ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΤΑΣΗ ΓΕΝΑΡΗ-ΑΡΧΕΣ ΦΛΕΒΑΡΗ

Ένα ιδιαίτερα δραστήριο πρώτο μισό του Γενάρη, το οποίο άφησε θεαματικά ύψη χιονιού σε πολλές περιοχές τόσο της χώρας μας, όσο και της Ευρώπης, ιδιαίτερα της κεντρικής-ανατολικής, τελειώνει. Θα περίμενε κανείς, πως μετά από όλα αυτά, να μπαίναμε σε ένα διάστημα ζωνικής ροής και καιρικής ‘νηνεμίας’, τουλάχιστον στα..ήσυχα νερά της Μεσογείου.

Όμως, κάθε άλλο παρά αυτό θα συμβεί. Η καιρική δραστηριότητα, θα συνεχιστεί εντονότατα και το επόμενο 20ήμερο, στο σύνολο της Ευρώπης, καθώς οι υψηλές πιέσεις στον Ατλαντικό-δυτική Ευρώπη, θα αναδιοργανώνονται διαδοχικά, προκαλώντας κακοκαιρίες ποικίλης υφής στην ήπειρό μας.

Ο ‘πυρήνας’ του ψύχους, το ανωτέρω διάστημα, θα εντοπίζεται στην ανατολική Ευρώπη. Σε αυτές τις περιοχές, θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον μία η δύο πολύ σημαντικές ψυχρές εισβολές. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως η πιθανότητα, αυτές να χαρακτηριστούν ακραίες, ή και ιστορικές, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή.  Πολλές πρωτεύουσες των Βαλκανίων, της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για ένα κύμα πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, ικανών να προκαλέσουν προβλήματα, ειδικά αν συνδιάζονται με χιονοπτώσεις.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για χιονοθυελλα

 

Ο Χειμώνας, δείχνει να καταφέρνει να φτάνει και στην δυτική Ευρώπη, μετά από ένα 2μηνο πλήρους απουσίας του, όπου και εκεί, αναμένεται η θερμοκρασία να πέσει, με τα χιόνια να φτάνουν ενδεχομένως ακόμη και μέσα σε πόλεις όπως το Παρίσι και την Μαδρίτη.

Η Μεσόγειος, θα βρεθεί στην ‘τομή’ των θερμών, τροπικών αερίων μαζών και των διαδοχικών κυμάτων κρύου από την ΒΑ Ευρώπη. Αυτό σημαίνει, πως θα προκύψουν σοβαρές κυκλογενέσεις, φέρνοντας και πάλι τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο προσκήνιο. Η Ιταλία, τα Βαλκάνια αλλά και η χώρα μας, θα επηρεαστούν από αυτά τα βαρομετρικά χαμηλά, τα οποία θα είναι ικανά να προκαλέσουν προβλήματα, είτε από τους μεγάλους όγκους χιονιού (κυρίως στα ορεινά) και τις επίμονες, ισχυρές βροχοπτώσεις στα χαμηλότερα υψόμετρα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΥΣΤΡΙΑ ΧΙΟΝΙΑ

 

 

ΕΛΛΑΔΑ: Η χώρα μας, φαίνεται πως – τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του παραπάνω διαστήματος- θα βρεθεί υπό την επιρροή υετοφόρων νοτιάδων, καθώς οι βαθιές κυκλογενέσεις της Μεσογείου, θα εστιάζουν στην Ιταλία-Ιόνιο. Σημαντικά επεισόδια βροχοπτώσεων, θα πρέπει να δώσουν το διάστημα αυτό, υετό πάνω από τον μέσο όρο για το σύνολο της χώρας. Φυσικά, όπως συμβαίνει σ αυτές τις περιπτώσεις, τα δυτικά τμήματα , θα δέχονται και τον μεγαλύτερο όγκο βροχής.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η θερμοκρασία, στο σύνολο του Ελλαδικού χώρου, θα πρέπει να βρεθεί πάνω από τον Μέσο Όρο της περιόδου, με έμφαση στα ανατολικά και νότια-Αιγαίο, το οποίο θα δέχεται τους δυνατούς αυτούς νοτιάδες. Καλύτερα τα πράγματα στην βόρεια χώρα, όπου εδώ οι χαμηλές θερμοκρασίες των Βαλκανίων, θα ‘κατεβαίνουν’ πρόσκαιρα, κρατώντας τον υδράργυρο σε φυσιολογικές τιμές, κοντά στον μέσο όρο.

ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ: Θετική απόκλιση, ιδιαίτερα στην δυτική Ελλάδα.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ: Τα χιονοδρομικά μας, ιδιαίτερα της κεντρικής και βόρειας χώρας, φαίνεται να συνεχίσουν να ευνοούνται από μεγάλα ύψη χιονιού, βοηθώντας στην συνέχιση της χειμερινής σεζόν. Η πιθανότητα να χιονίσει σε πεδινές όμως περιοχές, περιορίζεται στην κεντρική-βόρεια χώρα, ενώ οι πιθανότητες μειώνονται δραματικά για την νότια και ανατολική χώρα.

ΑΝΕΜΟΙ: Επικρατέστεροι άνεμοι το παραπάνω διάστημα, θα είναι οι νοτιάδες.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για νοτιαδες

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast