Ρομπέρτο (4 μηνών).

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί :

 

Πηγή Βίντεο – εικόνων:

«Meteology LiveCams Application»

 

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast