Μακεδονία-Χάρτης Υψομέτρων Χιονόπτωσης

Στον παρακάτω χάρτη, θα δούμε τα αναμενόμενα υψόμετρα, τα οποία θα καταφέρουν να δουν χιονοπτώσεις. Σημειώνεται, πως η δυτική Μακεδονία – τονίσθηκε άλλωστε- θα ντυθεί σχεδόν όλη στα λευκά.  Παρατηρούμε την περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, και ιδιαίτερα στον κάμπο, το πόσο χαμηλά πέφτουν οι θερμοκρασίες. Ο ισχυρός βαρδάρης σε αυτά τα τμήματα, θα καταφέρει να ρίξει τον υδράργυρο γύρω στον 1 βαθμό, μετατρέποντας τις βροχές σε παροδικές χιονοπτώσεις, για κάποιες ώρες μέσα στην Τρίτη. Παρότι τα φαινόμενα γενικά δεν αναμένεται να είναι αξιόλογα, εντούτοις θα έχουμε πρόσκαιρες χιονοστρώσεις ιδιαίτερα στα βορειότερα του κάμπου. Το Κιλκίς, φάινεται να δέχεται πυκνή χιονόπτωση για κάποιες ώρες, καταφέρνοντας να ασπρίσει πρόσκαιρα. Προσοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά κατά μήκος των συνόρων.

Περιμετρικά του καναλισμού του Αξιού, θα έχουμε επίσης χαμηλές θερμοκρασίες, με τα υψόμετρα να ανεβαίνουν σε ημιπεδινές περιοχές. Πόλεις όπως Νάουσα, Έδεσσα, θα καταφέρουν να δουν επίσης κάποιες ώρες χιονοπτώσεων, κατά κανόνα υγρής μορφής με ενδεχόμενο πασπάλισμα, σε υψόμετρα > 250μ.

Εντυπωσιακά θερμότερη η κατάσταση, στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, όπου εδώ τα υψόμετρα θα ανεβαίνουν κατακόρυφα. Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφέρω πως ενώ – για παράδειγμα- στο Καλοχώρι, θα έχουμε 1-2 βαθμούς με χιονόνερο, την ίδια ακριβώς θερμοκρασία θα έχει και ο Χορτιάτης στα 600μ! Οι χιονοπτώσεις λοιπόν, σε αυτά τα τμήματα, (Χολομώντα,Βερτίσκο κτλ.) θα εντοπίζονται κατά κανόνα πάνω από τα 850m ή και ακόμα ψηλότερα, στις κορυφογραμμές.

Όσον αφορά την Θεσσαλονίκη, η μέρα θα κυλίσει βροχερή, ενώ η πιθανότητα χιονοπτώσεων, υπάρχει για τα δυτικά τμήματα του νομού, προς τα Μάλγαρα. Δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί πάντως, πρόσκαιρη χιονόπτωση και στα δυτικά της πόλης, υγρής μορφής.

Τα προάστια της πόλης τέλος, δεν φαίνεται να επηρεάζονται, καθώς θα έχουν εναλαγή βροχής/υγρής χιονόπτωσης, χωρίς κάτι ιδιαίτερο από χιονοστρώσεις. Η θερμοκρασία, όλο αυτό το διάστημα, θα ‘παίζει’ στον 1-3 βαθμούς.  Γενικά θα παρατηρηθεί μια ομοιομορφία στις θερμοκρασίες, ανεξαρτήτου υψομέτρου, καθώς η μεταφορά κρύου θα είναι καθαρά επιφανειακή, ενώ στα ανώτερα στρώματα, η ‘ζέστη’ θα παραμείνει.

Βελτίωση του καιρού από το βράδυ αργά και έπειτα.

 

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast