Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έπληξαν 62 εκατομμύρια ανθρώπους το 2018

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να προσέλθουν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη με σχέδια δράσης για την κλιματική αλλαγή, τη στιγμή που η υπηρεσία του ΟΗΕ για τις καιρικές συνθήκες εξέδωσε έκθεση-ορόσημο για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού αναφέρει ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες πέρυσι έπληξαν 62 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και ανάγκασαν 2 εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινηθούν, καθώς η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή επιδεινώθηκε.

«Λέω στους ηγέτες, μην έλθετε με μια ομιλία, ελάτε με ένα σχέδιο», δήλωσε ο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή είναι θέμα παγκόσμιας ασφάλειας και υγείας.

«Ο αντίκτυπος στη δημόσια υγεία κλιμακώνεται. Ο συνδυασμός της ακραίας θερμοκρασίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποδεικνύεται όλο και πιο επικίνδυνος», πρόσθεσε.

Οι εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων για την ηλεκτρική ενέργεια και τις μεταφορές συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία με τη σειρά της φέρνει πιο έντονες καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασίες.

«Έχουμε δει αυξανόμενο αριθμό καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΜΟ, Πέτερι Τάαλας. «Από το 1998, περίπου 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πληγεί από ακραίες καιρικές συνθήκες». Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα θερμότερα, σύμφωνα με την έκθεση.

«Ενδεικτικά, πέρυσι, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρξαν 14 καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες και το κλίμα, η κάθε μία εκ των οποίων κόστισε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, με συνολικές ζημιές περίπου 49 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι πλημμύρες επηρέασαν 35 εκατομμύρια ανθρώπους και η ξηρασία έπληξε άλλα 9 εκατομμύρια, επιδεινώνοντας την επισιτιστική ασφάλεια του πλανήτη. Η θερμοκρασία του ωκεανού έφτασε σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, και οι ωκεανοί γίνονται πιο όξινοι και χάνουν οξυγόνο. Το επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σημείωσε επίσης υψηλό ρεκόρ.

Επίσης, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, οι παγετώνες λιώνουν και ο πάγος στους πολικούς ωκεανούς συρρικνώνεται.

Ο Γκουτέρες αποκάλεσε την έκθεση ως «μια ακόμη δυνατή κλήση αφύπνισης». «Αποδεικνύει αυτό που λέγαμε ότι η κλιματική αλλαγή προχωρά γρηγορότερα από τις προσπάθειες αντιμετώπισής της. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή με πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες και ζητώ από τους ηγέτες να έρθουν στη σύνοδο κορυφής με συγκεκριμένα και ρεαλιστικά σχέδια για να μας βάλουν σε μια βιώσιμη πορεία, μια για πάντα» τόνισε.

ΠΗΓΗ: greenagenda.gr

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast