Mακροπρόθεσμη Εκτίμηση Ιουνίου

Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, έφτασε, και μαζί του, οι προσδοκίες για καιρικές συνθήκες που θα αρμόζουν στις ημερολογιακές ενδείξεις. Τι λένε όμως τα νεότερα δεδομένα για την πιθανή εξέλιξη του πρώτου μήνα του θέρους?

Στην πράξη, δεν φαίνεται -ουσιαστική- διαφοροποίηση των βαρομετρικών διατάξεων που κυριάρχησαν τον Μάη. Οι κατά κανόνα-υψηλές πιέσεις φαίνεται να διατηρούνται και να επανεμφανίζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, δίνοντας την ευκαιρία σε ασταθείς αέριες μάζες, να κατακλύζουν την Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα, η σταδιακή και αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας στην Μεσόγειο, ιδιαίτερα στην ανατολική, θα προσδώσει στις θερμικές καταιγίδες τόση ενέργεια ώστε να εξελίσσονται σε επικίνδυνες. Αξιοσημείωτο είναι, πως δεν φαίνεται κάποιο κύμα καύσωνα.

Ελλάδα: Ένας Ιούνης όπως τον έχουμε συνηθήσει τα τελευταία χρόνια. Άφθονα περιστατικά θερμικών καταιγίδων, αλλά και ταυτόχρονη άνοδος της θερμοκρασίας, σε καθαρά καλοκαιρινά επίπεδα. Δυστυχώς, αυτός ο συνδιασμός ψυχροτέρων αερίων μαζών στην ανώτερη ατμόσφαιρα και σημαντικής ανόδου της θερμοκρασίας στα επιφανειακά στρώματα, θα προσδώσει στις καταιγίδες εκρηκτικό χαρακτήρα.

ΥπΑΑΤ: Πότε θα αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες του Ιουνίου - Οικονομικός  Ταχυδρόμος - ot.gr

εικ: Καταστροφικό χαλάζι στην Μακεδονία. Δυστυχώς ο Ιούνης θα φέρει αρκετές τέτοιες μέρες για το σύνολο των ηπειρωτικών.

Ετσι λοιπόν, οι καταιγίδες, θα συνοδεύονται σε πολλές περιπτώσεις από ισχυρούς ανέμους, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σημαντικού μεγέθους χαλαζόπτωση, ικανή να προκαλέσει προβλήματα σε καλλιέργειες. Αυτά αφορούν κυρίως την κεντρική και βόρεια χώρα, καθώς νοτιότερα, τα επεισόδια καταιγίδων, θα είναι λιγότερα μεν, αλλά εξίσου ισχυρά.

Τις καλύτερες καιρικές συνθήκες θα τις έχουμε στην παράκτια ζώνη και το Αιγαίο, όπου το καλοκαίρι φαίνεται πως θα έρθει στην ώρα του, παρά τις βροχές των πρώτων ημερών του μήνα.

 

Βροχοπτώσεις: Τα συχνά επεισόδια καταιγίδων στα ηπειρωτικά τις θερμές ώρες της ημέρας, θα πρέπει να υπερκαλύψουν την μέση υετική απόδοση και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, να ξεπεράσουν τον μέσο όρο με ευκολία.

Θερμοκρασία: Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε σταθερή άνοδο, και οπωσδήποτε θα φτάσει στα τυπικά καλοκαιρινά επίπεδα ή λίγο πάνω από αυτά. Τα συχνά επεισόδια καταιγιδων πάντως, θα κρατάνε τον υδράργυρο σε ανεκτά επίπεδα, αν και η δυσφορία, κυρίως προς τα μέσα του μήνα, θα είναι έντονη εξ αιτίας και της αυξημένης  υγρασίας.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

One Response so far.

  1. Ο/Η Cem Kos λέει:

    Ευχαριστούμε .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast