Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση καιρού Φεβρουαρίου
- Φωκίων Χωρινός
- on Φεβ, 02, 2019
- No Comments.
- 5050 Views
Ένας ιδιαίτερα δραστήριος και πλουραλιστικός Γενάρης, ο οποίος έδωσε στην χώρα μας αλλά και την Ευρώπη, πληθώρα αξιόλογων κακοκαιριών και βαρομετρικών συστημάτων, παραδίδει την σκυτάλη στον τελευταίο μήνα του Χειμώνα, τον Φλεβάρη.
Πάμε να δούμε επιγραμματικά, την ΠΙΘΑΝΗ κυκλοφορία των βαρομετρικών συστημάτων πάνω από την Ευρώπη αλλά και την χώρα μας, τον τρέχοντα μήνα. Σε αυτό το σημείο, να τονισθεί πως η παρούσα, δεν αποτελεί ΠΡΟΓΝΩΣΗ, παρά μια ενδεικτική τάση του καιρού, η οποία εμπεριέχει αυξημένο ρίσκο και μεγάλο εύρος πιθανότητας αποτυχίας.
Γενικά: Μετά από μια σημαντική περιόδο πλήρους διάσπασης και χαλάρωσης του Πολικού Ισλανδικού Χαμηλού (Icelandic Low) , αυτό, δείχνει να αναδιοργανώνεται και να ισχυροποιείται στην ομώνυμη περιοχή του βορείου Ατλαντικού. Σε αυτό θα συμβάλει και η γενικότερη σύσφιξη του πολικού στροβίλου και η ανασύνταξή του σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Αυτό, μεταφράζεται ως οργανωμένα ατλαντικά χαμηλά στην ΒΔ Ευρώπη αλλά και την βόρεια.
(φωτo: Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό, σαρώνει το Ηνωμένο Βασίλειο)
Μέσα στον Φλεβάρη λοιπόν, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 2 πολύ καλά οργανωμένες κακοκαιρίες (storms) με ισχυρούς ανέμους και βροχές, στις Βρετανικές Νήσους, την Νορβηγία-Σουηδία αλλά και την βόρεια Ευρώπη γενικότερα.
(φωτo: Θυελλώδεις άνεμοι στην Ιρλανδία, προκαλούν προβλήματα στην παράκτια ζώνη)
Αυτή η ‘παρέλαση’ βαρομετρικών χαμηλών, δεν θα επιτρέπει τον αζορικό αντικυκλώνα να ανασυνταχθεί και να ισχυροποιηθεί σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, κάτι που γινόταν με χαρακτηριστική ευκολία τον Γενάρη. Σε γενικές γραμμές λοιπόν, θα πρέπει να περιμένουμε περιορισμένη ‘κινητικότητα’ του αντικυκλώνα των Αζορών και αδυναμία αυτού να ισχυροποιηθεί σε βορειότερα τμήματα.
Αυτή η συμπεριφορά του Αζορικού, θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στον καιρό της Μεσογείου και κατ’ επέκταση και της χώρας μας. Σε αντίθεση με τον Γενάρη, θα απουσιάζουν τα οργανωμένα βαρομετρικά χαμηλά στην Μεσόγειο, ενώ και οι βροχές θα είναι γενικά περιορισμένες. Καιρική ηρεμία λοιπόν, στο σύνολο της Μεσογείου, θα δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους της που ταλαιπωρήθηκαν από μεγάλες κακοκαιρίες, να ασχοληθούν με εξωτερικές εργασίες και δραστηριότητες. Μάλιστα, στο τέλος του πρώτου 10ημέρου – αρχές δεύτερου, θα πρέπει να έχουμε και τις Αλκυονίδες μέρες.
(φωτo: Αλκυονίδες μέρες στην Λιγουρία! )
Στο όλο παραπάνω σκηνικό, εξαίρεση φαίνεται πως θα αποτελεί η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, και το Αιγαίο – νότια Ελλάδα. Αυτές οι περιοχές, φαίνεται πως θα δεχθούν αξιόλογες βροχές από μεμονωμένες διαταραχές, οι οποίες θα εγκλωβίζονται σε αυτή την περιοχή κατά περιόδους.
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ: Παρότι καθαρά χειμερινός, ο Φλεβάρης δεν φαίνεται να μας φέρνει κάποιο αξιόλογο επεισόδιο χιονιού, τουλάχιστον μέχρι και το τρίτο του δεκαήμερο. Οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες που θα έχει επιφέρει η γενικότερη ζωνική ροή, θα κρατήσουν τις όποιες πιθανές χιονοπτώσεις προκύψουν σε μεγάλα υψόμετρα. Το ίδιο ισχύει και για την χώρα μας, όπου γενικά τα χιονοδρομικά θα πρέπει να ‘βολευτούν’ με το χιόνι που απλόχερα χάρισε ο Γενάρης, καθώς η όλη κυκλοφορία, δεν θα ευνοήσει για νέες αξιόλογες χιονοπτώσεις.
To θετικό είναι, πως οι καιρικές συνθήκες (πλήρη αιθρία-ασθενείς άνεμοι) θα είναι ιδανικές για χιονοδρομικές δραστηριότητες, κάτι που ο Γενάρης στέρησε στους φίλους χιονοδρόμους, εξαιτίας των διαδοχικών του κακοκαιριών.
(φωτo: Σκιέρ, απολαμβάνει τις ηλιόλουστες καιρικές συνθήκες, ιδανικές για σκι )
Εν τέλει, δεν θα πρέπει να περιμένουμε τίποτε τον Φλεβάρη?
Η απάντηση είναι, σαφώς και θα πρέπει. Η Σιβηρία και η Ρωσία, θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό το καθεστώς πολικού ψύχους, ψύχος το οποίο δείχνει να θέλει να κινηθεί νοτιότερα, στο τελευταίο 10ήμερο του μήνα, καθώς η ισχυρή Ατλαντική ροή που θα κυριαρχεί το υπόλοιπο του Φλεβάρη, δείχνει να εξασθενεί εκείνο το διάστημα και να έχουμε μια ανασύνταξη του Αζορικού, φέρνοντας εκ νέου την καιρική δραστηριότητα στην περιοχή μας. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως ο Φλεβάρης, είναι ο μήνας που έχει δώσει ιστορικές κακοκαιρίες και χιονοπτώσεις, ιδιαίτερα στα ανατολικά ηπειρωτικά!
Βαρομετρική Διάταξη Φεβρουαρίου :
Υετός ( βροχή-χιόνι)
Θερμοκρασιακές αποκλίσεις:
Δημοφιλή Άρθρα
- Αυτά είναι τα 5 ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας (142032)
- Ιστορικό κύμα ψύχους στην Ευρώπη- τι αναμένεται στην χώρα μας (101073)
- ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΦΥΣΗΤΗΡΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ-ΒΙΝΤΕΟ (55851)
- Λευκά Χριστούγεννα? Ποιες περιοχές θα δούνε χιόνια (41166)
- Τα παράξενα του 2021 συνεχίζονται: Λίμνη εμφανίζεται σε ένα… βράδυ σε χωράφι (32801)
Αναζήτηση
Πρόσφατα Άρθρα
Κατηγορίες
Ετικέτες
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy