Καλοκαίρι. Πως προστατέυουμε στον σκύλο μας απο τις υψηλές θερμοκρασίες.

Καλοκαιρι ηρθε και ο ηλιος μαζι με τις υψηλες θερμοκρασιες αερα θα μας συντροφευουν για πολλους μηνες.
Οι ιδιοκτητες σκυλων λοιπον θα πρεπει να ειναι προσεχτικοι για τις συνηθειες του σκυλου τους και το πως τον βγαζουν βολτα εξω γιατι τα πελματα τους ειναι πολυ ευαισθητα σε υψηλες θερμοκρασιες οπως βεβαια και τα ιδια τα ζωα.

Ο κινδυνος λοιπον εγκαυματων στα πελματα των σκυλιων κατα την καλοκαιριατικη βολτα τους ειναι αυξημενος και παρα πολλοι ιδιοκτητες υπολογιζεται οτι αψηφουν οτι ο σκυλος τους υπεστη εγκαυματα 1ου βαθμου(του μικροτερου) και εχει ηπια ενοχληση η οποια περναει απαρατηρητη, ενω ακομα χειροτερα, εκατονταδες σκυλοι παθαινουν θερμοπληξια και πολλοι πεθαινουν καθε ετος απο κακες πρακτικες των αφεντικων τους.

Ετσι λοιπον πριν απο μια βολτα εξω στον ηλιο με τον σκυλο μας πρεπει να βεβαιωθουμε καταρχην οτι το εδαφος που θα περπατησουμε ειναι καταλληλο και δεν εχει μεγαλες θερμοκρασιες.
Ιδανικοτερο ειναι το περπατημα σε γρασιδι, ξυλο ή χωμα, ενω το χειροτερο ειναι στην ασφαλτο οπου οι θερμοκρασιες που αναπτυσσονται ειναι πολυ μεγαλες.

Για θερμοκρασιες πανω απο +50 °C το δερμα καταστρεφεται και εαν δεν αντιμετωπιστουν αμεσα τα εγκαυματα μπορει να υποστει μονιμη ζημια στα πελματα. Μην ξεχναμε οτι στους 57 °C αρχιζει κ ψηνεται ενα αυγο!
Ενω συνηθισμενα συμπτωματα για μικρα εγκαυματα 1ου βαθμου ειναι φουσκαλες στις πατουσες, σκασμενο ή κομμενη δερμα, ερυθροτητα κλπ.
Οποτε θελει προσοχη στις επιφανειες που περπαταει. Μια γνωστη οδηγια ειναι, πιεστε το χερι σας για 7 δευτερολεπτα στην επιφανεια, αν αντεχει ανετα τοτε ειναι καλη θερμοκρασια και για τον σκυλο για περπατημα.

Ενδεικτικα καποιες θερμοκρασιες που αναπτυσσονται σε ανεφελο καιρο με ηλιοφαεια για διάφορες τιμες της θερμοκρασιας:
Γενικα για ηλιοφανεια και 20-50 °C :
Γρασιδι/χωμα/ταρταν/ξυλο, 20-45 °C
Τσιμεντο, 35-65 °C
Πλακακια, 35-65 °C
Ασφαλτος(πισσα), 40-70 °C

Για θερμοκρασια αερα 24.5 °C και ηλιοφανεια:
Γρασιδι/χωμα, 25.0 °C
Τσιμεντο, 33.6 °C
Πλακακια, 37.0 °C
Ασφαλτος(πισσα), 40.0 °C

Για θερμοκρασια αερα 29.5 °C και ηλιοφανεια:
Γρασιδι/χωμα, 30.0 °C
Τσιμεντο, 40.5 °C
Πλακακια, 50.0 °C
Ασφαλτος(πισσα), 54.5 °C

Για θερμοκρασια αερα 33.0 °C και ηλιοφανεια:
Γρασιδι/χωμα, 34.5 °C
Τσιμεντο, 51.5 °C
Πλακακια, 55.0 °C
Ασφαλτος(πισσα), 60.0 °C

Για θερμοκρασια αερα 36.0 °C και ηλιοφανεια:
Γρασιδι/χωμα, 37.5 °C
Τσιμεντο, 62.5 °C
Πλακακια, 63.0 °C
Ασφαλτος(πισσα), 65.5 °C

Για να προστατευτει ο σκυλος απο εγκαυματα στα πελματα, προφανως μια λυση ειναι να κανουμε βολτα στο γρασιδι ή στο χωμα, ή να χρησιμοποιηθει καποιο προστατευτικο κερι για τα πελματα ή να του φορεσουμε παπουτσια, μποτες, καλτσες ή καποιο αλλο προστατευτικο πελματων σκυλου(να μην ειναι ομως ελαστικα οπως πχ σιλικονουχα τα οποια πιεζουν τις πατουσες και δεν αφηνουν τον σωστο αερισμο).

Εαν ο σκυλος υποστει τελικα καψιμο απο τις καυτες θερμοκρασιες:
Δροσιστε τα καμμενα πελματα του σκυλου με κρυο(αλλά οχι παγωμενο) νερο για λιγα λεπτα.
Επιδεστε τα πελματα με επιδεσμο ή με καποια καλτσα και αποφυγετε να περπαταει για λιγο.

Οι σκυλοι για να αποβαλλουν την περισσεια θερμικη ενεργεια δεν ιδρωνουν οπως οι ανθρωποι οποτε δυσκολευονται περισσοτερο σε ζεστο περιβαλλον.
Ετσι, ενας σκυλος αποβαλλει την περισσεια θερμικη ενεργεια μεσω του λαχανιασματος και μεσω των πατουσων. Ετσι αν το εδαφος που περπαταει ειναι παραπανω ζεστο απο οσο πρεπει, και θα υποστει εγκαυματα και δεν θα μπορει να αποβαλει την θερμοτητα καλα και θα υποστει θερμικη καταπονηση ή και θερμοπληξια. Οποιαδηποτε εκθεση του σκυλου σε θερμοκρασια πανω απο 35 °C παρουσια ηλιοφανειας ή και σε πολυωρη εκθεση τους στον ηλιο, ειναι εν δυναμει επικινδυνη για θερμικη καταπονηση του και θερμοπληξια.

Κατα την βολτα σε θερμο περιβαλλον κατω απο τον ηλιο οποιαδηποτε αλλαγη στην συμπεριφορα του σκυλου ή συμπτωματα οπως αδυναμια, ανορεξια, διαρροια, σιελορροια, ληθαργικοτητα, εμετος, αναπνοη με το στομα συνεχως ανοιχτο, ερυθροτητα στο εσωτερικο των αυτιων ειναι σημαδια εντονης θερμικης καταπονησης ή και θερμοπληξιας και πρεπει να αντιμετωπιστει αμεσα με μετακινηση του σκυλου σε δροσερο σκιερο μερος και παροχη στον σκυλο με δροσερο(και ποτέ κρυο!) νερο καθως και ψεκασμα του σοτν λαομο και κυριως στις πατουσες με δροσερο (και οχι κρυο) νερο και εαν η κατασταση δεν φαινεται να βελτιωνεται το πολυ σε 1 ωρα καλεστε αμεσα καποιον κτηνιατρο. Ερυθροτητα στην γλωσσα παρουσια κολλωδους σαλιου ή μυικο τρεμουλο αποτελει ισχυροτερη ενδειξη οτι ο σκυλος υπεστη θερμοπληξια.
Τα συμπτωματα της θερμοπληξιας μπορει να παρατηρηθουν ειτε αμεσα εκεινη την ωρα, ειτε εως και μερικες μερες μετα την θερμικη καταπονηση.

Προφανως οπως μπορει να γινει ευκολα αντιληπτο, δεν αφηνουμε ποτέ σκυλια και ζωα γενικοτερα(και φυσικα μικρα παιδια) μεσα στο αυτοκινητο εφοσον εξω επικρατουν υψηλες  θερμοκρασιες ή σε περιπτωσεις ηλιοφανειας, αφου πχ σε περιπτωση ηλιοφανειας και με θερμορκασια αερα +32 °C η θερμοκρασια μεσα στο αυτοκινητο σε 10 λεπτα παει +43 °C και σε 30 λεπτα πηγαινει +51 °C διακινδυνευοντας αμεσα την ζωη του ζωου!

 

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast