Οι 8 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος .

Το Ηλιακό σύστημα περιλαμβάνει τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα τα οποία κινούνται σε τροχιά γύρω από αυτόν μέσα στο πεδίο βαρύτητάς του, είτε περιστρεφόμενα άμεσα γύρω από αυτόν είτε κινούμενα σε τροχιές γύρω από άλλα σώματα, που κινούνται γύρω από τον Ήλιο. Ο Ήλιος είναι ένα μέσο άστρο και ζει περίπου για 5 δισεκατομμύρια χρόνια. Είναι μια φλεγόμενη σφαίρα, που εκτοξεύει ενέργεια θερμότητα και φωτεινότητα. Ο πυρήνας του μετατρέπει υδρογόνο σε ήλιο σε μια συνεχόμενη αντίδραση περίπου 15,7 εκατομμύρια βαθμών Κελσίου ενώ η πυρηνική σύμπτυξη στο εσωτερικό του ηλίου παράγει περίπου 4.000.000 τόνους μάζας ανά δευτερόλεπτο, ενέργεια η οποία διατηρεί την λαμπρότητα του.

1. Ερμής

Ο Ερμής είναι ο μικρότερος και κοντινότερος στον ήλιο πλανήτη

Με απόσταση περίπου 70.000.000 χιλιόμετρα μακριά ο Ερμής είναι καψαλισμένος από την ακτινοβολία όσο κανένας άλλος πλανήτης. Πήρε το όνομα του από τον αγγελιαφόρο των Θεών. Ο Ερμής είναι ο μικρότερος και κοντινότερος στον ήλιο πλανήτη. Η επιφάνεια του είναι γεμάτη κρατήρες λόγω της τεράστιας βαρύτητας του Ηλίου η οποία προσελκύει μικρούς και μεγάλους βράχους προς το μέρος του Ερμή. Οι μετεωρίτες αυτοί διαμόρφωσαν έτσι την επιφάνεια του πριν από αμνημόνευτους χρόνους. Λόγω της μικρής του βαρύτητας δεν κατάφερε να κρατήσει την ατμόσφαιρά του.

 

2. Αφροδίτη

Η Αφροδίτη αποτελεί τον πιο θερμό πλανήτη

Επόμενη στη σειρά η Αφροδίτη, η δίδυμη αδερφή της Γης, με όνομα που προέρχεται από τη Θεά της ομορφιάς και προστάτιδα του έρωτα. Ένας άγονος πλανήτης με αποπνικτική ατμόσφαιρα. Πάνω από 90 φορές πιο πυκνή από της Γης και με θερμοκρασίες, που θα έλιωναν και μόλυβδο. Αποτελεί τον πιο θερμό πλανήτη, συχνά παρομοιάζεται με τη Γη λόγω μεγέθους καθώς είναι λίγο πιο μικρή απ’ αυτήν μόνο που η Αφροδίτη είναι μια κόλαση με συνθήκες πολύ εχθρικές. Συχνά ονόματα του πλανήτη είναι «Αυγερινός» και «Εωσφόρος».

 

3. Γη 

Πολλοί πλανήτες έχουν ατμόσφαιρα αλλά μόνο της Γης είναι βιώσιμοι

Αποτελεί μια συμφωνία σχημάτων και χρωμάτων. Φαίνεται σαν πλανήτης χωρίς ζωή αλλά αν δούμε πιο κοντά φαίνεται η δουλειά του ανθρώπινου είδους. Τα 2/3 της επιφάνειάς της αποτελούνται από νερό και οι ωκεανοί της γεμάτοι ζωή. Η Γη είναι η μεγαλύτερη από τους εσωτερικούς πλανήτες, η ατμόσφαιρά της αποτελείται από 78% άζωτο, 21% οξυγόνο και 1% άλλα αέρια. Η απόλυτη ισορροπία για να ζούμε και να αναπνέουμε. Πολλοί πλανήτες έχουν ατμόσφαιρα αλλά μόνο της Γης είναι βιώσιμη. Η ατμόσφαιρα της Γης, μας προστατεύει από εισερχόμενους μετεωρίτες οι οποίοι διασπώνται καθώς εισβάλλουν πριν καν προλάβουν να φτάσουν στο έδαφος.

 

4. Άρης

Ο Άρης ίσως είναι ο επόμενος πλανήτης που θα κατακτήσει ο άνθρωπος

Με μείον 100 βαθμούς Κελσίου πριν την ανατολή ο ουρανός στον Άρη εμφανίζεται ροζ από την σκόνη και την ομίχλη. Το μεσημέρι έχει καθαρό ουρανό και όσο πλησιάζει το βράδυ παγωμένα σύννεφα παγώνουν τον πλανήτη. Αυτός είναι ο κόκκινος πλανήτης, ο τέταρτος σε σειρά απόστασης από τον Ήλιο. Ο Άρης ίσως είναι ο επόμενος πλανήτης που θα κατακτήσει ο άνθρωπος. Σήμερα είναι ένας παγωμένος πλανήτης και το μόνο ορατό νερό βρίσκεται στους πόρους του. Η ατμόσφαιρα του αποτελείται από 95.3 % διοξείδιο του άνθρακα, 2.7% άζωτο και 6% αργό. Η μεγαλύτερη έκταση του αποτελείται από ερήμους, γεμάτες από ψιλή σκόνη οξειδίου του σιδήρου.

 

5. Δίας

Το χρώμα και ο χρόνος περιστροφής του Δία μπορεί να διαφέρει με την πάροδο των χρόνων.

Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος μόνο που μπροστά στον ήλιο χάνει την μεγαλοπρέπειά του. Πήρε το όνομα του από τον Θεό Δία και είναι ένας γίγαντας αερίων. Στην επιφάνεια του παρατηρούμε διαφορετικές χρωματικές ζώνες. Οι άσπρες και κίτρινες ζώνες είναι υψηλά νέφη ενώ οι κόκκινες και καφέ ζώνες χαμηλότερα. Οι ζώνες κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις συνεχώς. Το χαρακτηριστικό του Δία είναι η μεγάλη κηλίδα του, τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη γη. Είναι ένας συνεχόμενος αντικυκλώνας που φαίνεται να μετακινείται αργά. Το χρώμα και ο χρόνος περιστροφής της μπορεί να διαφέρει με την πάροδο των χρόνων. Ακόμα και με το τηλεσκόπιο δεν έχουμε ορατότητα της επιφάνειάς του Δία. Η ατμόσφαιρα του έχει πλάτος πάνω από 5.000 χιλιόμετρα και περνώντας ανάμεσα από τα νέφη οι θερμοκρασίες φτάνουν από -130 έως -140 βαθμούς Κελσίου.

 

6. Κρόνος

 

O Κρόνος δεν έχει σταθερή επιφάνεια μόνο στρώματα αερίων

Κρόνος, ο άρχοντας των δαχτυλιδιών. Το όνομα του προέρχεται  από τον Θεό της σοδειάς και των συγκομιδών. Είναι ο έκτος πλανήτης σε απόσταση από τον ήλιο και ο δεύτερος μεγαλύτερος. Είναι κι’ αυτός ένας αέριος πλανήτης με 7/10 της πυκνότητας του νερού. Όπως ο Δίας έτσι και ο Κρόνος δεν έχει σταθερή επιφάνεια μόνο στρώματα αερίων. Τα άσπρα είναι υψηλά νέφη και τα κίτρινα χαμηλότερα.  Οι δακτύλιοι του Κρόνου χωρίζονται σε περιοχές με κενά ανάμεσά τους. Το γνωστότερο κενό μεταξύ των δακτυλίων είναι το χάσμα Cassini που χωρίζει τον A δακτύλιο από τον B. Ο Α και Β είναι οι πιο φωτεινοί ενώ ο C πιο αμυδρός. Είναι πιθανόν να δημιουργήθηκαν από απομεινάρια δορυφόρων του Κρόνου οι οποίοι θα δημιουργήθηκαν από τον πρόσκρουση με μετεωρίτες ή κομήτες ενώ περιστρεφόταν γύρω από τον Κρόνο. Μεγάλο τμήμα των δακτυλίων αποτελείται από πάγους που περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη μαζί με θραύσματα μετάλλου, κόκκους σκόνης και χώματα.

 

7. Ουρανός

Τα σύννεφα στην εξωτερική επιφάνεια του Ουρανού έχουν -220 βαθμούς Κελσίου

Ο έβδομος πλανήτης σε απόσταση από τον ήλιο. Με όνομα που προέρχεται από την αρχαία Θεότητα του Ουρανού, πατέρας του Κρόνου και του Δία. Μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι ο άξονας περιστροφής γύρω από τον εαυτό του βρίσκεται σχεδόν πάνω από την εκλειπτική δίνοντας την εντύπωση ότι κυλά στην τροχιά του. Οι δακτύλιοι του είναι σκοτεινοί και στενοί. Εμφανισιακά δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πέρα από τους δακτυλίους. Αυτό άλλαξε όταν ερεύνησαν τον πλανήτη με το τηλεσκόπιο Hubble το οποίο εμφάνισε κλιματικές αλλαγές και ροζ σύννεφα μεθανίου. Τα σύννεφα στην εξωτερική επιφάνεια έχουν -220 βαθμούς Κελσίου και κάτω απ’ αυτά υπάρχουν τέσσερις στρώσεις από σύννεφα. Οι δορυφόροι του Ουρανού είναι ονομασμένοι από χαρακτήρες  του Γουίλιαμ Σαίξπηρ και του Αλεξάντερ Πόουπ και αυτοί είναι Oberon, Titania και Miranda.

 

8. Ποσειδώνας

Χαρακτηριστικό του Ποσειδώνα είναι τα εξαιρετικά δυναμικά συστήματα καταιγίδων

Συμβολίζεται με την τρίαινα του θεού Ποσειδώνα. Είναι ο τελευταίος πλανήτης του Ηλιακού συστήματος. Έχει κι αυτός μια κηλίδα κοντά στο νότιο ημισφαίριο και μια μεγάλη σκοτεινή κηλίδα συγκρίσιμη με τη μεγάλη κηλίδα του Δία. Είναι επίσης αντικυκλώνας με αραιά σύννεφα στις άκρες. Όπως ο Ουρανός έτσι και ο Ποσειδώνας τα εξωτερικά νέφη του βρίσκονται στους -220 βαθμούς Κελσίου και οι στρώσεις είναι παρόμοιες. Χαρακτηριστικό του πλανήτη είναι τα εξαιρετικά δυναμικά συστήματα καταιγίδων με ταχύτητες που πετυχαίνουν σχεδόν υπερηχητική ροή.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast