ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΟΖΟΝ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ ΛΟΓΩ LOCKDOWN

 

Το πρόγραμμα παρακολούθησης της Γης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus (CAMS) συνέβαλε στην έρευνα της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (DWD) η οποία ρίχνει φως στις εξαιρετικά ασυνήθιστες χαμηλές τιμές του όζοντος του περασμένου έτους στην ελεύθερη τροπόσφαιρα στο Βόρειο Ημισφαίριο και υποδηλώνει ότι οι μειωμένες εκπομπές λόγω περιορισμών της COVID-19 έχουν προκαλέσει μειώσεις του όζοντος μεταξύ υψομέτρου 1 και 8 χιλιομέτρων από το έδαφος της Γης,  κατά 7% την άνοιξη και το καλοκαίρι του περασμένου έτους.

 

Μεταξύ άλλων, συλλέχθηκαν δεδομένα σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ οξειδίου του αζώτου και όζοντος. Στην ελεύθερη τροπόσφαιρα, λιγότερο οξείδιο του αζώτου συνεπάγεται επίσης και λιγότερο όζον.  Με δεδομένο ότι η χερσαία και εναέρια κυκλοφορία είναι μια σημαντική πηγή οξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα προέκυψε ότι η μείωσή του στις χερσαίες μεταφορές ήταν περίπου 14% και στην εναέρια κυκλοφορία έφθασε έως και 40%.

Στο βαυαρικό χωριό Χόενπάισενμπεργκ μετρήθηκε μάλιστα το καλοκαίρι του 2020 (μετά από τα lockdown) τόσο λίγο όζον στην ελεύθερη τροπόσφαιρα όσο είχε να μετρηθεί από την μέτρηση του 1976.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus Richard Engelen, εξήγησε ότι «η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε περιοριστικά μέτρα σε όλο τον κόσμο, τα οποία είχαν σημαντική επίδραση στις εκπομπές ρύπων. Για παράδειγμα, με λιγότερες μετακινήσεις και αεροπορικές μεταφορές μειώθηκε σημαντικά η χρήση καύσιμων  και  υπήρξαν λιγότερες εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα. Αυτό προκάλεσε χαμηλότερη συγκέντρωση οξειδίων του αζώτου, τα οποία είναι οι κύριοι παράγοντες για φωτοχημικές αντιδράσεις στην ατμόσφαιρα. Οι χαμηλές συγκεντρώσεις οξειδίων του αζώτου στην ελεύθερη τροπόσφαιρα σήμαινε χαμηλή φωτοχημική παραγωγή, η οποία οδήγησε σε λιγότερο όζον».

Το πρόγραμμα παρακολούθησης της Γης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus συνέβαλε στην έρευνα που έδειξε μειωμένες τιμές όζοντος στην ελεύθερη τροπόσφαιρα λόγω της κρίσης COVID-19.

Το όζον στη στρατόσφαιρα παίζει βασικό ρόλο για την προστασία της ζωής στην επιφάνεια της Γης από επιβλαβείς και επικίνδυνες υπεριώδεις ακτινοβολίες, το όζον στην τροπόσφαιρα είναι ένας ρύπος καθώς και ένα σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει πολύ όζον στη στρατόσφαιρα και λίγο στην τροπόσφαιρα.Ωστόσο, οι ανθρώπινες δραστηριότητες, έχουν οδηγήσει σε μείωση του στρατοσφαιρικού όζοντος τον τελευταίο αιώνα, και σε αυξήσεις του τροποσφαιρικού όζοντος.

πηγή: Greenagenda.gr

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast