Ρεκόρ θερμοκρασιών(μέγιστων/ελάχιστων) ανα μήνα για την Ελλάδα.

Η Ελλαδα βρισκεται σε τετοιο γεωγραφικο πλατος που επηρεαζεται εντονα και απο τις διαθεσεις του υποτροπικου αεροχειμαρρου αλλά και του πολικου αεροχειμαρρου δεχομενη και μεγαλες ψυχρες εισβολες αλλά φυσικα και θερμες.
Η δε θεση και γεωμορφολογια της ειναι τετοια οπου δεχεται απο παντου την επιδραση της θαλασσας αλλά και η ορεογραφια της ειναι πολυ εντονη ετσι ωστε οι θερμοκρασιακες διαφορές να ειναι πολυ εντονες απο περιοχη σε περιοχη και αναλογως με τις καιρικες συνθηκες που επικρατουν. Ετσι η Ελλαδα εχει ενα πολυ πλουσιο κλιμα που κανείς μπορει να βιωσει απο πολυ υψηλες εως πολυ χαμηλες θερμοκρασιες.
Ειναι γνωστο οτι κατεχουμε το πανευρωπαικο ρεκορ υψηλοτερης θερμοκρασιας στην Ευρωπη το οποιο σημειωθηκε(το ιδιο) απο 2 ανεξαρτητους και οχι στην ιδια περιοχη σταθμους κιολας. Αυτο συνεβη στις 10 Ιουλιου 1977 με θερμοκρασιες +48 °C να καταγραφονται στο Τατόι και στην Ελευσινα Αττικης.

Παρακατω θα δωθουν τα απολυτα θερμοκρασιακα ρεκορ της Ελλαδας ανα μηνα. Και οι μεγιστες τιμες θερμοκρασιας που εχουν παρατηρηθει αλλά και οι ελαχιστες για καθε μηνα.
Οι πηγες ειναι η εθνικη μετεωρολογικη υπηρεσια(ΕΜΥ) και το Εθνικο Αστεροσκοπειο Αθηνων(ΕΑΑ).
Με αστερισκους(**) σημειωνονται αναφερθεντα ρεκορ που ομως δεν εχουν επιβεβαιωθει.

Μπορουμε να παρατηρησουμε οτι πολλα ρεκορ χαμηλοτερων θερμοκρασιων εχουν σημειωθει τα τελευταια χρονια. Αυτο δεν ισχυει διοτι συμβαινουν ολοενα και περισσοτερα ψυχρα ρεκορ στην Ελλαδα, αλλά γιατι τα τελευταια 10 χρονια οι τοποθετησεις μετεωρολογικων σταθμων ολοενα και αυξανονται και τοποθετουνται πολλοι σταθμοι στα βουνα. Ετσι πλεον μπορουμε να βλεπουμε το κλιμα της Ελλαδας με πολυ καλυτερη ακριβεια και να βλεπουμε θερμοκρασιες που αγνοουσαμε εως τωρα οτι συμβαινουν.

Αξιωσημειωτη αναφορα στην περιοχη Κεχρωτη του ορους Μαίναλου στην Πελοποννησο οπου οπως βλεπουμε κατεχει πολλα ρεκορ ελαχιστων και αρκετα εντυπωσιακα, εχοντας μαλιστα το απολυτο ρεκορ ελαχιστης θερμοκρασιας στην Ελλάδα με -35.3 °C στις 17 Γεναρη του 2012.
Το σημειο δε του σταθμου δεν ειναι σε μεγαλο υψομετρο(μολις 1600 μετρα) αλλά παρολα αυτα σημειωνονται εκει περα τα κατωτερα ρεκορ και οχι σε σταθμους σε υψομετρο 2000 μετρων και περισσοτερο. Αυτο συμβαινει διοτι ο σταθμος στην Κεχρωτη ειναι τοποθετημενος σε δολινη, δηλαδη σε μια «γουβα», σε ενα κοιλωμα του εδαφους και οι δολινες ειναι γνωστες για τις τρομερες θερμοκρασιακες αναστροφες τους(σε ημερες με ξαστερια και απνοια ο ψυχρος αερας κατερχεται χαμηλοτερα και ο μηχανισμος αυτος ειναι ισχυροτερος σε τετοιες γουβες δινοντας ακομα και θερμοκρασιακες διαφορές 20 βαθμων Κελσιου μεσα σε 70 μετρα με το χαμηλοτερο υψομετρο να εχει τις χαμηλοτερες θερμοκρασιες!). Εαν μαλιστα τοποθετουνταν μετεωρολογικος σταθμος σε παρομοιες δολινες σε ψηλοτερα βουνα θα ηταν σιγουρο οτι οι θερμοκρασιες που θα παρατηρουνταν θα ηταν ακομα χαμηλοτερες.

(Κλικ για μεγεθυνση της εικονας. Το ιδιο για ολες τις εικονες)











Και 2 χαρτες που δειχνουν ενδεικτικα την κυμανση των μεσων ελαχιστων και των μεσων μεγιστων ανα ετος:

 

Και ενας χαρτης που δειχνει τον μεσο αριθμο ημερων με παγετο(ημερες οπου η θερμοκρασια ηταν μικροτερη ή ιση απο 0 °C):

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast