Σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίας-η εξέλιξη των επομένων ημερών

Υποχωρεί ο υδράργυρος, όσο θα πλησιάζουμε προς το Σαββατοκύριακο, από τα βόρεια προς τα νότια, σταδιακά. Η πτώση αυτή, θα γίνει αισθητή προς τα τέλη της εβδομάδας, με τις ελάχιστες, να πέφτουν και στους 0c σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές της Θράκης-Μακεδονίας. Μονοψήφιες τιμές και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Αξίζει να σημειωθεί, πως, για παράδειγμα, το μεσημέρι του ΣΑΒΒΑΤΟΥ, ο υδράργυρος, δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τους 13 βαθμούς στην Θεσσαλονίκη και τους 15 στην Αττική, με περαιτέρω πτώση μέσα στην Κυριακή! Οι βροχές, θα κάνουν την εμφάνισή τους στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ οι πρώτες παροδικές χιονοπτώσεις, θα πρέπει να σημειωθούν σε υψόμετρα >800m στην ΘΡΑΚΗ και  >1300m στα ορεινά της Στερεάς αλλά και στην Κρήτη, σε μεγαλύτερα όμως υψόμετρα. Τίποτε το ιδιαίτερο γενικά πάντως, όσον αφορά την ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Τα φαινόμενα θα είναι καθαρά τοπικού χαρακτήρα και δεν αναμένεται να έχουν κάποιο αντίκτυπο, τόσο σε χιονοστρώσεις στα ορεινά μας, όσο και σε βροχές στα πεδινά.

Το όλο ενδιαφέρον, εστιάζεται από την ΚΥΡΙΑΚΗ και έπειτα. Οι ψυχρές αυτές αέριες μάζες, ενδεχομένως να συνδιαστούν με την άφιξη μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής από την κεντρική Μεσόγειο, δίνοντας μετά από καιρό, βροχές – κυρίως στα νότια- αλλά και τα πρώτα χιόνια στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας. Θα το δούμε αυτό κατά πόσο θα επαληθευτεί ή όχι. Μέχρι την Πέμπτη πάντως, δεν αναμένονται βροχές, ο καιρός διατηρείται ηλιόλουστος  και ιδανικός για κάθε είδους εξωτερική εργασία.

 

Η όλη βαρομετρική διάταξη ( παρακάτω χάρτες) είναι βγαλμένη από την καρδιά του Χειμώνα. Έντονα υψηλές πιέσεις στα βόρεια της Ευρώπης, θα εγκλωβίσουν ψύχος ( άγνωστης ακόμη έντασης και έκτασης) , ψύχος το οποίο θα προκαλέσει κυκλογενέσεις στην Μεσόγειο και κατά πάσα πιθανότητα, έναν νέο κύκλο ισχυρών βροχών σε Ιταλία, αλλά αυτή την φορά ίσως και στην χώρα μας(?). Ρευστά όλα ακόμη, αναμένουμε να πλησιάσουμε στις επίμαχες μέρες, για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο.  Αυτό το δίπολο πάντως, με την ‘ζεστή’ βόρεια Ευρώπη και την ‘ ψυχρή-βροχερή’ νότια, το είδαμε να κυριαρχεί όλο το καλοκαίρι.

 

Το σίγουρο πάντως, μέχρι τώρα είναι:

  • Πτώση της θερμοκρασίας σε σχεδόν χειμερινά επίπεδα, από την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και μετά, με έμφαση στην βόρεια χώρα.
  • Πιθανή εμφάνιση των πρώτων Παγετών στην ΘΡΑΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ τις πρωινές ώρες Σαββάτου και κυρίως ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Ελάχιστες -1 με -2 ακόμη και σε πεδινά τμήματα των περιοχών αυτών ( κυρίως κατά μηκος των συνόρων) δεν αποκλείονται.
  • Ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο, έως 7 μποφόρ.
  • Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά ΘΡΑΚΗΣ την ΠΕΜΠΤΗ και της ανατολικής ΣΤΕΡΕΑΣ.

 

 

 

 

 

 

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast