Σύνοψη κυκλοφορίας Φλεβάρη και των σημερινών τρεξιμάτων μοντέλων καιρού.

Ακολουθωντας τις συνεπειες της πολυ ισχυρης αιφνιδιας στρατοσφαιρικης θερμανσης στις αρχες του Γεναρη, ο τροποσφαιρικος πολικος στροβιλος(πολαρ βορτεξ) εξακολουθει να ειναι πολυ χαλαρος(να μην εχει ισχυρη δυτικη ροη δηλαδη) και πλεον υψηλες πιεσεις να εχουν εγκατασταθει στον βορειο πολο κανοντας ουσιαστικα κομματια το τροποσφαιρικο πολαρ βορτεξ, εκτοπιζοντας μεγαλα μερη πολικων καθως και Αρκτικων ψυχρων αεριων μαζων σε νοτιοτερα γεωγραφικα πλατη.
Ετσι τις επομενες ημερες πολλες χωρες της βορειας αλλά και κεντρικης Ευρωπης θα εχουν καλες εως και πολυ ισχυρες χιονοπτωσεις με κρυα, την ωρα που πιο νοτια στις χωρες της Μεσογειου ο καιρος θα ειναι ανοιξιατικος εως και καλοκαιρινος.

Το «κατεστραμμενο» τροποσφαιρικο πολαρ βορτεξ.

Η διασπαση στο κατω στρατοσφαιρικο πολαρ βορτεξ ακομα αντεχει.

 

Αποκλισεις θερμοκρασιων τις επομενες 7 ημερες. Βλεπουμε το φοβερο «ψησιμο», με εκτός εποχης υψηλες θερμοκρασιες για ακομα μια φορα τον φετινο χειμωνα στην Ελλάδα και οχι μόνο αυτη τη φορα.

 

Μιλωντας για την Ελλαδα τωρα, αυτο το ημικαλοκαιρινο διαστημα που θα κρατησει αρκετες μερες ακομη με κορυφωση αυριο και μεθαυριο εως και περιπου 12 ή και εως 14 του μηνος, θα ακολουθηθει πιθανοτατα απο ενα διαστημα με κρυα.
Ακομα βεβαια ολα ειναι ρευστα για το πόσο αυτο θα συμβει, αλλά μαλλον δυσκολα θα αποφυγουμε μια ψυχρη εισβολη που μπορει να ειναι και διαρκειας ή και σοβαρη.

Ας δουμε λοιπον τι συμβαινει στην κυκλοφορια και τι δειχνουν τα μοντελα αυτη τη στιγμη.
Αυτη τη στιγμη στην Ελλαδα επικρατουν αντικυκλωνικες συνθηκες λογω ενος ισχυροτατου ριτζ που μας επηρεαζει και το οποιο θα φυγει 3 μερες μετα.
Αμεσως μετα 2 κυματισμοι θα προκυψουν στον Ατλαντικο που με πολυ μεγαλη πιθανοτητα θα οδηγησουν σε δημιουργια 2 ριτζ που θα επηρεασουν τον καιρο της Ελλαδας οχι ομως με τον τροπο που μας επηρεασε αυτο το ριτζ δινοντας καλο καιρο αλλά συνδιαζομενα και δινοντας χωρο σε καταβαση αυλωνων οπου θα φερουν κρυα και πιθανως χιονια. Αυτη τη στιγμη το 1ο ριτζ φαινεται να περναει χωρις να πηγαινει αρκετα ψηλα(βορεια) αρα μη συνδιαζομενο με καποιον αυλωνα οποτε πραγματι φερνοντας και αυτο παροδικα 1-2 μερες με καλο καιρο αλλά το 2ο ριτζ απο πισω ειναι και το ολο θεμα του πως θα εξελιχθει ο καιρος στην Ελλαδα μετα τις 14 του μηνος.

Και εδω η αβεβαιοτητα ακομη ειναι τεραστια, ωστε δεν υπαρχει καν καποια ταση ωστε να μιλησουμε για συγκεκριμενα πραγματα.
Μπορουμε ομως να διακρινουμε στα μοντελα καποιες μεγαλες διαφορές.
Το Ευρωπαικο μοντελο και τα ενσεμπλς του καθως και το μοντελο ΟΥΚΜΟ δινουν τους 2 κυματισμους αρκετα πιο μακρυα μεταξυ τους, σε πληρη αντιθεση με το μοντελο GFS και τα ενσεμπλς του.
Αυτο δινει μια πρωτη διαφορά της χρονικης σημασιας του πότε θα αναπτυχθει το 2ο ριτζ στην Ευρωπη. Η διαφορά που επιφερει αυτο ομως, δεν ειναι μόνο χρονικη και ειναι πιο κρισιμη.

Καθως λοιπον το GFS και τα ενσεμπλς του δινουν τον σχηματισμο του 1ου αρκετα κοντου(να μην εχει αναπτυχθει πολυ βορεια δηλαδη) ριτζ, μετα πολυ γρηγορα δινουν και τον σχηματισμο του 2ου απο πισω(δυτικα) που αυτη τη φορα αναπτυσσεται ψηλα ριτζ. Το οποιο συνδιαζεται με τον αυλωνα(το αλλο ατμοσφαιρικο κυμα που υπαρχει ηδη ανατολικα) και φερνει διαφόρων ειδων ψυχρες εισβολες μετα(φυσικα ακομη η αβεβαιοτητα ειναι τεραστια για τις θεσεις, την ενταση των ψυχρων εισβολων κλπ).
Το Ευρωπαικο ομως και τα ενσεμπλς του ειναι 1 με 2 μερες πισω σε αυτον τον κυματισμο κατι που επιφερει, εκτός του οτι οπως ειπαμε μεταφερομαστε 1-2 μερες πιο μετα στο να περιμενουμε καποια κακοκαιρια, την πολυ σημαντικη αλλαγη στην ολη διαταξη, του να εχουμε το πληρως ανεπτυγμενο ριτζ δυτικοτερα απο οτι το εχει το GFS!

Γενικα θα λεγαμε, μιλωντας παντα για πιθανοτητα χιονιου και οντας ενδιαφερομενοι περι πιθανοτητας χιονοκακοκαιριων με κρυα, την Τουρκια την συμφερει να εχει δικιο το GFS και τα ενσεμπλς του, ενω την κεντρικη και βορεια Ελλαδα την συμφερει να εχει δικιο το ΟΥΚΜΟ και το Ευρωπαικο και τα ενσεμπλς του ενω για τα ανατολικα προσηνεμα της Ελλαδας απο την αλλη δεν ειναι ξεκαθαρο το ποιο θα ηταν προτιμοτερο να εχει δικιο αν και αμιγως πιο προσηνεμες διαταξεις θα εβγαζε το σεναριο οι 2 κυματισμοι να ειναι κοντινοτεροι μεταξυ τους, αρα το GFS, χωρις ομως να σημαινει οτι και η αλλη περιπτωση Ευρωπαικου και ΟΥΚΜΟ δεν θα μπορουσε να δωσει ακομα και ιστορικα χιόνια.

Μια ακομα σημαντικη συνοπτικη διαφορά ειναι οτι το ατμοσφαιρικο κυμα ανατολικα του 1ου ριτζ στο Ευρωπαικο και στα ενσεμπλς του εχει πολυ καλυτερο αυλωνα, οποτε στην συνεχεια προφανως η πιθανοτητα για να κατεβει κατι ισχυροτερο αυξανεται.

Μην ξεχναμε βεβαια οτι ειμαστε ακομα μακρυα και αυτη ειναι απλως η γενικη εικονα της συνοπτικης κυκλοφοριας και τασης, και οτι ακομα και η συνοπτικη εικονα μπορει να αλλαξει στα επομενα τρεξιματα αν και πιστευω δυσκολα να γινει αυτο δινοντας αλλη νοοτροπια στην διαταξη. Οποτε μια συνοπτικη λεπτομερεια με κρισιμη διαφορά που θα επηρεασει παρα πολυ την συνεχεια ειναι η αποσταση μεταξυ των 2 αυτων κυματισμων που θα φερουν τα ριτζ που θα καθορισουν πολλα ως προς τον τυπο καιρου που θα υπαρξει στην Ελλαδα(το 2ο βασικα ριτζ).

Αυτα φαινονται στα επομενα διαγραμματα(οπου εχουν κυκλωθει οι κυματισμοι που θα δημιουργησουν το 2ο ριτζ), οι μεγαλου και μικρου μηκους κυματος ατμοσφαιρικοι κυματισμοι.
Ειναι φανερη η τεραστια διχογνωμια μεταξυ GFS και ενσεμπλς του με το Ευρωπαικο και τα ενσεμπλς του καθως και το ΟΥΚΜΟ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εδω δινονται και απο τα ενσεμπλς του Ευρωπαικου τα υψη χιονοστρωσης για 14 μερες μετα(καθε μελος τι δινει καθως και ο μεσος ορος των 50 μελων τους) που βεβαια μπορουν να χρησιμοποιηθουν μόνο ενδεικτικα για μια εποπτικη εικονα του τι σεναρια επικρατουν σε καθε τρεξιμο.

Βλεποντας επισης τα σεναρια που δινει το καθε μελος των ενσεμπλς του Ευρωπαικου βλεπουμε οτι υπαρχουν παρα παρα πολλα διαφορετικα συνοπτικα σεναρια οποτε ουσιαστικα δεν μπορουμε να μιλαμε καν για καποια συγκεκριμενη ταση.

Μπαινουμε λοιπον σε μια φαση οπου η ψυχρη εισβολη στην Ελλαδα μετα τις 14 ή 15 αρχιζει και γινεται πολυ πιθανη. Σε 2 μερες βεβαια απο τωρα θα μπορουμε να μιλαμε για πιο συγκεκριμενα πραγματα.

Ενω και το ψυχος που υπαρχει στην βορειοανατολικη Ευρωπη(που στατιστικα μας δινει και τις ισχυροτερες ψυχρες εισβολες) ειναι πολυ καλο με αποκλισεις εως και 10 βαθμους Κελσιου κατω απο τα κλιματικα.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast