Σύντομη ανάλυση κυκλοφορίας-σταδιακή οπισθοχώρηση του Θέρους

Ρίχνοντας μια σύντομη ματιά στα πρωινά ‘τρεξίματα’ των μοντέλων, το πρώτο πράγμα που ‘τραβάει’ το βλέμμα, είναι ο παρακάτω χάρτης. Ο συγκεκριμένος, απεικονίζει τις αέριες μάζες και την κίνηση αυτών, πάνω από την Ευρώπη. Ο χάρτης αυτός αναφέρεται στην ερχόμενη ΚΥΡΙΑΚΗ, αλλά πρακτικά ισχύει για όλη την εβδομάδα, μιας και δεν θα αλλάξει κάτι. Δείτε πόσο χαρακτηριστικά, φαίνεται ο διαχωρισμός του Φθινοπώρου ( πράσινοι χρωματισμοί) με το Καλοκαίρι ( πορφυροί χρωματισμοί) το οποίο, δεν δείχνει να εγκαταλείπει έυκολα την μάχη. Όσο  βαδίζουμε προς τα ενδότερα του Φθινοπώρου, τόσο θα βλέπουμε αυτή την μάχη αερίων μαζών, στην οποία τελεσίδικα, νικητής θα είναι το Φθινόπωρο. Αυτές οι συγκρούσεις άλλωστε, είναι και υπεύθυνες για τον σχηματισμό μεγάλων κακοκαιριών, ενίωτε καταστροφικών. Αυτό είναι και ο ίδιος ο καιρός: συγκρούσεις αερίων μαζών διαφορετικής σύστασης και προέλευσης.

Πέραν όμως αυτού, μιας και μιλάμε για τον παρακάτω χάρτη, θα προσέξουμε και το εξής: Στις βορειότερες χώρες, όχι απλώς έχουμε φθινοπωρινές αέριες μάζες, αλλά εμφανίζονται και οι πρώτες πινελιές Χειμώνα, με τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν σε χαμηλά υψόμετρα στις Σκανδιναβικές χώρες και όχι μόνο! Το είχαμε τονίσει άλλωστε αυτό και στην ανάλυσή μας για το πως θα κυλίσει ο Σεπτέμβρης, στην οποία επισημάναμε την αυξημένη πιθανότητα για ψυχρή εισβολή στην βόρεια Ευρώπη στα τέλη του μήνα.

 

 

 

Ψυχρή εισβολή την οποία αρχίζουν και ψιλοεμφανίζουν δειλά δειλά τα μεγάλα προγνωστικά μοντέλα , όπως θα δούμε στον ακριβώς αποκάτω χάρτη

 

Μάλιστα, το GFS, το πάει ένα βήμα παραπέρα, με το πρώιμο ψύχος, να κατακλύζει όλη την ανατολική Ευρώπη, φθάνοντας οριακά μέχρι και την χώρα μας(!)

 

 

 

 

Η κυκλοφορία λοιπόν, φαίνεται σταδιακά να αλλάζει, με τον υποτροπικό να υποχωρεί σταδιακά σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και τις υψηλές πιέσεις, να θέλουν να ξαναπάρουν το πάνω χέρι στην βόρεια Ευρώπη.  Φυσικά, όλα αυτά, ανήκουν στην ψηφιακή απεικόνιση της τροπόσφαιρας, η όλη αλλαγή βασίζεται σε αντικυκλώνα ο οποίος ακόμη δεν έχει καν σχηματιστεί στην ατμόσφαιρα, οπότε οπωσδήποτε θα προκύψουν αλλαγές. Αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά, στις τεράστιες – και είναι λογικό- διαφορές που έχουν τα μοντέλα μεταξύ τους, για εκείνο το διάστημα.  Το GFS θέλει να αναπτύσεται ένας εξαιρετικά ισχυρός αζορικός αντικυκλώνας, και είναι και η αιτία που φέρνει το κρύο μέχρι και τα νότια Βαλκάνια

 

 

Αντίθετα το Ευρωπαϊκό, δεν βγάζει στο output κάτι τέτοιο, αντίθετα, ενισχύει και επεκτείνει τον υποτροπικό πάνω από όλη την Ευρώπη, δίνοντας μάλιστα μια γενικευμένη θερμή εισβολή στην δυτική και κεντρική Ευρώπη(!) και διατήρηση των βοριάδων και του καλοκαιρινού καιρού σε εμάς. Αυτό γιατί το ευρωπαϊκό ‘βλέπει’ πολύ ενισχυμένο τον subpolar jet stream στην Ισλανδία, με το πολικό χαμηλό της ομώνυμης περιοχής, να ενισχύεται και να γιγαντώνεται, μην αφήνοντας περιθώρια στην θερμή υποτροπική αέρια μάζα να ‘καταλάβει’ την έκταση του παγωμένου βόρειου Ατλαντικού.   Διαφορές, οι οποίες όπως τόνισα, είναι απολύτως φυσιολογικές και συμβαίνουν πάντα, όταν έχουμε να κάνουμε με τέτοιας κλίμακας reboot στην κυκλοφορία, η οποία στην ουσία αν συμβεί, θα μας βάλει από το προχωρημένο Καλοκαίρι, σε συνθήκες προχωρημένου Φθινοπώρου!

 

 

 

 

 

 

Γενικός κανόνας πάντως είναι πως τις μεγάλες ταλαντώσεις ( είτε θερμές είτε ψυχρές εισβολές) το σύνολο των μοντέλων, τις ‘διαβάζουν’ νωρίς και με αρκετά καλό ποσοστό επαλήθευσης.

 

Πηγή χαρτών: Μeteociel.fr

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast