Υπερπληθυσμός ‘μπλέ καβουριών’ στον Θερμαϊκό

Τα τελευταία πέντε χρόνια τα μεγαλόσωμα μπλε καβούρια κάνουν επέλαση στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των εκβολών του Αξιού και του Αλιάκμονα και στον Όρμο της Μεθώνης. Ο εισαγόμενος νόστιμος μεζές είναι κυρίαρχος θηρευτής και δημιουργεί νέα δεδομένα στο παράκτιο οικοσύστημα. Τα μπλε καβούρια καταβροχθίζουν μικροοργανισμούς, ψάρια, ακόμη και τα μικρότερα αυτόχθονα καβούρια της περιοχής. Επιπλέον, προκαλούν σοβαρές ζημιές στις μυδοκαλλιέργειες, τα δίχτυα και τον υπόλοιπο εξοπλισμό των ψαράδων. Οι τελευταίοι, όπως και οι μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού Κόλπου, δεν έχουν άλλη επιλογή. Στρέφονται αναγκαστικά στην αλίευση αυτού του νέου είδους, που υπάρχει πλέον σε αφθονία, προσπαθώντας να ρεφάρουν τις ζημιές χιλιάδων ευρώ που αφήνει στο πέρασμά του. Η «ναυμαχία για τα μπλε καβούρια» έχει κερδισμένους και χαμένους.

Οι ντόπιοι ψαράδες τα αποκαλούν «Ιταλούς», χωρίς να υπάρχει πειστική εξήγηση. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο είδος φέρεται να έφτασε στις ελληνικές θάλασσες από τον δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό, πιθανόν με τα εμπορικά πλοία, όπως μου εξηγεί ο Δρ. Κοσμάς Κεβρεκίδης, βιολόγος στη Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, χάρη στον οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες διαθέτουν τα βασικά στοιχεία για το συγκεκριμένο είδος.

«Το μπλε καβούρι, που επιστημονικά ονομάζεται Callinectes sapidus, συγκαταλέγεται στα αλλόχθονα είδη της Μεσογείου. Εξαπλώνεται στην παράκτια ζώνη και αποτελεί τυπικό κάτοικο εκβολών ποταμών» σημειώνει ο ίδιος.Οι ψαράδες της Χαλάστρας θυμούνται αφηγήσεις των πατεράδων, σύμφωνα με τις οποίες ο πληθυσμός του μπλε καβουριού ήταν έντονα αυξημένος τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60. Τα επόμενα χρόνια, υπήρξαν διακυμάνσεις και μόλις την τελευταία πενταετία φαίνεται ότι οι «Ιταλοί» άρχισαν να κατακτούν ξανά τον Θερμαϊκό Κόλπο. «Στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων, τον Οκτώβριο του 2013, όπου παρουσιάστηκαν τα ελάχιστα ως σήμερα γνωστά στοιχεία για το μπλε καβούρι, επισημάνθηκε ότι οι διακυμάνσεις στον πληθυσμό φαίνεται να οφείλονται και στον σύνθετο κύκλο ζωής του είδους, που περιλαμβάνει εποχικές και χωρικές μεταναστεύσεις με σκοπό την αναπαραγωγή του. Σημαντικοί πληθυσμοί έχουν επίσης εντοπιστεί στις εκβολές του Πηνειού καθώς και σε μικρότερες λιμνοθάλασσες αλλά και σε όλο το Βόρειο Αιγαίο, ιδιαίτερα στον Βιστωνικό Κόλπο και στο Δέλτα του Έβρου» σημειώνει ο κ. Κεβρεκίδης.

Οι ψαράδες του Θερμαϊκού Κόλπου γνωρίζουν εμπειρικά ότι τον χειμώνα τα μπλε καβούρια μεταναστεύουν σε μεγαλύτερα βάθη. Επιστρέφουν στην παράκτια ζώνη και τις εκβολές των ποταμών την Άνοιξη, ώστε να αναπαραχθούν και ο μεγαλύτερος αριθμός τους αλιεύεται το καλοκαίρι. Οι ψαράδες χρησιμοποιούν ζευγάρια κωνικών παγίδων από δίχτυ, τους βολκούς ή νταούλια όπως ονομάζονται. Αυτά τοποθετούνται στον πυθμένα και για δόλωμα χρησιμοποιείται κοτόπουλο ή μικρά ψάρια. Οι παγίδες πρέπει να μαζευτούν την επόμενη μέρα, καθώς διαφορετικά τα καβούρια θα αρχίσουν να τις καταστρέφουν με τις δαγκάνες τους.

Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τον πληθυσμό του καβουριού τα επόμενα χρόνια. Οι ανθεκτικοί και επιθετικοί «Ιταλοί» καταναλώνουν τα πάντα, μικροοργανισμούς, μικρά ψάρια, τα αυτόχθονα καβούρια, νεκρούς οργανισμούς και βέβαια επιτίθενται στις μυδοκαλλιέργειες. «Με είχαν προειδοποιήσει συνάδερφοι ψαράδες και δεν το πίστεψα. Αν καθυστερήσεις να διαθέσεις τα μύδια, πρέπει να προσέξεις πολύ. Πέρυσι τον Αύγουστο τα καβούρια μού κατέστρεψαν 40 τόνους μύδια σε δέκα μέρες. Έπαθα μεγάλη ζημιά» λέει ο Φαφάς,. Αντίστοιχες ιστορίες για επιθέσεις των καβουριών στις μυδοκαλλιέργειες και καταστροφή διχτυών και αλιευτικού εξοπλισμού έχουν να αφηγηθούν οι περισσότεροι ψαράδες από τη Χαλάστρα ως την Πιερία.Ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας και κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Χαρίτων Χιντήρογλου, συμπυκνώνει την ουσία του θέματος. «Πρόκειται για είδος υψηλής γαστρονομικής αξίας και μάλιστα σε αφθονία. Ωστόσο, στην εγχώρια αγορά δεν είναι ευρέως γνωστό στους καταναλωτές και πωλείται σε χαμηλή τιμή. Από την άλλη, οι πληθυσμιακές εξάρσεις του στον Όρμο της Μεθώνης ή το Πόρτο Λάγος, δημιουργούν προβλήματα σε άλλες αλιευτικές δραστηριότητες. Αυτά τα δύο στοιχεία καθιστούν επιτακτική την ανάγκη κατάρτισης ενός διαχειριστικού σχεδίου για το μπλε καβούρι» μου είπε στο γραφείο του.

 

Πηγή: Vice Greece

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

One Response so far.

  1. Ο/Η Στρατος λέει:

    Στην Βαλτιμόρη Μέριλαντ της Αμερικής τα μπλε καβουρια ειναi big busses. Στην Βαλτιμόρη ήπαρχουν περίπου 1500 ρεστοράν που σερβίρουν μόνο καβουρια (crab house ) Στην Ελλάδα ο κόσμος δεν τα ξέρει.Εγω με την γυναίκα μου τρομε 3 ντουζιέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast