Aegean Effect Snow: Ο μηχανισμός χιονιού της Αττικής!
- Φωκίων Χωρινός
- on Ιαν, 05, 2019
- No Comments.
- 4293 Views
Η περιοχή του βορείου-κεντρικού Αιγαίου, φαίνεται πως έχει…βαλθεί να χιονίσει όλη την ανατολική πεδινή πλευρά της Πίνδου! Ακριβώς ο ίδιος μηχανισμός, ο οποίος έδωσε τον μεγάλο χιονιά στην Θεσσαλία-δυτική-κεντρική Μακεδονία, θα ενεργοποιηθεί εκ νέου από το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης! Ο λόγος για τον μηχανισμό της σύγκλισης. Ας ρίξουμε όμως μια επιγραμματική ματιά, στο τι είναι αυτός ο μηχανισμός? Παρακάτω ( εικ) βλέπουμε τον χάρτη ανέμων που ισχύει απο Δευτέρα βράδυ έως περίπου την Τρίτη το μεσημέρι. Προσέξτε, εκεί περίπου στο ύψος των Σποράδων/ανοιχτά της Χαλκιδικής, πως ο βαρδάρης της κεντρικής Μακεδονίας, συναντάει και συγκρούεται με τον ΒΒΑ του βορείου Αιγαίου. Ακριβώς από εκείνο το σημείο σύγκρουσης, ξεκινάνε να αναπτύσσονται κατακόρυφα νέφη. Νέφη, τα οποία περιέχουν τεράστιες ποσότητες υγρασίας, η οποία, ανάλογα και με τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος, σχηματίζει βροχοσταγόνες ή χιονονιφάδες. Τα νέφη αυτά, ‘φορτωμένα’ με χιόνι, καθώς ανυψώνονται και συναντάνε το ρεύμα στην ανώτερη τροπόσφαιρα, παρασύρονται και ξεκινάνε το ταξίδι τους, σύμφωνα με το ρεύμα αυτό. Στην χτεσινή περίπτωση, το ρεύμα ( συνήθως στα 700hpa) ήταν νότιο. Έτσι, αυτά τα νέφη, από το κεντρικό Αιγαίο, κινούταν προς την κεντρική Μακεδονία, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Τώρα όμως, το ρεύμα γίνεται βόρειο-ΒΑκό. Αυτό σημαίνει πως τώρα, η δέσμη αυτών των νεφών φορτωμένων με χιόνι, θα κινείται νότια. Θα επηρεάσει δηλαδή την Εύβοια, Αττική, καθώς και μέρος του κεντρικού Αιγαίου. Ετσι λοιπόν, σε αυτά τα τμήματα, θα πρέπει να περιμένουμε μεταβολή του καιρού, με τις χιονοπτώσεις να φτάνουν και σε πεδινά-παράκτια τμήματα! Στον μωβ κύκλο, σημειώνεται η περιοχή η οποία κατά κανόνα, δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο υετού σε αυτές τις περιπτώσεις.
Τι γίενται όμως με την ΑΤΤΙΚΗ?
Η Αττική, σε τέτοιες περιπτώσεις, εξαρτάται κατ απόλυτο τρόπο, από το ρεύμα στα 850 και τα 700hpa. Δηλαδή, την στάθμη των 1500 μέτρων και των 2000 στην ελεύθερη ατμόσφαιρα. Σε εκείνο το επίπεδο, βρίσκεται η κύρια μάζα των νεφών που αναφέρθηκαν παραπάνω, έτσι σε αυτή την στάθμη της τροπόσφαιρας, μας ενδιαφέρει το ρεύμα. Όσο περισσότερο ανατολικές συνιστώσες παίρνει ο άνεμος σε εκείνα τα υψόμετρα, τόσο περισσότερο, η σύγκλιση, περνάει στην ενδοχώρα της Αττικής και κατ επέκταση, ο κύριος όγκος υετού. Όσο δυτικότερες γίνονται οι συνιστώσες, η σύγκλιση, κατευθύνεται ανατολικότερα, επηρεάζοντας την ανατολική Αττική, η ακόμη και την Ευβοια-Άνδρο μόνο! Υπάρχουν βέβαια και ενδιάμεσες περιπτώσεις, όπου μόνο στα 850hpa ( δηλαδή στα 1500m) εχουμε ‘ευνοικό’ άνεμο, έτσι, ενώ η κύρια σύγκλιση θα κινείται στην ανατολική Αττική, ( αναλογα το ρεύμα στα 700 το οποίο είναι και το master που καθορίζει τα πάντα) , νέφη που βρίσκονται στην χαμηλότερη στάθμη των 850hpa , κινούνται στην ενδοχώρα της Αττικής. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο υετός είναι ομοιόμορφα κατανεμημένος παντού, αλλά όχι μεγάλης έντασης και με έμφαση στα ορεινά ( ορογραφικός υετός).
Κυρίαρχο ρόλο σε όλα τα παραπάνω φυσικά, παίζει η θέση του αυλώνα, η ύπαρξη χαμηλού στο νότιο Αιγαίο, το γεωδυναμικό πάχος και η αστάθεια ( διαθέσιμη ενέργεια ανύψωσης ) στο Αιγαίο. Aυτά θα καθορίσουν και την ένταση-έκταση της σύγκλισης, την διάρκειά της.
Την όλη παραπάνω διαδικασία, θα την έχετε ακουστά, και ως Aegean effect snow.
Χαρακτηριστική εικόνα δορυφορικής, με την σύγκλιση να επηρεάζει την ανατολική Στερεά. Προσέξτε τις δέσμες νεφών που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Xαρακτηριστικές εικόνες, των νεφών τύπου aegean lake effect .
Δημοφιλή Άρθρα
- Αυτά είναι τα 5 ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας (142046)
- Ιστορικό κύμα ψύχους στην Ευρώπη- τι αναμένεται στην χώρα μας (101073)
- ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΦΥΣΗΤΗΡΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ-ΒΙΝΤΕΟ (55851)
- Λευκά Χριστούγεννα? Ποιες περιοχές θα δούνε χιόνια (41166)
- Τα παράξενα του 2021 συνεχίζονται: Λίμνη εμφανίζεται σε ένα… βράδυ σε χωράφι (32801)
Αναζήτηση
Πρόσφατα Άρθρα
Κατηγορίες
Ετικέτες
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy