Κύμα ψύχους το Σαββατοκύριακο-χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές

Η τελευταία ‘ανάσα’ του φετινού Χειμώνα, θα μας απασχολήσει το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται. Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα αγγίξει και τους 15 βαθμούς κάτω σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες, αλλά και χιονοπτώσεις, ακόμη και σε πεδινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Ας τα δούμε όμως αναλυτικότερα:

Η μεταβολή ξεκινάει την Παρασκευή, με αρχικά λίγες τοπικές βροχές στον ηπειρωτικό κορμό και τα βόρεια, γενικά φαινόμενα άνευ σημασίας. Από την νύχτα, θα ενισχυθεί σημαντικά ο ΒΑ ΄άνεμος, πρώτα στην Θράκη, στο Θρακικό και προοδευτικά σε όλο το Αιγαίο. Οι εντάσεις του θα ξεπεράσουν και τα 8 με 9 μποφόρ, τόσο στην Θράκη όσο και στο υπόλοιπο Αιγαίο. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί, όσο θα βαδίζουμε στο πρωί του Σαββάτου, και από τα ΒΑ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/2: Η κακοκαιρία ξεκινάει από τα βόρεια, με ένα σύντομο γενικά πέρασμα βροχών στα παράκτια και χιονοπτώσεων στα ψηλότερα τμήματα. Πρόσκαιρα θα χιονίσει και σε πεδινά τμήματα για λίγη ώρα. Ο καιρός θα αρχίσει να καθαρίζει από το απόγευμα, ενώ την νύχτα , η ξαστεριά θα φέρει χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό, με τον υδράργυρο να πέφτει έως και -8 με -10 στα ορεινότερα τμήματα, στους -2 με -4 στα πεδινά. Προσοχή σε περιοχές που θα καταφέρουν χιονόστρωση ( κυρίως ορεινότερα τμήματα), το χιόνι θα παγώσει, κάνοντας τους δρόμους επικίνδυνους. Στην υπόλοιπη χώρα, μέσα στην μέρα ο καιρός θα καταστεί βροχερός στα νησιωτικά και παράκτια τμήματα, ενώ προοδευτικά θα χιονίζει αρχικά στα ορεινά και γρήγορα σε υψόμετρα έως και τα 150-250m από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα. Τα φαινόμενα εδώ θα είναι αξιόλογα, ενώ σημαντικά ύψη χιονόστρωσης θα δεχθούν οι περιοχές εντός του κύκλου, πάνω από τα 300-400m, προς το βράδυ. Στα δυτικά, παροδικές συννεφιές με πρόσκαιρες τοπικές βροχές, άνευ σημασίας κυρίως στα Επτάνησα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24/2: Στα δυτικά και τα βόρεια, ο καιρός θα έχει βελτιωθεί, με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί. Η καιρική δραστηριότητα, θα εστιάζεται από το ύψος του Βόλου και νοτιότερα, με χιονοπτώσεις ακόμη και σε ημιπεδινά τμήματα, καθώς και πολλές βροχές στο Αιγαίο και την Κρήτη. Σταδιακά όμως όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι-απόγευμα, ο καιρός θα σπάει και εδώ από τα βορειότερα προς τα νοτιότερα τμήματα. Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

ΑΝΕΜΟΙ: Το Σάββατο, δείχνει να είναι και μια ιδιαίτερα ανεμώδης ημέρα στα δυτικά και τις περιοχές γύρω από το Αιγαίο. Να έχετε κατά νου, πως οι εντάσεις των ΒΑ αυτών ανέμων, θα ξεπεράσουν τα 8 με 9 μποφόρ στο Αιγαίο, με ριπές που θα αγγίζουν και τα 100+km/h. Τα προβλήματα στις ακτοπλοικές συγκοινωνίες θα πρέπει να είναι αναπόφευκτα. Εστιάζεται και η δυτική Ελλάδα, όπου οι καταβάτες Ανατολικοί άνεμοι, θα είναι ικανοί να προκαλέσουν προβλήματα από πτώσεις δέντρων, ζημιές σε θερμοκήπια καθώς και δυσκολίες στην οδήγηση. Πολύ πιθανόν να υπάρξει κλείσιμο της γέφυρας Ρίου Αντιρίου για κάποιες ώρες την ίδια μέρα, καθώς στην περιοχή αναμένονται ανατολικοί άνεμοι που θα ξεπεράσουν τα 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση τους από την Κυριακή το πρωί και έπειτα.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ: Ο κύριος όγκος χιονιού, θα πέσει όπως αναφέρθηκε, στις περιοχές εντός του κύκλου και κυρίως στα υψόμετρα που αναγράφονται. Δεν θα επηρεαστούν οι παράκτιες περιοχές.

ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ: Μεγάλα ύψη βροχής, ικανά να προκαλέσουν εκ νέου προβλήματα, θα δεχθεί η Κρήτη και κατά τόπους η ανατολική Πελοπόννησος. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην Κρήτη, καθώς το νησί έχει ήδη δεχθεί μεγάλους όγκους νερού από προηγούμενες κακοκαιρίες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Συννεφιά με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στην πόλη. Στο σβήσιμο των φαινομένων, προς τις μεσημεριανές ώρες, ενδεχομένως να χιονίσει πρόσκαιρα και μέσα στην πόλη, ενώ στα ψηλότερα τμήματα αυτής θα πασπαλίσει πρόσκαιρα. Καλύτερες χιονοστρώσεις στα προάστια ( 5-7cm από τα 300-400μ και πάνω). ΙΣΧΥΡΟΣ ΠΑΓΕΤΟΣ τις βραδυνές ώρες, με τον υδράργυρο να πέφτει στους -2 με -3 μέσα στην πόλη και στους -7 στα προάστια. Προσοχή στο χιόνι που θα έχει πέσει στα ψηλότερα τμήματα και την ορεινή ζώνη, την νύχτα με την ξαστεριά θα παγώσει. Η Κυριακή θα είναι μια ηλιόλουστη αλλά κρύα μέρα, με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τους +4 βαθμούς στο κέντρο της πόλης. Σταδιακή και οριστική άνοδος της θερμοκρασίας από την νέα εβδομάδα.

ΑΤΤΙΚΗ: Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στον νομό Αττικής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με κύρια χαρακτηριστικά το τσουχτερό κρύο, τους ισχυρούς βόρειους ανέμους αλλά και τα έντονα φαινόμενα(βροχές – χιόνια) σε όλη την επικράτεια του. Σάββατο 23/2: Με αρκετή συννεφιά κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα θα ξεκινήσει η ημέρα δίνοντας κάποιες τοπικές βροχές μέτριας έντασης.Η συννεφιά αυτή και όσο βαδίζουμε κατά τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα έχει την τάση να αυξάνεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια του νομού δίνοντας αρκετές βροχές και χιόνια αρχικά στην Πάρνηθα, Κιθαιρώνα και γενικά σε μεγάλα σχετικά υψόμετρα άνω των 1000 μέτρων.Τις απογευματινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα έχουν την τάση να ‘κατέβουν’χαμηλότερα και συγκεκριμένα έως το ύψος των βορείων προαστίων της Αθήνας. Στα υπόλοιπα νότια και παραθαλάσσια τμήματα οι βροχές θα συνεχιστούν με αυξομειώσεις.Κατά τις βραδυνές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση όπου και θα έχουμε αρκετές χιονοπτώσεις σε όλα τα βόρεια τμήματα συμπεριλαμβανομένου και τα βόρεια προάστια την Αθήνας.Παροδικές χιονοπτώσεις πιθανών να υπάρξουν έως και το κέντρο της Πρωτεύουσας. Στα υπόλοιπα νότια και παραθαλάσσια τμήματα οι βροχές θα συνεχιστούν έως και το τέλος της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Βόρειοι Βορειοανατολικοί αρχικά εως τα 3 με 4bf, ενισχυόμενοι από τις απογευματινές ώρες στα 6bf. Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση κυρίως από το μεσημέρι και μετά θα κυμανθεί από 2c βαθμούς η ελάχιστη έως τους 8 με 9c βαθμούς η μέγιστη.Στα βόρεια του νομού θα είναι 2 με 3c βαθμούς χαμηλότερη. Κυριακή 24/2: Κακοκαιρία θα επικρατήσει την Κυριακή και καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας με βροχές στα νότια και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά του νομού καθώς και στα βόρεια προάστια Παροδικές χιονοπτώσεις πιθανών να υπάρξουν έως και το κέντρο της Αθήνας κυρίως στο πρώτο μισό της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βορειονατολικές διευθύνσεις 5 έως 6bf ενισχυόμενοι από το μεσημέρι στα 7bf. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση θα κυμανθεί από 1c βαθμό η ελάχιστη έως τους 4 με 5c βαθμούς η μέγιστη.Στα βόρεια του νομού θα παραμείνει 2 με 3c βαθμούς χαμηλότερη.

 

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast