Πως επηρεάστηκε η Ελληνική αγροτική παραγωγή το 2018 απο την κλιματική αλλαγή

Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για την στήριξη του εισοδήματος των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, ώστε να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα κονδύλια, εθνικά και κοινοτικά, αλλά και σε τεχνικές και πρακτικές που θα τους επιτρέπουν να περιορίζουν στο μέτρο του δυνατού τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, υπογράμμισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ),γενικός διευθυντής ΣΕΚΕ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός.

Μιλώντας στο περιθώριο του 2ου συνεδρίου του ΣΑΣΟΕΕ στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Αγροτική Ανάπτυξη», ο κ. Κοντός, επισήμανε, ότι πλέον καταγράφονται έντονες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα. «Αρκεί να σας πω ότι το 2018 είχαμε 42% μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα, πτώση 30-40% της παραγωγής στα ροδάκινα ανάλογα με την περιοχή, κάμψη 30% στα καπνά και υποχώρηση 40% στα ακτινίδια, ενώ δεν έλειψε και η υποβάθμιση της ποιότητας», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, τα χρονικά περιθώρια στένεψαν και πρέπει να δούμε πως θα την αντιμετωπίσουμε».

«Θέση του ΣΑΣΟΕΕ αποτελεί ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας στο εισόδημα των αγροτών που θα είναι και από τον ΕΛΓΑ που διαχειρίζεται χρήματα αγροτών, αλλά και από την ΚΑΠ την περίοδο 2021 και μετά. Θα πρέπει ένα μέρος κονδυλίων από τον δεύτερο πυλώνα της νέας ΚΑΠ να πάνε στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και στη στήριξη των παραγωγών», είπε ο κ. Κοντός και τόνισε: «στο σημείο αυτό θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και ένα σχήμα στο οποίο να συνυπάρχουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στο νέο ταμείο που μπορεί να δημιουργηθεί».

Κατά τον κ. Κοντό, «το δίχτυ ασφαλείας θα πρέπει να περιλαμβάνει και εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών, έτσι ώστε να προβλέπονται στο μέτρο του εφικτού οι καταστροφές και δυσμενείς επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την ευφυή γεωργία και ότι άλλο μπορεί να γίνει, προκειμένου να μπορούμε να προλαμβάνουμε και να προγραμματίζουμε την κάλυψη των αγροτών από την κλιματική αλλαγή».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΜΠΕ, ο κ. Κοντός, επισήμανε: «πλέον όλοι καταλαβαίνουν στη χώρα μας το μεγάλο ρόλο των συνεταιρισμών. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι και ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγγειλαν από την ΔΕΘ επιπλέον μέτρα για τη στήριξη των αγροτών που παραδίδουν τα προϊόντα τους στους συνεταιρισμούς. Είναι πλέον σαφές ότι κάποιος μπορεί να πετύχει μείωση του κόστους παραγωγής, καλύτερες τιμές, τυποποίηση και μεταποίηση, ακόμη και περισσότερες εξαγωγές, μόνο με συλλογική διαπραγμάτευση», τόνισε.

Αντωνιάδης: Καθόλου τυχαίο που οι επιπτώσεις στο Κλίμα είναι ήδη στον πυρήνα της ΚΑΠ

Την ανάγκη «να μετράμε συστηματικά τους κινδύνους, με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπος ο πρωτογενής τομέας και να επανεξετάσουμε τις μεθόδους και τα είδη καλλιεργειών που χρησιμοποιούμε, ώστε ο κλάδος να παραμείνει ανταγωνιστικός και μέσω της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε ο σύμβουλος διοίκησης εμπορικής και αγροτικής τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, πρόεδρος της Gaia Eπιχειρείν ΑΕ, Χριστόδουλος Αντωνιάδης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα είναι ήδη στον πυρήνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σαν επερχόμενη μεταβολή.

Ερωτηθείς από το ΑΜΠΕ για τα κεφάλαια που απαιτούνται προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή, ο κ. Αντωνιάδης, επισήμανε ότι «… οι τράπεζες έχουν ήδη μετασχηματιστεί στον τομέα αυτό και είναι φιλικές σε κάθε μορφή τέτοιας μεταβολής. Εμείς έχουμε ήδη περιβαλλοντική διεύθυνση και τη διεύθυνση του greenbanking στο χρηματοπιστωτικό μας ίδρυμα» και σημείωσε: «μεμονωμένα κανείς δεν θα μπορέσει να πετύχει θετικά αποτελέσματα σε κανένα πεδίο. Είναι καλό να υπάρχουν παρέες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί έτσι ώστε να επιτευχθούν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο. Νομίζω ότι αυτό έχει γίνει πλέον αντιληπτό».

ΠΗΓΗ: greenagenda.gr

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast