Ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας νεφών. -111.2 °C σε μια καταιγίδα στον Ειρηνικό ωκεανό!

Οπως ξερουμε τα νεφη σε μια καταιγιδα πανε ψηλα. Πολυ ψηλα. Αρχικα ο αερας που προκαλει το νεφος του σωρειτομελανια εχει μεγαλυτερη θερμοκρασια απο το περιβαλλον οποτε ανυψωνεται διαρκως και φτανει σε υψος εως εκει οπου η θερμοκρασια του εξισωθει με την θερμοκρασια του περιβαλλοντος. Λογω ομως υπαρχουσας ορμης συνηθως το νεφος ξεπερναει αυτο το επιπεδο οποτε φτανει και λιγο πιο ψηλα(overshooting tops).
Συνηθως την θερινη περιοδο στην Ελλαδα ξεπερνανε τα 10 χιλιομετρα και αρκετες φορες στην βορεια Ελλαδα βασει μετεωρολογικων ρανταρ που συνεργαζεται ο ΕΛΓΑ και τα 15-16 χιλιομετρα. Μπορει να φτασουν ακομα και τα 23.7 χιλιομετρα οπως το 1996 στο Κανσας των ΗΠΑ που αποτελει και το ρεκορ υψους για μια καταιγιδα.
Οταν το νεφος φτασει το μεγιστο σημειο του τοτε επειδη δεν μπορει να παει ψηλοτερα απλωνεται σχηματιζοντας το λεγομενο αμονι. Οι θερμοκρασιες του πανω μερους των νεφων αυτων ειναι, μιας και βρισκονται πολυ ψηλα, πολυ χαμηλες. Ενας τροπος για να δουμε την δυναμικη μιας καταιγιδας ειναι να δουμε το υψος της, προφανως οσο ψηλοτερα πηγε συνηθως τοσο εντονοτερη ειναι κιολας. Το υψος λοιπον εχει αμεση σχεση με τις θερμοκρασιες στις κορυφες των νεφων αφου γενικα οσο χαμηλοτερες οι θερμοκρασιες, τοσο ψηλοτερα εφτασαν τα νεφη.

29 Δεκεμβριου λοιπον του 2018, την εποχη οπου η ενδοτροπικη ζωνη συγκλισης(ITCZ) βρισκεται στο νοτιοτερο σημειο της πραγμα που ευνοει την αναπτυξη εκτεταμενων καταιγιδων, σε μια μεγαλη καταιγιδα στον δυτικο Ειρηνικο ωκεανο κοντα στους τροπικους, μια νεα εργασια χρησιμοποιωντας τον δορυφορο του ΝΟΑΑ, Noaa-20 και το εξειδικευμενο οργανο του VIIRS(Visible Infrared Imaging Radiometer), μελετησε το συστημα και βρηκε οτι οι κορυφες των νεφων, που προηλθαν απο overshooting tops κορυφες νεφων, εφτασαν σε θερμοκρασιες -111.2 °C φτανοντας τα 20.5 χιλιομετρα ψηλα.

Οι θερμοκρασιες της θαλασσας σε εκεινο το μερος του ωκεανου συνηθως ειναι αρκετα υψηλες, στην συγκεκριμενη περιπτωση ηταν ακομα υψηλοτερες απο οτι συνηθως αλλά και η φαση του MJO(Madden-Julian Oscillation) ηταν τετοια που ευνοουσε την υπαρξη πολλης υγρασιας οποτε υπηρξαν ισχυροτατες καταιγιδες.

Η εργασια αναφερει οτι τα τελευταια χρονια παρατηρουνται ολοενα και περισσοτερο τετοιες καταιγιδες με πολυ χαμηλες θερμοκρασιες κορυφων των νεφων.

 

 

 

Η εργασια: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2020GL092261

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast