Μετεωρολογικά και Καιρικά περίεργα και γεγονότα.

Παρακατω θα παρατεθουν μερικα αξιοσημειωτα καιρικα και μετεωρολογικα γεγονοτα.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Το μεγαλυτερο χρονικο διαστημα(συνεχομενων ημερων) στην Ελλαδα πληρους ανομβριας/ξηρασιας χωρις να πεσει καθολου βροχη, συνεβη στην νησο Σαντορινη, με 257 συνεχομενες ημερες που περασαν χωρις καθολου βροχη ουτε καν ψιχαλα για την χρονικη περιοδο 22 Μαρτιου 1926 εως την 3η Δεκεμβριου του ιδιου ετους.
Το 2ο μεγαλυτερο διαστημα πληρους ξηρασιας ηταν στα Κυθηρα με 212 ημερες.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Χιονοστιβαδα εχουμε οταν μια ποσοτητα χιονιου ολισθαινει μιας πλαγιας ενος βουνου. Δημιουργειται απο 2 γενικους τυπους. Η πρωτη μορφη ειναι οταν εχουμε χιονοστιβαδα απο ενα σημειο(ή πολυ μικρη περιοχη καποιων λιγων μετρων) οπου λιγο χιονι ολισθαινει προς τα κατω και παραρυσει το γυρω του επισης δημιουργωντας ενα ντομινο που ομως γρηγορα σβηνει και παιρνει το σχημα V. Αυτου του τυπο υοι χιονοστιβαδες δεν ειναι συνηθως επικινδυνες αφου παρασερνουν μόνο το επιφανειακο χιονι και ειναι και μικροτερης εκτασης.
Η 2η μορφη ειναι η λεγομενη «slab» χιονοστιβαδα και δημιουργειται απο το σπασιμο ενος μεγαλου κομματιου χιονιου, απο 100 μετρα εως και 1000 μετρα πλατυ, και σε βαθος απο μισο εως 2 μετρα.
Οι μεσες ταχυτητες μιας slab χιονοστιβαδας ειναι 130 εως 160 χιλιομετρα την ωρα αλλά που μπορουν να φτασουν εως και 300 χιλιομετρα την ωρα!
Μια μικρη χιονοστιβαδα ασκει πιεση 1000 εως και 5000 κιλα ανα τετραγωνικο μετρο ενω μια πολυ μεγαλη μπορει να φτασει και 8000 κιλα ανα τετραγωνικο μετρο οποτ εμπορει να καταστρεψει πολυ ευκολα δεντρα καθως και κτισματα απο οπλισμενο σκυροδεμα.

Εικονα slab χιονοστιβαδας:

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Αν σε μια περιοχη με ατμοσφαιρικη πιεση 1000 mbar, παρουμε τον αερα που περιεχεται σε μια κατακορυφη στηλη εως το πανω μερος της ατμοσφαιρας με βαση ενα τετραγωνο με διαστασεις 1 μετρο x 1 μετρο, τοτε η μαζα του αερα σε αυτη την στυλη ειναι περιπου 10.2 εκατομμυρια κιλα!!

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Μια πρακτικη προσεγγιστικη μεθοδος να βρουμε την μεγιστη διαμετρο χαλαζιου που μπορει να πεσει σε σχεση με το CAPE(Convective available potential energy) της ατμοσφαιρας ειναι ο τυπος:
Διαμετρος = CAPE/581
Το CAPE σε μοναδες J/kg και η διαμετρος του χαλαζιου σε εκατοστα.

Πχ τιμη CAPE 2000 J/kg δινει περιπου χαλαζι διαμετρου 2000/581≈ 3.4 εκατοστων.
Φυσικα υπαρχουν πολυ καλυτερες μεθοδοι ευρεσης της διαμετρου του χαλαζιου, αλλά ειναι πολυ πιο πολυπλοκες και η ακριβεια του προσεγγιστικου αυτου τυπου παραδοξως ειναι σχετικα μεγαλη.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Ο μαγνητικος βορειος(και αντιστοιχα και ο νοτιος) πολος της γης δεν μενει σταθερος και αλλαζει θεση δραστικα μεσα στον χρονο. Ετσι το 1900 ηταν στον Καναδα, εναν αιωνα μετα στην Γροιλανδια και τα τελευταια 18 χρονια κατευθυνεται προς την Σιβηρια με ταχυτητα 40 χιλιομετρα τον χρονο.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Λογω του οτι στην μετεωρολογια βολευει να εκφρασουμε την οριζοντια δυναμη βαροβαθμιδας ως μια σχεση της κλισης του λεγομενου γεωδυναμικου πανω σε μια ισοβαρικη επιφανεια, αφου αυτο δημιουργει συντηρητικες δυναμεις που εχουν χρησιμες ιδιοτητες χειρισμου, αυτο δημιουργει την χρησιμοποιηση απο τα μοντελα πχ του λεγομενου γεωδυναμικου υψους(Η) που διαφερει απο το πραγματικο υψος(r) απο την επιφανεια της θαλασσας.
Η σχεση που τα συνδεει ειναι η εξης: r = R·H/(R-H)
Οπου R=6356.766 km η ακτινα της γης.

Οποτε αν ενα μοντελο μας λεει οτι τα 500 hPa βρισκονται σε γεωδυναμικο υψος Η= 5340 μετρων, το πραγματικο υψος που βρισκονται ειναι r = 5.34·6356.766/(6356.766-5.34) ≈ 5344 μετρα δηλαδη διαφορά αμελητεα.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Το πιο ξηρό μέρος του κόσμου ειναι οι ξηρές λίμνες Μακ Μάρντο στην Ανταρκτική. Oι «Dry Valleys» είναι μια περιοχή 4.800 τ.χλμ. που καλύπτει το 0.03 % της Ανταρκτικής και έχουν πάρει το όνομά τους λόγω της εξαιρετικά χαμηλής υγρασίας της περιοχής και της ανυπαρξίας χιονιού ή παγετώνα. Εδώ και 2 εκατομμύρια χρόνια, δεν έχει πέσει ούτε μια σταγόνα βροχής και με εξαίρεση μιας μικρής περιοχής όπου υπάρχει ένας ποταμός και μερικές μικρές λίμνες, στις Ξηρές Λίμνες Μακ Μάρντο, δεν υπάρχει πουθενά ίχνος νερού.

Οι μοναδικές αυτές συνθήκες κλίματος οφείλονται στους καταβατικούς ανέμους της περιοχής. Οι συγκεκριμένοι αέρηδες παρατηρούνται όταν παγωμένος και πυκνός αέρας έλκεται στην επιφάνεια της γης λόγω των δυνάμεων της βαρύτητας! Οι άνεμοι αυτοί φτανουν σε ταχύτητα τα 320 χλμ/ώρα και «εξατμίζουν» κάθε υποψία υγρού στοιχείου, αφήνοντας την γη ξερή και εντελώς στεγνή.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Καθε κιλο νερου σε αερια μορφη που συμπυκνωνεται και υγροποιειται σε υγρη μορφη νερου, απελευθερωνει ενεργεια 2500000 J!
Η οποια ισουται περιπου με την κινητικη ενεργεια ενος αυτοκινητου 1 τονου που τρεχει με 71 χιλιομετρα την ωρα.
Καταλαβαινει κανείς πως η συμπυκνωση των υδρατμων στα νεφη αποτελει μια τεραστια πηγη εφοδιασμου ενεργειας για τις καταιγιδες και τους τροπικους κυκλωνες.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Τα σωρειτομορφα νεφη εχουν τις περισσοτερες φορες διαμετρο περιπου ιση με το υψος τους. Ενας τυπικος σωρειτης εχει περιπου 1 χιλιομετρο διαμετρο ενω ενας τυπικος σωρειτομελανιας εχει 10 χιλιομετρα.
Καθε στιγμη παγκοσμιως η συχνοτητα των διαφορων σωρειτομορφων νεφων αναλογως με την διαμετρο τους ειναι η εξης. Οπως βλεπουμε η κυριαρχη διαμετρος ειναι 700 με 800 μετρα.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Στις 15 Ιουνιου του 1996 στο Κανσας των ΗΠΑ η κορυφη ενος νεφους σωρειτομελανια εφτασε σε υψος ρεκορ ολων των εποχων 23800 μετρα (23.8 χιλιομετρα) περιπου!

(φωτο σωρειτομελανια αλλά οχι εκεινου του νεφους)

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Αν βρισκομαστε σε υψος h χιλιομετρων απο την επιφανεια της γης και η κορυφη ενος νεφους ειναι σε υψος \displaystyle {{{H}_{{cloud}}}} χιλιομετρων τοτε μπορουμε να το δουμε εφοσον βρισκομαστε σε αποσταση απο την κορυφη του νεφους οχι μεγαλυτερη απο:
\displaystyle {{d}_{{\max }}}=\sqrt{{h(h+12742)}}+\sqrt{{{{H}_{{cloud}}}({{H}_{{cloud}}}+12742)}}
Οπου h το υψος που βρισκομαστε σε χιλιομετρα, Hcloud το υψος της κορυφης του νεφους σε χιλιομετρα και dmax η μεγιστη αποσταση σε χιλιομετρα που μπορουμε να το δουμε.

Για παραδειγμα αν βρισκομαστε σε υψος 60 μετρων τοτε η μεγιστη αποσταση που μπορουμε να δουμε ενα συννεφο cumulonimbus που εφτασε σε υψος 12 χιλιομετρων ειναι:
\displaystyle {{d}_{{\max }}}=\sqrt{{0.06(0.06+12742)}}+\sqrt{{12(12+12742)}} ≈ 418.9 χιλιομετρα

Ενω αν βρισκομαστε σε υψος 0 μετρων τοτε η μεγιστη αποσταση που μπορουμε να δουμε ενα συννεφο cumulonimbus που εφτασε σε υψος 8 χιλιομετρων ειναι:
\displaystyle {{d}_{{\max }}}=\sqrt{{0(0+12742)}}+\sqrt{{8(8+12742)}} ≈ 319 χιλιομετρα

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Μια βροχοπτωση Ν χιλιοστων μεσα σε χρονικο διαστημα Χ ωρων θεωρειται εγκυρη τιμη ως προς το θεωρητικο μεγιστο υετου που μπορει να πεσει απο ενα νεφος οταν η τιμη του Ν δεν ξεπερνα το Α = \displaystyle 365\cdot \sqrt{X}.

Πχ αν σε μια περιοχη πεσουν 45 χιλιοστα σε 20 λεπτα, δηλαδη σε 1/3 ωρες, τοτε το Α = \displaystyle 365\cdot \sqrt{{1/3}}\approx 210.7 οποτε και προφανως τα 45 χιλιοστα δεν το ξεπερνουν αρα μπορουμε θεωρητικα να την δεχτουμε(εφοσον βεβαια εξετασουμε το βροχομετρο περι της αξιοπιστιας του καθως μπορει να υπαρχουν άλλα σφαλματα).
Ενω αν σε μια περιοχη πεσουν 450 χιλιοστα σε 35 λεπτα, δηλαδη σε 35/60 ωρες, τοτε το Α = \displaystyle 365\cdot \sqrt{{35/60}}\approx 278.8 οποτε και προφανως τα 450 χιλιοστα ξεπερνουν το Α αρα θεωρητικα ειναι αδυνατη η καταγραφη οποτε υπηρξε σφαλμα.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Με τα ρανταρ καιρου C-band εκτός απο υδροσταγονιδια βροχης που μπορουν να ανιχνευτουν, μπορουμε να ανιχνευσουμε και εντομα σε σχετικα μεγαλα σμηνη φυσικα, οπως πχ ακριδες. Ενω με τα S-band ρανταρ ανιχνευονται και μεγαλυτερα αντικειμενα οπως πουλια.

(Doppler ρανταρ εντοπισε σμηνος ακριδων στο Τεξας)

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Η μεση ενταση της ηλιακης ακτινοβολιας για ολο το ετος για μια περιοχη με γεωγραφικο πλατος φ, μπορει να βρεθει προσεγγιστικα απο τον ακολουθο τυπο: 188+123·συν(2φ) σε W/m²
Πχ για την Θεσσαλονικη με φ = 40.65° η μεση ενταση της ηλιακης ακτινοβολιας για ολο το ετος ειναι περιπου 188+123·συν(2·40.65°) ≈ 207 W/m²
Ενω για την Αθήνα με φ = 38° η μεση ενταση της ηλιακης ακτινοβολιας για ολο το ετος ειναι περιπου 188+123·συν(2·38°) ≈ 218 W/m²

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Μια τυπικη θερμικη καταιγιδα(air mass thunderstorm) μπορει να ελευθερωσει στην ατμοσφαιρα μεγιστη ενεργεια της ταξης των 2·10^16 J, την ωρα που π.χ μια ατομικη βομβα ενος μεγατονου απελευθερωνει ενεργεια 4·10^15 J, 5 φορες μικροτερη δηλαδη.
Στην πραξη βεβαια οι περισσοτερες μονοκυτταρες θερμικες καταιγιδες απελευθερωνουν 100 φορες μικροτερη ενεργεια απο την παραπανω. Αντιθετα οι πολυκυτταρες και υπερκυτταρες απελευθερωνουν και πολλαπλασιες τιμες απο την παραπανω μεγιστη της απλης θερμικης.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Το ωστικο κυμα της πτωσης ενος κεραυνου ειναι ικανο να ωθησει αυτοκινητα σε αποσταση ακομα και 3 μετρων μακρυα.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

18 Μαρτιου του 1925 στις ΗΠΑ, ενας απο τους ισχυροτερους και φονικοτερους ανεμοστροβιλους σκοτωσε 695 ατομα στο περασμα του που ηταν μια διαδρομη 350 χιλιομετρων απο το Μισουρι, στο Ιλινοις και απο εκει στην Ιντιανα.

Εικονες απο τοτε:

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Η μεγαλη ξηρασια του 1984 στην Αιθιοπια πυροδοτησε στον μεγαλο λιμο που επικρατουσε ηδη και κοστισε την ζωη σε 1 εκατομμυριο ανθρωπους και επηρεασε αρνητικα την υγεια 9 εκατομμυρια ανθρωπων.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Ενα πρακτικος κανονας για να δουμε αν μια περιοχη μπορει να χαρακτηριστει ως ερημος ως προς το κλιμα της ειναι αν ξερουμε την ετησια βροχοπτωση Υ εκατοστα της περιοχης και την ετησια μεση θερμοκρασια Τ βαθμους Κελσιου για περιοχη με Τ>0 τοτε:
•Αν ο περισσοτερος υετος πεφτει χειμωνα τοτε Ε = Υ/Τ
•Αν ο περισσοτερος υετος πεφτει καλοκαιρι τοτε Ε = Υ/(Τ+14)
•Αν ο υετος κατανεμεται ομοιομορφα σε ολο το ετος τοτε Ε = Υ/(Τ+7)
Τοτε αν Ε < 1 η περιοχη εχει κλιμα ερημου, ενω αν Ε ≥ 1 δεν εχει κλιμα ερημου.

Πχ σε μια περιοχη της Αλγεριας πεφτουν 22 χιλιοστα υετου σε ολο το ετος με τον περισσοτερο υετο τον χειμωνα και εχει 25.2 °C μεση ετησια θερμοκρασια, τοτε Ε = 2.2/25.2 ≈ 0.09 < 1 αρα ειναι ερημος (και πολυ λογικα αφου αυτη η περιοχη βρισκεται μεσα στην ερημο Σαχαρα).

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Για την καλλιεργεια ενος τονου βαμβακιου χρειαζονται 10000 τονοι νερου, ενω μια μεσου μεγεθους λευκα λαμβανει περιπου 360 λιτρα νερο την ημερα απο το εδαφος.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Την περιοδο 2500 π.Χ η Ακκαδικη αυτοκρατορια ηταν η μεγαλυτερη σε ολοκληρο τον κοσμο. Περιπου στο 2350 π.Χ στην ακμη της υπο την βασιλεια του Σαργων, κυριαρχουσε σε μια πολυ μεγαλη περιοχη απο την τωρινη Τουρκια εως και το Αυγανισταν εως και τον κολπο το Ομαν στα νοτια ελεγχοντας εν απολυ μεγαλο μερος του εμποριου τοτε. Για την Ακκαδικη αυτοκρατορια ολα αρχισαν να καταρρευουν απο το 2200 π.Χ και μετα αφου οι βροχες ειχαν αρχισει να γινονται ακανονιστες, πιο αραιες, εως οτου αρχισε τεραστια παρατεταμενη ξηρασια. Τα χωραφια δεν απεδιδαν σοδειες, και σιγα σιγα αρχισαν να μετατρεπονται σε πετρωμενο εδαφος και μετα σε αμμο. Εως το 1900 π.Χ οι συνθηκες γενικης ξηρασιας συνεχιζονταν και οι περισσοτεροι Ακκαδιοι μετακινηθηκαν σε αλλες περιοχες. Για εναν αιωνα επικρατησε μαλιστα τοσο μεγαλη ξηρασια ωστε η ολες εκτασεις μετατραπηκαν σε ερημους. Η Ακκαδικη αυτοκρατορια και πολιτισμος κατερρευσε.
Μεταξυ μαλιστα 2200 και 2100 π.Χ η μεγαλη ξηρασια επληξε και την Ελλαδα και κυριως την Κρητη και πραγματοποιηθηκαν μαζικες μετακινησεις πληθυσμων.
Δεν εχει βρεθει ακομα ποιο κλιματικο φαινομενο προκαλεσε την μεγαλη εκεινη ξηρασια για τοσα ετη, αλλά εαν δεν ειχε συμβει τοτε η ιστορια ισως να ειχε γραφτει αλλιως ως προς την επικρατηση καποιων πολιτισμων στις εν λογω περιοχες.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Το καλοκαιρι του ετους 1666 ηταν ενα πολυ θερμο και παρα πολυ ξηρο καλοκαιρι για ολη σχεδον την Ευρωπη, στο Λονδινο τα επιπεδα του νερου του ποταμου Ταμεση επεσαν τοσο πολυ ωστε οι βαρκαρηδες που ζουσαν απο την μετακινηση πολιτων και αγαθων διαμεσου του ποταμου, δεν μπορουσαν πλεον να δουλεψουν καθως οι βαρκες δεν ηταν δυνατον να πλευσουν στα πολυ χαμηλα νερα του ποταμου. Τα δε σπιτια τοτε στο Λονδινο ηταν κυριως κατασκευασμενα απο ξυλο και λογω της ξηρασιας ηταν τελειως ξερα.
Το βραδυ της 1ης Σεπτεμβριου ο φουρναρης του βασιλια Καρολου Β’ της Αγγλιας, ξεχασε να σβησει την φωτια στον φουρνο του. Επεσε να κοιμηθει στις 10 το βραδυ τη στιγμη που καρβουνα που πεταγοντουσαν απο την φωτια εβαλαν φωτια σε μια στοιβα καυσοξυλα. Εως τις 1:00 το βραδυ ολος ο φουρνος και το σπιτι του που ηταν ενωμενα ειχαν παρει φωτια. Ενω ο φουρναρης και η οικογενεια του σωθηκαν πηδωντας απο το παραθυρο στην σκεπη, η υπηρετρια του φοβηθηκε να το κανει και ηταν το 1ο θυμα της φωτιας.

Εως τις 3:00 το βραδυ η πυρκαγια ειχε επεκταθει και λογω των ανεμων καιγοντας 300 σπιτια. Συνεχισε να καιει ανενοχλητη τα παντα για 5 μερες καιγοντας τελικα 13200 σπιτια, 87 εκκλησιες και πολλα άλλα κτιρια. Το 80 % των κτισματων στην πολη καταστραφηκαν. Κυρια αιτια της πολυ γρηγορης επεκτασης της πυρκαγιας ηταν η μεγαλη ξηρασια που επικρατουσε που εκανε τα ξυλα απο τα οποια ηταν φτιαγμενα τα σπιτια να ειναι απολυτως στεγνα(και η σχετικη υγρασια των υλικων που φλεγονται καθοριζει την ταξη μεγεθους του ρυθμου εξαπλωσης μιας πυρκαγιας), οπως και ο ανεμος(που επισης η συμβολη του στην εξαπλωση της πυρκαγιας ειναι τεραστια).
Μετα απο την μεγαλη εκεινη πυρκαγια, η πολη ξαναχτιστηκε, με τουβλα και πετρα αυτη τη φορα.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Κατα την πορεια κινησης ενος τροπικου κυκλωνα στο βορειο ημισφαιριο(και αν φανταστουμε οτι ειμαστε μεσα στον κυκλωνα και ακολουθουμε την ευθεια της κινησης τους προς τα εκει που πηγαινει), στα δεξια του οι ταχυτητες των ανεμων ειναι αρκετα εως πολυ μεγαλυτερες απο οτι στα αριστερα του. Πολλες φορες και διπλασιες ταχυτητες!

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Η περιφημη λιμνη Παμβωτιδα(γνωστη και ως λιμνη των Ιωαννινων), παγωσε σε τετοιο βαθμο τον Ιανουαριο του 1929 ωστε οι γυρω κατοικοι της περιοχης μπορουσαν να περπατουν απο πανω της. Το παγωμα τοτε ηταν για αρκετα εκατοστα βαθια και σε μεγαλη εκταση. Παρομοιο φαινομενο και παγωμα της λιμνης, παρολο σε πολυ μικροτερο βαθος και εκταση, συνεβη και τον Ιανουαριο του 2012. Η λιμνη εχει ξαναπαγωσει αρκετες φορες οπως πχ το 1879, το 1899, το 1928, το 1958 και το 1992 αλλά το 1929 ηταν σε μεγιστο βαθμο.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Στο Σπιρφις στην Ντακοτα των ΗΠΑ στις 22 Γεναρη του 1093, υπηρξε αυξηση 27.2 °C στην θερμοκρασια μεσα σε μολις 2 λεπτα!! Προηλθε απο καταβατικο ανεμο.
Στις 7μιση περιπου τοπικη ωρα στο Σπιαρφις ειχε θερμοκρασια -20 °C. Μετα ηρθε ενας καταβατικος ανεμος(Chinook) και μεσα σε 2 λεπτα η θερμοκρασια ειχε φτασει στους +7.2 °C!! Δηλαδη ανοδος 27.2 °C σε 2 λεπτα!
Στις 9 περιπου τοπικη ωρα ειχε φτασει τους 12 °C. Γυρω σε εκεινη την ωρα ο καταβατης ανεμος σταματησε και μεσα σε 27 λεπτα η θερμοκρασια ξαναεπεσε στους -20 °C!! Δηλαδη ειχαμε μεσα σε 27 λεπτα πτωση 32 °C της θερμοκρασιας αερος κατι που παντως δεν αποτελει ρεκορ ρυθμου πτωσης θερμορκασιας σε καποιο χρονικο διαστημα!
Αφου στην Rapid City στην Ντακοτα των ΗΠΑ στις 10 Γεναρη του 1911 απο ενα εξαιρετικα οξυ ψυχρο μετωπο, σημειωθηκε πτωση της θερμοκρασιας κατα 27.2 °C μεσα σε 15 λεπτα!!

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Η μεγαλυτερη ποσοτητα χιονιου που εχει ποτέ καταγραφει για περιοδο ενος ετους την περιοδο 19 Φεβρουαριου 1971 εως τις 18 Φεβρουαριου 1972, στο ορος Ρενιερ στην Ουασινγκτον, οπου επεσαν 31.5 μετρα χιονιου!
(Ανεπισημα το ορος Μπέικερ στην Ουασινγκτον των ΗΠΑ κατεχει το ρεκορ με 32.85 μετρα χιονοπτωσης στο διαστημα 1998-1999.)

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Το μεγαλυτερο υψος χιονιου που εχει επισημα καταγραφει ηταν στο ορος Ιμπουκι στην Ιαπωνια στις 14 Φλεβαρη του 1927 οπου μετρηθηκαν επισημα 11.82 μετρα χιονιου!

(φωτογραφια οχι απο τοτε)

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Το μεγαλυτερο επισημο καταγεγραμμενο υψος χιονοπτωσης σε μια μερα ηταν 1.93 μετρα στην λιμνη Σιλβερ στο Κολοραντο των ΗΠΑ στις 14/04/1921 εως 15/04/1921.
(Μη επισημο ρεκορ ειναι τα 1.96 μετρα στην Μονταγκ στην Νεα Υορκη των ΗΠΑ στις 12/01/1997.)

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Το μεγαλυτερο επισημο καταγεγραμμενο υψος χιονοπτωσης σε μια ωρα ηταν 23.1 εκατοστα στο Οσγουεγκο της Νεας Υορκης των ΗΠΑ στις 26/01/1972.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Το μεγαλυτερο επισημο καταγεγραμμενο υψος χιονοπτωσης σε μια κακοκαιρια ηταν 4.8 μετρα στο ορος Shasta Bowl στην Καλιφορνια των ΗΠΑ στις 13/02/1959 εως 19/02/1959.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Η μεγαλυτερη καταγεγραμμενη ταχυτητα ανεμου ηταν 484±32 χιλιομετρα την ωρα σε εναν ανεμοστροβιλο στην Οκλαχομα των ΗΠΑ στις 3/05/1999.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Η μεγαλυτερη καταγεγραμμενη μεση ταχυτητα ανεμου για μια ημερα ηταν 174 χιλιομετρα την ωρα στην Ανταρκτικη στις 21/03/1951 εως 22/03/1951.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Ο πιο ισχυρος τυφωνας(με χαμηλοτερη πιεση-που ειναι και η χαμηλοτερη καταγεγραμμενη πιεση στην γη απο φυσικα αιταια) ηταν ο τυφωνας Τιπ στον Ειρηνικο ωκεανο στις 12/10/1979 οπου και κατεγραψε πιεση 870 mbar.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Η μεγαλυτερη καταγεγραμμενη μαζα κομματιου χαλαζιου ηταν 1.02 κιλα στο Μπαγκλαντες στις 14/04/1986.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Η μεγαλυτερη καταγεγραμμενη διαμετρος κοκκου χαλαζιου ηταν 20.3 εκατοστα στην Νοτια Ντακοτα των ΗΠΑ στις 23/07/2010 οπου και ειχε μαζα 0.88 κιλων!

Εικονα απο τοτε(η μεζουρα ειναι σε ιντσες):

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Το μεγαλυτερο υψος στρωμενου χαλαζιου ηταν 45 εκατοστα στο Κανσας των ΗΠΑ στις 3 Ιουνιου 1959 που σκεπασε μια περιοχη περιπου 140 τετραγωνικων χιλιομετρων.

Εικονα απο τοτε:

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Ο λιγοτερος υετος σε ενα ετος ειναι ακριβως 0 χιλιοστα στην ερημο Ατακαμα στην Χιλη. Στην πραγματικοτητα το γεγονος ειναι ακομα πιο αξιοπροσεκτο καθως οχι μόνο υπηρξε ετος που δεν εριξε σταγονα στην Ερημο Ατακαμα, αλλά απο τοτε που υπαρχει καταγραφη υπαρχουν μερικες εκτασεις στην Ερημο οπου δεν εχει βρεξει καθολου! Με λιγα λογια δεν μιλαμε για 1 ετος χωρις βροχη για μερικες περιοχες της εν λογω ερημου, αλλά για πολλαπλα συνεχομενα ετη(>30) χωρις σταγονα βροχης.
Οσον αφορα για την πιο ανυδρη πολη, ειναι η πολη Αρικα της Χιλης οπου εχει μεσο ορο υετου 0.76 χιλιοστα ετησιως μόνο! Και αυτο με περιοδο καταγραφων 59 ετων!

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Το μεγιστο ποσό υετου σε μια ημερα ειναι 1825 χιλιοστα (1.83 μετρα υετου σε μια μερα!) στο Φοκ-Φοκ στις 8/01/1966.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Το μεγαλυτερο μεσο ετησιο ποσό υετου για μια χρονικη περιοδο ηταν 11872 χιλιοστα (11.87 μετρα σε 1 ετος!) στο Μοσινραμ(1481 μετρα υψομετρο) της Ινδιας για το χρονικο διαστημα 1941-1979.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Η τεραστια ξηρασια στην Κινα απο το 1876 εως το 1879 κοστισε την ζωη σε 9000000 ατομα.
Παρομοια πολυ μεγαλη ξηρασια το 1936 κοστισε την ζωη σε 5000000 ατομα στο Σιχουαν της Κινας.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Απο τις μεγαλυτερες φυσικες καταστροφες στις ΗΠΑ ηταν οταν ενας ττροπικος κυκλωνας χτυπησε το Τεξας στις 8 Σεπτεμβρη του 1900 και σκοτωσε 8000 εως 12000 ατομα.
Η πιο επιζημια σε χρηματα φυσικη καταστροφη για τις ΗΠΑ ηταν το χτυπημα του τροπικου κυκλωνα Κατρινα το 2005 που σκοτωσε 1800 ατομα και προκαλεσε ζημιες 100 δισεκατομμυριων δολαριων.

Το «ματι» του κυκλωνα Κατρινα.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Οι καταιγιδες εκτός ολων των αλλων πραγματων που επιφερουν, ρυθμιζουν σε μεγαλο βαθμο και την θερμοκρασια στην επιφανεια, μιας και εξομαλυνουν τις θερμοκρασιες στην επιφανεια σε σχεση με τα πολυ ψηλα στρωματα. Υπολογιζεται οτι χωρις τις καταιγιδες παγκοσμιως η θερμοκρασια στην επιφανεια θα ηταν 9 °C εως 10 °C υψηλοτερη.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Στις 12 Ιουλιου 1984 στο Μοναχο της Γερμανιας, μια τρομερη καταιγιδα με χαλαζι κατεστρεψε τεραστιες εκτασεις καλλιεργειων, 70000 κτιρια ειχαν σοβαρες ζημιες ειδικα στις σκεπες τους, 250000 αυτοκινητα επισης υπεστησαν ζημιες, και υπηρξαν 400 τραυματιες.

Εικονες απο τοτε:

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

1 εως και 3 Φεβρουαριου του 1991 συνεβη ενα φοβερο επεισοδιο χιονιου στην Ευβοια με εκπληκτικο συνδιασμο lake effect και συνεσφιγμενου μετωπου στην Ευβοια απο τις 2 του μηνος που αφησε συμφωνα με αναφορες 1 εως και 1.5 μετρο σε πεδινες περιοχες οπως στο Βασιλικο Ευβοιας. Οι κατοικοι μιλουσαν για την πιο εντονη χιονοπτωση που ειχαν δει ποτέ τους.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Ο πρωτος μετεωρολογος ηταν ο Διογένης ο Απολλωνιάτης. Ο Διογένης Απολλωνιάτης γεννήθηκε στις αρχές του 5ου αιώνα στην Απολλωνία ή αλλιώς Ελεύθερνα(Ρέθυμνο) της Κρήτης.
Η πραγματεία του Διογένους με τίτλο «Μετεωρολογία» είναι το πρώτο εγχειρίδιο Μετεωρολογίας στον κόσμο, ενώ το δεύτερο ανήκει στον Αριστοτέλη με τίτλο ¨Μετεωρολογικά¨ έναν αιώνα αργότερα.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Καθε λεπτο σε ολη την γη πεφτουν 1 δισεκατομμυριο τονοι νερου στην γη ως βροχη απο τα νεφη.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Το 1281 σε μια μεγαλη εισβολη Μογγολικων στρατευματων στην Ιαπωνια με 4400 πλοια και 140000 αντρες δυναμη, οπου οι Ιαπωνες ηταν πολυ λιγοτεροι εχοντας δυναμη 40000 Σαμουράι για να αντιμετωπισουν τον Μογγολικο στρατο, οι Ιαπωνες σταθηκαν τυχεροι καθως ενας τυφωνας επληξε το μερος που ειχαν εισβαλει οι Μογγολικες δυναμεις, σκοτωνοντας παραπανω απο τους μισους και τραυματιζοντας ενα μεγαλο μερος των υπολοιπων(70000 περιπου αιχμαλωτισθηκαν τελικα) και βυθιζοντας ενα μεγαλο μερος του στολου τους.
Απο τοτε δεν ξανα-υπηρξε ποτέ καμια εισβολη Μογγολων στην Ιαπωνια. Οι Ιαπωνες ονομασαν εκεινον τον τυφωνα Καμικαζι δηλαδη «θεικος ανεμος».

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Παροτι δεν υπαρχουν επισημες καταγραφες αλλά ενα εξαιρετικα ακραιο περασμα ψυχρου μετωπου εχει καταγραφει απο αρκετες πηγες και αναφερει οτι 21 Δεκεμβρη του 1836 στο Ιλινοις, κατα το περασμα αυτου του μετωπου μεσα σε λιγα μολις λεπτα η θερμοκρασια επεσε απο τους περιπου +5 °C στους -18 °C με αναφορες για παγωμενα ζωα οπως κοτες, γουρουνια κλπ που βρηθηκαν εκτεθιμενα, με 2 ανδρες μαλιστα νεκρους που βρεθηκαν παγωμενοι σε εξωτερικο χωρο.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Στον ακραιο ανεμοστροβιλο στις 18 Μαρτιου του 1925 στις ΗΠΑ, υπαρχουν καταγεγραμμενες αναφορες οτι σηκωσε μια αγελαδα απο το εδαφος και την «αφησε» στην σκεπη κατεστραμενου κτιριου. Επισης το 1915 στην Νεμπρασκα των ΗΠΑ ενας ανεμοστροβιλος σηκωσε 5 αλογα στον αερα, προσγειωνοντας τα 400 μετρα μακρυα.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Ο Φεβρουαριος του 2003 για την Αττικη ηταν απο τους ψυχροτερους Φεβρουαριους ολων των εποχων και ρεκορ χαμηλοτερης θερμοκρασιας Φλεβαρη για τον σταθμο του Θησειου καταγραφοντας μεση θερμοκρασια 5.7 °C. Ο 2ος ψυχροτερος Φλεβαρης για το Θησειο ηταν το 1929 με μεση θερμοκρασια 5.9 °C.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Το ετος 1977 καταγραφηκαν μόνο 262.5 χιλιοστα στον σταθμο του ΑΠΘ στην Θεσσαλονικη και 235.7 χιλιοστα στην Μίκρα.
Το δε παρα πολυ ξηρο ετος 1989 που αρχισε και την ξηρη περιοδο ως το 1993 για την νοτια Ελλαδα, ο σταθμος του Θησειου στην Αθήνα κατεγραψε 150.2 χιλιοστα μόνο και το Ελληνικο 159 χιλιοστα. Αν και αυτο δεν ειναι καν το επισημο ελαχιστο ετησιου υετου του Θησειου αφου το 1898 καταγραφηκαν 115.7 χιλιοστα για ολοκληρο το ετος.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Tο 1860 το Τσεραπουντζι στην Ινδια, σε διαστημα ενος ετους απο 08/1860 εως 07/1861 δεχτηκε 26491 χιλιοστα νερου δηλαδη 26.5 μετρα σε ενα ετος! Που αποτελει και ρεκορ υετου ενος ετους.
Μαλιστα στον Ιουλιο που ηταν και ο πιο βροχερος, επεσαν περιπου 9300 χιλιοστα νερου!!

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Στην Ελλαδα καθε χρονο δημιουργουνται 5 εως 10 ανεμοστροβιλοι στην ξηρα, συνηθως ασθενεις, αλλά οχι σπανια ακομα και μεγαλυτερης εντασης προξενωντας μεγαλες καταστροφες. Πχ στις 27 Ιουλιου του 2002, ανεμοστροβιλος επληξε το διεθνες αεροδρομιο Ελευθεριος Βενιζελος στην Αθήνα, οπου μαλιστα συνεβη την ωρα που αποβιβαζονταν επιβατες απο ενα αεροσκαφος, και μετακινησε το αεροσκαφος σε μικρη αποσταση, μετακινησε την σκαλα αποβιβασης σε μεγαλυτερη αποσταση και τραυματισε ελαφρα εναν επιβατη. Ο ανεμοστροβιλος κρατησε 2 λεπτα. Φυσικα η ενταση των ανεμοστροβιλων στην Ελλαδα ουδεμια σχεση εχει και ουδεμια συγκριση μπορει να γινει με αυτους που πληττουν την Αμερικη που ειναι πολλες ταξεις μεγεθους ισχυροτεροι και κρατανε πολυ περισσοτερο χρονικο διαστημα!

Ο ανεμοστροβιλος στο αεροδρομιο τοτε:

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Εχετε προφανως προσεξει σε μερικες περιπτωσεις καταιγιδων οπου ειτε ψιλοβρεχει, ειτε δεν βρεχει καθολου αρχικα και μετα απο εναν δυνατο κεραυνο που ακουγεται απο καπου κοντα σας, τοτε αρχιζει ξαφνικα δυνατη βροχη με μεγαλη ραγδαιοτητα σε σχεση με πριν. Γιατι?
Αυτο γινεται διοτι ενα μερος των υδροσταγονιδιων της βροχης αιωρουνται ή εστω εμποδιζεται η κινηση τους προς τα κατω λογω ηλεκτρικων πεδιων που δημιουργουνται στα συννεφα. Με την δημιουργια ενος κεραυνου λοιπον, μειωνεται δραματικα η ενταση αυτων των πεδιων και ετσι προκαλειται αμεσα πτωση των σταγονων οπου το πεδιο αυτο συγκρατουσε την κινηση τους προς τα κατω. Οι σταγονες αυτες παρασυρουν και αλλες και ετσι λιγα δευτερολεπτα μετα την πτωση κεραυνου, αρχιζει μεγαλη ραγδαιοτητα βροχης.
Επειτα απο λιγο βεβαια η ενταση των ηλεκτρικων αυτων πεδιων μεγαλωνει και η ραγδαιοτητα της βροχης μειωνεται και παλι(κυριως λογω αυτου του φαινομενου, καθως βεβαια υπαρχουν και αλλοι λογοι οπως πχ ο φανερος οτι η ποσοτητα νερου στο νεφος μειωθηκε πολυ).

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Γιατι τα συννεφα ειναι συνηθως ασπρα και δεν εχουν το χρωμα του ουρανου δηλαδη προς το γαλαζιο? Γιατι καποιες φορες τα συννεφα ειναι σκουρα γκρι ή και μαυρα?
Ο ουρανος παιρνει το χρωμα του λογω του οτι οι ακτινες του ηλιου(ηλεκτρομαγνητικη ακτινοβολια) πεφτουν πανω στα μορια και ατομα που υπαρχουν στην ατμοσφαιρα και υποκεινται σε σκεδαση Rayleigh, δηλαδη σε σκεδαση του ηλιακου φωτος(ηλεκτρομαγνητικης ακτινοβολιας) που εχει καποιο μηκος κυματος, πανω σε σωματιδια(ατομα/μορια) τα οποια ειναι αρκετα μικροτερου μεγεθους(διαμετρου) απο το μηκος κυματος του ηλιακου φωτος. Αυτο προκαλει σκεδαση Rayleigh με αποτελεσμα να διασκορπιζεται το φως(ηλεκτρομαγνητικη ακτινοβολια) σε διάφορες αλλες ακτινοβολιες διαφορετικων συχνοτητων(που δινουν διαφορετικο χρωμα), με την συχνοτητα του μπλε χρωματος να επικρατει(να σκεδαζεται περισσοτερο απο τα άλλα χρωματα(συχνοτητες/μηκη κυματος) καθως η σκεδαση ειναι αντιστροφως αναλογη με την 4η δυναμη του μηκους κυματος και το μπλε χρωμα εχει μικροτερο μηκος κυματος απο τα άλλα χρωματα πχ κοκκινο, κιτρινο κλπ) εναντι των αλλων στις συνηθεις συνθηκες για αυτο και ο ουρανος φαινεται κοντα στο μπλε ή στο γαλαζιο.

Τα υδροσταγονιδια ομως και οι παγοκρυσταλλοι των συννεφων, εχουν πολυ μεγαλυτερο μεγεθος απο το μηκος κυματος της ακτινοβολιας του φωτος, οποτε δεν παρατηρειται σκεδαση Rayleigh και το φως ως επι το πλειστον υποκειται σε απλη ανακλαση στα υδροσταγονιδια και ετσι το φως δεν διαχωριζεται σε επιμερους χρωματα(συχνοτητες) αρα παραμενει λευκο.

Σε συννεφα τωρα οπου εχουν μεγαλο κατακορυφο βαθος(παχος) η αντανακλαση του φωτος ειναι πολυ μεγαλυτερη(πολυ περισσοτερες αντανακλασεις του φωτος κατα την τροχια του προς τα κατω οπου βρισκει συνεχως υδροσταγονιδια του νεφους λογω του μεγαλου παχους αυτου), καθως και η απορροφηση(που παροτι πολυ μικρη ανα υδροσταγονιδιο σε ποσοστα επι τοις εκατο) του φωτος ειναι αρκετα μεγαλυτερη, και ετσι το φως δεν καταφερνει να διαπερασει το συννεφο και ετσι απουσια φωτος(πολυ μικρης εντασης ακτινοβολια) σημαινει μαυρο χρωμα.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Ειναι γνωστη η τεραστια φημη των βιολιων Στραντιβαριους. Τα οσα εναπομειναντα υπαρχουν εχουν τεραστια αξια και πουλιουνται ακομα και εκατομμυρια δολλαρια! Ενω η ακουστικη τους μοιαζει να ειναι αξεπεραστη. Οι εικασιες για το γιατι εχουν τοσο καλη ακουστικη ειναι πολλες, οπως οτι ο Στραντιβαρι χρησιμοποιουσε μια μυστικη συνταγη για το βερνικομα τους, οτι ποτιζε το ξυλο με ειδικα υγρα, κλπ. Οι νεες ενδειξεις ομως συνηγορουνε οτι για ολα ευθυνεται ο καιρος!
Την εποχη που ζουσε ο Στραντιβαρι και εφτιαχνε τα περιφημα πλεον βιολια του, ημασταν σε μια περιοδο οπου η δραστηριοτητα του ηλιου ηταν μικροτερη του κανονικου με σχεδον μηδεν ηλιακες κηλιδες για πολλα συναπτα ετη. Ηταν η γνωστη εποχη του Maunder Minimum μια περιοδου πολυ ψυχρης για ολη την Ευρωπη με μικρα καλοκαιρια και μεγαλους χειμωνες με πολλα χιόνια και κρυο. Οποτε, οπως εδειξαν και οι μελετες αλλωστε, η αναπτυξη των δεντρων ηταν μικροτερη και οι κορμοι των δεντρων ειχαν μικροτερους δακτυλιους και το ξυλο τους ηταν πυκνοτερο.
Λογω αυτης της ιδιοτητας των δεντρων εκεινης της περιοδου λοιπον, με το ξυλο των οποιων κατασκευαστηκαν τα βιολια απο τον Στραντιβαριους, φαινεται να οφειλεται η ανυπερβλητη ποιοτητα ηχου των ομωνυμων βιολιων.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Τα διάφορα φαγητα, πχ αυγα, λαχανικα, κλπ κλπ, χρειαζονται περισσοτερη ωρα να βρασουν σε υψηλα υψομετρα απο οτι σε χαμηλα. Πχ ενα αυγο σε υψομετρο θαλασσης βραζει καλα σε 5 λεπτα περιπου, σε ενα υψομετρο ομως 1500 μετρων πχ χρειαζεται 1-2 λεπτα παραπανω.

Αυτο γινεται διοτι το αν ζεσταθηκε καλα ενα φαγητο, πχ λαχανικα, αυγο, φαγητο κλπ, δεν εχει καμια σχεση με το βρασιμο. Εχει σχεση μόνο με την ωρα εκθεσης του σε μια ορισμενη υψηλη θερμοκρασια με την απαραιτητη υγρασια ωστε να μην καιγεται, που την προσφερει το νερο γυρω του.
Η δε υψηλοτερη θερμοκρασια που μπορουμε να επιτυχουμε με το να ζεστανουμε νερο ειναι περιπου 100 °C σε κανονικες συνθηκες πιεσης 1013.25 hPa (σε υψηλοτερες συνθηκες πιεσης η θερμοκρασια που μπορουμε να επιτυχουμε ειναι λιγο μεγαλυτερη) και αυτο γινεται οταν βραζει το νερο. Οσο παραπανω θερμικη ενεργεια και να του δωσουμε η θερμοκρασια του νερου που βραζει δεν θα αυξηθει και θα παραμενει 100 °C (σε 1013.25 hPa πιεση). Αυτο διοτι η παραπανω θερμικη ενεργεια λαμβανεται απο τα υγρα μορια νερου και χρησιμοποιειται ωστε να μετατραπουν σε αερια μορια νερου(ενα αεριο μοριο νερου εχει μεγαλυτερη εσωτερικη ενεργεια απο οτι ενα υγρο μοριο νερου).
Επισης ενα υγρο βραζει οταν η πιεση των ατμων του υγρου στην επιφανεια του γινεται ιση με την ατμοσφαιρικη πιεση. Η πιεση ομως των ατμων ενος υγρου εξαρταται απο την θερμοκρασια του. Οποτε σε υψηλα υψομετρα με χαμηλοτερη ατμοσφαιρικη πιεση, η πιεση των ατμων του υγρου που πρεπει να φτασει το νερο για να βρασει ειναι μικροτερη απο χαμηλοτερου υψομετρου περιοχες με μεγαλυτερη ατμοσφαιρικη πιεση, αρα και η θερμοκρασια που πρεπει να φτασει για να βρασει ειναι μικροτερη στα υψηλα υψομετρα.

Ενας προσεγγιστικος τυπος που μας δινει την θερμοκρασια(Τ) σε βαθμους Κελσιου που βραζει το νερο σε σχεση με το υψομετρο(h) σε χιλιομετρα που βρισκομαστε ειναι:
Τ = 5423/(14.53+h/7.29)-273.15

Ετσι σε ενα μερος διπλα στην επιφανεια της θαλασσας με ατμοσφαιρικη πιεση 1013.25 hPa πχ, το νερο βραζει στους 100 °C. Αντιθετα οταν ενας μερος βρισκεται πχ υπο την επιδραση ενος χαμηλου συστηματος 1000 hPa πχ, το νερο βραζει σε θερμοκρασια 99.6 °C. Ενω οταν ειμαστε σε ενας μερος πχ 1500 μετρα ψηλα υπο πιεση πχ 850 hPa, τοτε το νερο βραζει σε θερμοκρασια 95 °C. Ενω πχ στα 2400 μετρα υπο πιεση 750 hPa πχ, βραζει σε θερμοκρασια 91.8 °C.

Αυτα ολα σημαινουν οτι η θερμοκρασια που μπορουμε να ανεβασουμε το νερο σε υψηλα υψομετρα ειναι μικροτερη. Και ετσι ο χρονος που χρειαζεται κατι για να μαγειρευτει σωστα(να βρασει οπως κακως λεμε) ειναι μεγαλυτερος στα ψηλα υψομετρα. Ετσι για να μαγειρευτει σωστα ενα αυγο στα 1500 μετρα πχ θελει περισσοτερη ωρα απο οσο στην επιφανεια της θαλασσας καθως στα 850 hPa βραζει με θερμοκρασια 95 °C ενω στην θαλασσα βραζει με θερμοκρασια 100 °C.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Η μυρωδια μιας βροχης, εκεινη δηλαδη η χαρακτηριστικη οσμη οταν αρχιζει η βροχη και πεφτει στο ξερο εδαφος(χωμα), ειναι τις περισσοτερες φορες η μυρωδια απο την ουσια γεωσμινη που αναδυεται απο το εδαφος. Αξιοπεριεργο ειναι οτι ο ανθρωπος ειναι εξαιρετικα ευαισθητος στην μυρωδια της γεωσμινης. Η γεωσμινη και αρα η οσμη της παρατηρειται πιο εντονα οταν το εδαφος ειναι ξερο επειτα απο μια περιοδο ανομβριας.
Απο την αλλη εαν μιλαμε για καταιγιδες μια αλλη χαρακτηριστικη οσμη συνοδευει τις αστραπες και ιδιως τους κεραυνους. Την ωρα λοιπον της εξελιξης μιας καταιγιδας και την ωρα των ηλεκτρικων φαινομενων συντελειται ιονισμος στα μορια οξυγονου της ατμοσφαιρας και παραγεται οζον καθως και καταστρεφεται. Η διαδικασια αυτη παραγει μια χαρακτηριστικη οσμη.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Οζον. Ενα περιεργο στοιχειο.

Χωρις το οζον που υπαρχει στο κατω μερος της στρατοσφαιρας(υψομετρου μεταξυ 20 και 30 χιλιομετρων κυριως), το γνωστο στρωμα του οζοντος, ο πλανητης θα ηταν πολυ επικινδυνος για διαβιωση, ειδικα για τους ανθρωπους καθως η παρα πολυ βλαβερη για την υγεια μας υπεριωδη ακτινοβολια(Ultra Violet, UV) του ηλιου θα εισαβαλε ανενοχλητη στην ατμοσφαιρα. Το οζον ομως ειναι ο προστατης μας και σταματαει ολη την υπεριωδη ακτινοβολια UV-C, το μεγαλυτερο μερος της UV-B και ενα πολυ μεγαλο μερος της UV-Α. Χωρις το οζον η εκθεση στον ηλιο θα ηταν αδυνατη.

Απο την αλλη η παρουσια του οζοντος σε μεγαλες συγκεντρωσεις στην τροποσφαιρα θα ηταν καταστροφικη και ευτυχως που υπαρχει μόνο σε μικρες ποσοτητες. Η εισπνοη οζοντος σε ποσοτητες λιγο παραπανω απο τις κανονικες(απο τις υπαρχουσες), καταστρεφει τους πνευμονες μας προκαλωντας καταστροφη των διπλων δεσμων μεταξυ ανθρακα στα κυτταρα μας και φλεγμονες στα πνευμονια με επικινδυνες συνεπειες για την υγεια. Επισης η παρουσια του οζοντος σε μεγαλες συγκεντρωσεις στην τροποσφαιρα βλαπτει εξαιρετικα και τα υπολοιπα ζωα και κυριως τα φυτα καταστρεφοντας τα.

Απο την αλλη βεβαια και αυτες οι μικρες ποσοτητες οζοντος στην ατμοσφαιρα ευτυχως που υπαρχουν και ειναι απολυτως χρησιμες για μια βιωσιμη ατμοσφαιρα για εμας. Χωρις το οζον στην ατμοσφαιρα δεν θα μπορουσαν να παραχθουν ριζες υδροξυλιου(ΟΗ) το οποιο ειναι ενας παρα παρα πολυ αποτελεσματικος «καθαριστης» πολλων αλλων επικινδυνων ουσιων στην ατμοσφαιρα, καθως ενωνεται με αυτες και τις καταστα αδρανεις και οχι επικινδυνες. Χωρις αυτες τις μικρες ποσοτητες οζοντος στην ατμοσφαιρα, δεν θα υπηρχαν υδροξυλια και η ατμοσφαιρα θα ηταν εξαιρετικα επικινδυνη απο δεκαδες επικινδυνα για τον ανθρωπο, αλλά και τα ζωα και τα φυτα αερια και στοιχεια.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Γιατι η επιφανεια μιας λιμνης παγωνει πρωτα, μετα παγωνουν τα μεσαια βαθη και στο τελος μετα απο πολλες εβδομαδες και εαν η παγωνια εχει συνεχιστει, τοτε παγωνει και ο βυθος? Γιατι υπαρχει αυτη η συμπεριφορα και δεν παγωνει πρωτα ο βυθος? Και γιατι παιρνει πολλες εβδομαδες με παγωνια ωστε να φτασει ο παγος στον βυθο? Μια συμπεριφορα που ειναι σωτήρια για τα ψαρια και ολα τα οντα που ζουνε στην λιμνη αφου σε διαφορετικη περιπτωση ολα θα πεθαιναν σε καθε παγετο 1-2 εβδομαδων, κατι που δεν γινεται.

Αυτο οφειλεται στην περιεργη συμπεριφορα του νερου σε σχεση με τα άλλα υγρα. Σχεδον ολα τα άλλα υγρα, οταν ψυχθουν τοσο ωστε να στερεοποιηθουν ο παγος τους βουλιαζει μεσα στο υγρο τους. Αντιθετα στο νερο οταν ψυχθει τοσο ωστε να στερεοποιηθει ο παγος του νερου επιπλεει μεσα στο νερο!
Και αυτο συμβαινει διοτι ενω σε σχεδον ολα τα υγρα η πυκνοτητα τους απο το σημειο βρασμου τους εως το σημειο τηξεως τους συνεχως μεγαλωνει, στο νερο η πυκνοτητα του απο τους 100 °C(στο σημειο βρασμου του σε κανονικες συνθηκες πιεσης κλπ) οπου ειναι 958.4 kg/m³, μεγαλωνει καθως πλησιαζουμε το 0 °C δηλαδη το σημειο τηξεως του, αλλά αυτη η αυξηση της πυκνοτητας σταματα στους 4 °C! Και στους 4 °C εχουμε την μεγαλυτερη πυκνοτητα του νερου ιση με 999.9720 kg/m³(περιπου 1 τονο ανα κυβικο μετρο δηλαδη).

Οταν ομως πεσει και αλλο η θερμοκρασια του νερου η πυκνοτητα αντι να μεγαλωνει επιπλεον, αυτη μικραινει!! Και ετσι στους 0 °C οπου το υγρο νερο στερεοποιειται, εχει πυκνοτητα 999.8395 kg/m³ και αρα ο παγος επιπλεει πανω απο τα στρωματα υγρου νερου με θερμοκρασιες πανω απο 0 °C εως και 4 °C καθως η πυκνοτητα του νερου σε αυτες τις θερμοκρασιες ειναι μεγαλυτερη απο αυτην στους 0 °C.

Οποτε για να επιστρεψουμε στο φαινομενο που παρατηρειται στις λιμνες, καθως η επιφανεια μιας λιμνης με πχ 20 °C και πχ κατω απο αυτην να εχουμε ενα στρωμα νερου με 19 °C (οπου ειναι πυκνοτερο απο αυτο της επιφανειας αρα για αυτο ειναι απο κατω απο το στρωμα νερου των 20 °C στην επιφανεια της λιμνης), και κατω απο αυτο το στρωμα να εχουμε ενα στρωμα νερου των 18 °C, κλπ κλπ και τελος στον βυθο εχουμε πχ ενα στρωμα νερου των 8 °C, θα εχουμε οτι σε μια παγωνια η επιφανεια της λιμνης ψυχεται απο τον κρυο αερα απο πανω της σιγα σιγα ριχνει την θερμοκρασια της. Ομως επειδη καθως η θερμοκρασια πεφτει και απο 20 °C που ειχε η επιφανεια γινεται αρχικα 19.9 °C, το νερο της επιφανειας θα βυθιζεται στα κατωτερα στρωματα. Και αυτο θα συνεχιστει οπως καταλαβαινουμε και ολοενα και περισσοτερο θα ριχνει η επιφανεια της λιμνης την θερμοκρασια της και ολοενα και θα βυθιζεται αυτο το νερο και θα πηγαινει προς τα κατω κλπ κλπ. Επειδη εξω ομως στον ατμοσφαιρικο αερα κανει παγωνια(< 0 °C πχ), θα ερθει μια στιγμη οπου η θερμοκρασια της επιφανειας της λιμνης θα γινει 4 °C. Οπως ειδαμε αυτο το στρωμα (υγρου) νερου εχει την μεγαλυτερη πυκνοτητα οποτε θα παει στον βυθο. Απο πανω του προφανως θα παει νερο λιγο μικροτερης πυκνοτητας θερμοκρασιας πχ 3.9 °C. Και ομοιως απο πανω απο αυτο θα παει ενα στρωμα νερου 3.8 °C, απο πανω απο αυτο θα παει ενα στρωμα νερου λιγο μικροτερης θερμοκρασιας, κλπ κλπ. Φυσικα καποια στιγμη η θερμοκρασια της επιφανειας θα φτασει στους 0 °C και θα παγωσει. Οποτε αφου κατω απο αυτο το στρωμα στερεου νερου δηλαδη παγου, βρισκεται νερο που κυμαινεται απο 0 °C εως 4 °C (βυθος) με μεγαλυτερη πυκνοτητα απο τον παγο, ο παγος θα επιπλεει και ετσι τα ψαρια δεν θα εχουν προβλημα να ζησουν στο υγρο νερο μηδεν εως τεσσαρων βαθμων Κελσιου.

(κλικ στην εικονα για μεγεθυνση)

Λογω τωρα της μικρης σχετικα θερμικης αγωγιμοτητας του παγου και του νερου γενικοτερα, η ψυξη εχει πολυ μικρο ρυθμο προς τα κατω και αρα τα μεσαια στρωματα της λιμνης και ο βυθος ψυχονται με πολυ αργο ρυθμο και συνηθως σε μια μεσαιου μεγεθους λιμνη, χρειαζονται αρκετες εβδομαδες με παγετο ωστε να φτασει να γινει παγος και το νερο του βυθου. Ετσι τα ψαρια και τα άλλα εμβυα οντα κατω απο το νερο τις περισσοτερες φορες δεν κινδυνευουν απο αφανισμο.

Η παραπανω μοναδικη ιδιοτητα του νερου, δεν ισχυει για το νερο των θαλασσων και αυτο διοτι στο θαλασσινο νερο υπαρχουν μεγαλες συγκεντρωσεις αλατιου, οποτε η μικροτερη πυκνοτητα παρατηρειται συνηθως στην θερμοκρασια μηδεν βαθμων Κελσιου δηλαδη δεν υπαρχει αυτη η προστατευτικη ασπιδα για τα ψαρια των θαλασσων. Απο την αλλη ομως η υπαρξη αλατιου στο νερο των θαλασσων κατεβαζει την θερμοκρασια τηξεως(και πηξεως) στους -1.93 °C για αλατοτητα 35/1000(35 g αλατιου ανα 1000 L νερου) οποτε χρειαζονται μικροτερες θερμοκρασιες για να παγωσουν οι θαλασσες. Και φυσικα ακομη και να υπαρξουν τοσο χαμηλες θερμοκρασιες, τα ψαρια των θαλασσων δεν εχουν κανενα προβλημα διοτι οι ποσοτητες νερου στις θαλασσες ειναι πολυ μεγαλυτερες, ο βυθος πολυ πολυ χαμηλοτερος και ετσι δεν παγωνουν οι θαλασσες εξ όλοκληρου σχεδον ποτέ. Και στα μερη που παγωνουν τα ψαρια μπορουν απλως να φυγουν και να πανε λιγο μακρυτερα απο την ακτη οπου δεν ειναι παγωμενα.

Η παραπανω αξιοσημειωτη ιδιοτητα του νερου ειναι μοναδικη και εξασφαλιζει την διατηρηση της ζωης στις λιμνες.

Το νερο ομως εχει και πολλες αλλες αξιοσημειωτες ιδιοτητες.

Καταρχας ειναι το μοναδικο στοιχειο που βρισκεται σε μεγαλες ποσοτητες, ειτε σε αερια, ειτε σε υγρη ειτε σε στερεα μορφη.
•Το 96.5 % του νερου της γης βρισκεται σε υγρη μορφη στους ωκεανους.
•Το 1.74 % βρισκεται υπο στερεά μορφη, υπο μορφη παγων δηλαδη κυριως στους παγους των 2 πολων της γης και κυριως της Ανταρκτικης, αλλα και σε πολυ μικροτερο βαθμο στους παγετωνες των βουνων κλπ.
•Το 1.7 % βρισκεται στον υδροφορο οριζοντα δηλαδη κατω απο το εδαφος στις διάφορες πηγες κλπ.
•Το 0.022 % βρισκεται στο εδαφος υπο μορφη παγου και παχνης.
•Το 0.013 % βρισκεται στις λιμνες.
•Το 0.001 % βρισκεται υπο μορφη υγρασιας στο εδαφος.
•Το 0.001 % μολις βρισκεται υπο αερια μορφη στην ατμοσφαιρα. Βεβαια ακομα και αυτο το 0.001 % που φαινεται μικρο, ειναι στην πραγματικοτητα τεραστιο, καθως μιλαμε για ποσοτητα νερου που βρισκεται υπο μορφη ατμων στην ατμοσφαιρα ιση με περιπου 12.9 τρισεκατομμυριων κιλων(12 900 000 000 000 kg)!!!!
•Το 0.0008 % βρισκεται στα ελη(στους βαλτους).
•Το 0.0002 % βρισκεται στα ποταμια.
•Και το 0.0001 % βρισκεται στους ζωντανους οργανισμους.

Ειναι απαραιτητο να σημειωθει εδω βεβαια οτι το παραπανω αποτελει το αποθεμα νερου που ειναι εκτός του εσωτερικου της γης.
Διοτι το 87.9 % της συνολικης μαζας νερου στην γη, υπαρχει στον μανδυα της!!
Το υπολοιπο 12.1 % κατανεμεται συμφωνα με τα παραπανω.

Το νερο σε μορφη υγρου και στερεου εχει την μεγαλυτερη θερμοχωρητικοτητα απο ολα τα άλλα στοιχεια στις αντιστοιχες μορφες, εκτός απο την υγρη αμμωνια. Αυτο εχει τεραστιες συνεπειες στο κλιμα και στον καιρο.

Το νερο εχει την μεγαλυτερη θερμικη αγωγιμοτητα απο ολα τα υγρα στις κανονικες συνθηκες θερμοκρασιας.

Το νερο εχει την μεγαλυτερη λανθανουσα θερμοτητα εξατμισης απο ολα τα στοιχεια. Χρειαζονται περιπου 600 θερμιδες για να εξατμιστει 1 γραμμαριο νερου. Αυτη την ενεργεια την κουβαλανε μεσα τους τα μορια του αεριου νερου(ατμοι) με σημαντικες συνεπειες στην δημιουργια καταιγιδων, κυκλωνων, κλπ κλπ.

Το νερο εχει την 2η μεγαλυτερη λανθανουσα θερμοτητα τηξης. Οταν ο παγος λιωνει απορροφαει περιπου 80 θερμιδες ανα γραμμαριο.

Το νερο εχει την μεγαλυτερη διηλεκτρικη σταθερα απο ολα τα υγρα. Αυτο εχει τεραστιες συνεπειες και κανει πχ το νερο να ειναι ενας απο τους καλυτερους διαλυτες.

Το νερο εχει την μεγαλυτερη επιφανειακη ταση απο ολα τα υγρα.

Το νερο εχει περιπου 3226 φορες μεγαλυτερη θερμοχωρητικοτητα απο τον αερα. Για αυτο αλλωστε οι μεταβολες στην θερμοκρασια του αερα ειναι πολυ πολυ μεγαλυτερες απο αυτες των θαλασσων που η θερμοκρασια τους ανα τις εποχες αλλαζει πολυ αργα.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Οι υψομετρικες κλασεις που χρησιμοποιει η Εθνικη Μετεωρολογικη Υπηρεσια στις προγνωσεις καιρου της ειναι οι εξης:
Πεδινή 0-300 μέτρα
Λοφώδης 301-600 μέτρα
Ημιορεινή 601-900 μέτρα
Ορεινή άνω των 900 μέτρων

Οι παραπανω κλασεις ειναι μαλλον πολυ μακρυα απο τα συνηθη υψομετρα που καποιος αντιλαμβανεται με τον όρο ημιορεινη περιοχη που εχει επικρατησει να θεωρονται υψομετρα πολυ χαμηλοτερα των ανωτερω, οπως και επισης λιγοι εχουν στο μυαλο τους περιοχες με υψομετρο 300 μετρων ως πεδινες.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Ο πρωτος μετεωρολογικος σταθμος στην ιστορια της ανθρωποτητας κατασκευαστηκε περιπου τον 1ο αιωνα π.Χ και ηταν ο «Πυργος των Ανεμων» του Ανδρονικου του Κυρρήστου. Ο οκταπλευρος αυτος πυργος που βρισκεται στην Ακροπολη, ειχε υδραυλικο ρολοι για την μετρηση της ωρας καθως και ανεμοδεικτη με την εξωτερικη πλευρα του πυργου να εχει αναγλυφες προσωποποιησεις διαφορων ανεμων.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Το 2200 π.Χ περιπου, εικαζεται οτι υπηρξε η μεγαλυτερη ξηρασια ολων των εποχων για την περιοχη της Μεσογειου. Η ερημοποιηση που υπηρξε ηταν τεραστια και η μυθικη αυτη ξηρασια ηταν ο λογος που πολλοι μεγαλοι πολιτισμοι κατερρευσαν(σε Αιγυπτο, Ελλαδα, δυτικη Μεση Ανατολη, κλπ).

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Το 90% των κεραυνων που πεφτουν παγκοσμιως, πεφτει στην στερια, ενω το 10% στην θαλασσα κυριως σε θερμες θαλασσες και ωκεανους.
Οι περισσοτεροι κεραυνοι παγκοσμιως παρατηρουνται την περιοδο Ιουλιου-Αυγουστου και αυτο ειναι λογικο καθως οι περισσοτεροι κεραυνοι πεφτουν την καλοκαιρινη περιοδο για καθε ημισφαιριο(Μαης-Σεπτεμβρης για βορειο και Νοεμβρης-Μαρτης για νότιο) και η εκταση της στεριας ειναι πολυ μεγαλυτερη στο βορειο ημισφαιριο απο οτι στο νοτιο.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Μια περιοχη ενος κυβικου χιλιομετρου με ομιχλη(ενας κυβος με πλευρες ενος χιλιομετρου η καθε μια) περιεχει μολις 1.5 εως 4.5 κιλα νερου(αναλογα με το πόσο πυκνη ειναι)!

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Τον χειμωνα του 1010-1011 μ.Χ ο Νειλος, ενα απο τα μεγαλυτερα ποταμια παγκοσμιως που βρισκεται στην βορεια Αφρικη, παγωσε!!

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Το 678 μ.Χ εως το 680 μ.Χ θεωρειται η πιο ξηρη πεδιοδος ολων των εποχων για την Αγγλια με 3 χρονια συνεχομενης φοβερης ξηρασιας.
Παρομοιες της ηταν η επισης τεραστια ξηρασια που κρατησε και παλι 3 χρόνια, απο το 1276 μ.Χ εως το 1278 μ.Χ, οπως και η τεσσαρων ετων παρατεταμενη μεγαλη ξηρασια απο το 1730 εως και το 1734.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Ο πρωτος χαρτης προβλεψης καιρου που εμφανιστηκε σε εφημεριδα ηταν το 1875, απο τους Ταιμς(The Times) του Λονδινου.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Μια απο τις μεγαλυτερες πλημμυρες ολων των εποχων για την Αττικη ηταν στις 6 Νοεμβρη του 1961, οπου σημειωθηκαν καταιγιδες και ραγδαιες βροχοπτωσεις που προκαλεσαν τεραστιες καταστροφες, και αφησαν 44 νεκρους και περιπου 40000 αστεγους. Μεσα σε 9 ωρες καταγραφηκαν στον σταθμο της Ν.Φιλαδελφειας 115.6 χιλιοστα νερου.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Tο 1903 λογω του εξαιρετικου ψυχους που επληξε την Θεσσαλονικη για παραπανω απο μια εβδομαδα, με πολυ μεγαλες αρνητικες θερμοκρασιες και δυνατους ανεμους, παγωσε η θαλασσα του Θερμαικου στο λιμανι της Θεσσαλονικης για αρκετα μεγαλη αποσταση απο την ακτη, με το παχος του παγου της παγωμενης θαλασσας να ειναι 1 εκατοστο περιπου και αυτο να κραταει περιπου για 2 μερες.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Ο δυνατοτερος καταγεγραμμενος ηχος στην ιστορια συνεβη το 1883 μετα απο εκρηξη του ηφαιστειου Κρατατοα, κοντα στην Ινδονησια. Ο ηχος ηταν τοσο δυνατος που ακουστηκε 4μιση χιλιαδες χιλιομετρα μακρια σε περιοχες της Αυστραλιας ενω εσπασε τα τυμπανα ναυτικων που βρισκονταν ακομα και σε σχετικα μεγαλη αποσταση! Οι σταχτες του εφτασαν σε υψη 80 χιλιομετρων ψηλα!! Ενω τον επομενο χρονο μετα την εκρηξη λογω της σταχτης που σκεπασε ενα μεγαλο μερος της γης, η μεση παγκοσμια θερμοκρασια επεσε 1.2 °C!!

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Eνα μεσαιας δυναμικης χαμηλο συστημα που επηρεαζει την Ελλαδα, ριχνει ως βροχη περιπου 600 δισεκατομμυρια κιλα(600 000 000 000 kg) νερου!
Μια τυπικη καταιγιδα σε μια περιοχη ριχνει περιπου 100 εως 300 εκατομμυρια (10^8 εως 3·10^8) κιλα νερου!

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Τα γεωλογικα δεδομενα λενε οτι τα τελευταια 6000 χρονια η ανοδος της σταθμης των ωκεανων κυμαινεται απο μισο εως 1 χιλιοστο καθε χρονο. Τα τελευταια 3000 χρονια η ανοδος ειναι μικροτερη με 0.1 εως 0.2 χιλιοστα μόνο καθε ετος. Τον 20 αιωνα ομως η αυξηση της σταθμης της θαλασσας ηταν δεκαπλασια απο αυτην του μεσου ορου των 3000 ετων και στο 20ο αιωνα η σταθμη της θαλασσας ανεβηκε με εναν μεσο ορο 1.5 εως 2 χιλιοστα ανα ετος.
Η αυξηση αυτη οφειλεται προφανως στην αυξηση της θερμοκρασιας των ωκεανων και της ατμοσφαιρας αλλά οφειλεται κυριως οχι οπως φανταζονται οι περισσοτεροι στο λιωσιμο των παγων(που φυσικα ειναι και αυτος ενας λογος), αλλά στην αυξηση του ογκου του υγρου νερου λογω αυξησης της θερμοκρασιας.
Η αυξηση της θερμοκρασιας επιφερει ελαττωση της πυκνοτητας του θαλασσινου νερου και αρα αυξηση του ογκου.

Το λιωσιμο των παγων φυσικα ειναι και αυτος ενας λογος και μαλιστα ο δευτερος κυριοτερος λογος. Υπολογιζεται πχ οτι εαν ολοι οι παγοι στην Ανταρκτικη και στην Γροιλανδια ελιωναν η σταθμη της θαλασσας θα ανεβαινε παντου κατα 70 μετρα!

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Οι 2 πολοι της γης ειναι πολυ πιο κρυοι σε σχεση με ολες τις αλλες περιοχες, οχι μόνο για τους 2 συνηθεις λογους που λεγονται, που ειναι δηλαδη οτι η διαρκεια της μερας ειναι μικροτερη εκει και οι ακτινες του ηλιου πεφτουν πιο πλαγια.
Οι 5 λογοι με τους 2 εξ αυτων προφανως να ειναι και οι 2 λογοι που ειναι ευρεως γνωστοι ειναι:

-Η διαρκεια της μερας, δηλαδη οι ωρες που ο ηλιος ειναι πανω απο τον οριζοντα, ειναι σαφως ενα λογος αλλά μόνο τους χειμερινους μηνες(τον μισο χρονο δηλαδη). Καθως την καλοκαιρινη περιοδο(για τον εκαστοτε πολο) στην πραγματικοτητα οι ωρες της ημερας που επικρατους στους πολους φτανουν σχεδον τις 24, δηλαδη επικρατει ηλιοφανεια ολη την ημερα(και τις 24 ωρες).

-Η γωνια προσπτωσης των ακτινων του ηλιου στους πολους ειναι πολυ μεγαλυτερη(μεγαλυτερη και οχι μικροτερη καθως η γωνια προσπτωσης μετραται απο την κατακορυφο στο εδαφος) απο οτι στις αλλες περιοχες. Πεφτουν οι ακτινες του δηλαδη πολυ πιο «πλαγιαστα». Ετσι η ενεργεια που δεχεται το εδαφος ανα μοναδα εμβαδου επιφανειας ειναι πολυ μικροτερη. Ο λογος αυτος ειναι με μεγαλη διαφορά ο κυριοτερος για το υπο συζητηση θεμα.

-Λογω λοιπον του παραπανω οι πολοι εχουν ετσι και αλλιως μικροτερη θερμοκρασια απο τις αλλες περιοχες. Ομως μικροτερη θερμοκρασια σημαινει και λιγοτερη σχετικη υγρασια καθως και λιγοτερη υγρασια. Οι υδρατμοι ομως του νερου(υγρασια) ειναι ενα σημαντικο αεριο του θερμοκηπιου. Ετσι λοιπον συμφωνα με την διαδικασια κατα την οποια ο ηλιος θερμαινει το εδαφος λογω διαδοσης θερμικης ενεργειας με ακτινοβολια, το εδαφος διεγειρεται και εκπεμπει προς τα πανω υπερυθρη ακτινοβολια μεγαλου μηκους κυματος θερμαινοντας την ατμοσφαιρα. Φυσικα ενα μεγαλο μερος της εκπεμπομενης απο το εδαφος ακτινοβολιας φευγει προς τα πανω. Τα αερια λοιπον τωρα του θερμοκηπιου(με κυριο το νερο(τους υδρατμους δηλαδη) λογω ποσοτητας) απορροφουν αυτη την ακτινοβολια μεγαλου μηκους κυματος(υπερυθρη) και την ακτινοβολουν ξανα προς ολες τις κατευθυνσεις και αρα προς το εδαφος αυξανοντας την θερμοκρασια που αυτο θα εχει(και αρα και η ατμοσφαιρα) απο οτι αν δεν υπηρχαν αυτα τα αερια του θερμοκηπιου στην ατμοσφαιρα. Οποτε η πολυ μικρη υγρασια, δηλαδη η πολυ μικρη συγκεντρωση υδρατμων νερου που υπαρχει λογω μικρων θερμοκρασιων στους πολους, οδηγει στο να χανεται ενα μεγαλο μερος της ακτινοβολιας που εκπεμπει το εδαφος στο διαστημα και να μην μενει στην ατμοσφαιρα ωστε να ζεσταινεται αυτη. Και ετσι το φαινομενο του κρυου εντεινεται. Θα λεγαμε ειναι ενας μικρος κυκλος, το κρυο μειωνει την υγρασια και η μικρη υγρασια φερνει πιο πολυ κρυο.

-Μεγαλη λευκαυγεια(albedo). Δηλαδη το ποσοστο της ακτινοβολιας του ηλιου που ανακλαται πισω στο διαστημα. Αφου το κρυο που δημιουργειται για τους παραπανω λογους φερνει χιονι και παγο, ο παγος λογω του ασπρου χρωματος του ανακλα ενα μεγαλο ποσοστο της ηλιακης ακτινοβολιας πισω στο διαστημα. Ετσι η ακτινοβολια που απορροφαται απο το εδαφος, ωστε και συμφωνα με την διαδικασια που περιγραφηκε παραπανω θα θερμαινε την ατμοσφαιρα, ειναι μικρη και αρα η θερμανση του αερα ειναι και αυτη μικρη.

-Μηκος της τροποσφαιρας. Στους πολους, η αποσταση που πρεπει να διανυσουν οι ακτινες του ηλιου για να φτασουν στην επιφανεια απο την αρχη της τροποσφαιρας, ειναι πολυ μεγαλυτερο απο οτι στις αλλες περιοχες και αυτο διοτι ο ηλιος ειναι παντοτε χαμηλα στον οριζοντα. Αυτο εχει ως συνεπεια οι ακτινες του να υφιστανται μεγαλυτερα ποσα σκεδασης και ανακλασης προς τα πανω(στο διαστημα) απο οτι οι αλλες περιοχες, πραγμα που σημαινει οτι η ακτινοβολια του ηλιου που φτανει στο εδαφος ειναι μικροτερη

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Το 1980 απιστευτο κυμα καυσωνα χτυπησε την κεντρικη βορεια Αμερικη. Για 90 συνεχομενες μερες στο Κανσας και το Μιζουρι η μεγιστη θερμοκρασια δεν επεσε ποτέ κατω απο τους 32 °C εκτός απο 2 μολις μερες!! Στο Νταλας για 42 συνεχομενες μερες η μεγιστη θερμοκρασια ημερας ξεπερνουσε τους 38 °C με θερμοκρασιες να φτανουν ακομα και τους 47 °C! Επισης 28 μερες ξεπερασαν τους 40.5 °C ενω 5 μερες ξεπερασαν τους 43.5 °C!
Το φοβερο αυτο κυμα καυσωνα υπηρξε λογω των εντονων αντικυκλωνικων συνθηκων που επικρατουσαν για ολο το καλοκαιρι! Αυτο εμποδιζε την δημιουργια οποιασδηποτε περιπτωσης καταιγιδων και εφερε πρωτοφανη ξηρασια. Οι ζημιες απο την τεραστια ξηρασια υπολογιζονται σε 56 δισεκατομμυρια δολαρια(σημερινη αξια)!

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Το 1988, η ξηρασια που επληξε την Αμερικη ηταν πολλες φορες χειροτερη και απο αυτην του καλοκαιριου του 1980. Η ξηρασια συνεβη περιπου στην μιση εκταση των ΗΠΑ. Κατα την ξηρασια πολλα ρεκορ ελαχιστων βροχοπτωσεων καταρριφθηκαν. Πχ στο Μιλγουοκι με αρχη την ανοιξη του 1988, καταγραφηκαν 55 μερες χωρις σταγονα βροχης! Η ξηρασια συνεχιστηκε εως και το 1989 οπου ηταν σχεδον το ιδιο εντονη για ολο τον χρονο(συμπληρωνοντας 2 ετη δηλαδη) με παρα πολλες πολεις να επιβαλουν νόμους για περιορισμο χρησιμοποιησης του νερου.
Η ολη ξηρασια ειχε ζημιες περιπου 120 δισεκατομμυριων δολαριων(σημερινη αξια)!

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Στο όρος Γουειαλεαλ στην Χαβαη οι μερες βροχης ανα μεσο όρο καθε ετος ειναι 350! Μόνο 15 μερες τον χρονο δηλαδη δεν βρεχει εκει!
Για αυτο αλλωστε και μιλαμε για ενα καταπρασινο πανεμορφο μερος!!

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Το θαλασσινο νερο συνηθισμενης αλατοτητας(συγκεντρωσεως μαζας αλατιου σε γραμμαρια ανα λιτρο νερου) 35/1000(g αλατιου/1000 L νερου), παγωνει στους -1.93 °C.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Στο πιο ηλιολουστο μερος του κοσμου, στην Γιουμα της Αριζονα(με πληθυσμο 90000 κατοικων) δηλαδη, ο μεσος ορος ηλιοφανειας καθε χρονο ειναι 4174 ωρες απο τις 4456 ωρες που ειναι το μεγιστο ηλιοφανειας που μπορει να υπαρξει.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Το 1907 ηταν η μοναδικη χρονια μεσα στον 20ο αιωνα οπου δεν υπηρξε ουτε ενας τροπικος κυκλωνας στον Ατλαντικο ολη τη χρονια!

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Το 1899 σε μια ακραια ψυχρη εισβολη στις ΗΠΑ, οπου ενδεικτικα η θερμοκρασια στην σχεδον παντοτε ζεστή Φλοριδα εφτασε και τους -18.9 °C) και στην Νεμπρασκα τους -42.8 °C, ο τεραστιος ποταμος, και μεγαλυτερος ολης της βορειας Αμερικης, Μισισιπής, παγωσε εξ ολοκληρου απο ακρη σε ακρη!
Απο τοτε, 112 χρονια μετα, τετοια ακραια ψυχρη εισβολη δεν εχει ξαναυπαρξει στις ΗΠΑ.

Ποταμος Μισισιπης τον χειμωνα του 1898-1899 και προσπαθειες για ψαρεμα μυδιων πανω στα παγωμενα νερα του.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Στις 7 Απριλιου του 1947, παρατηρηθηκε η μεγαλυτερη κηλιδα πανω στον ηλιο που ειχε 35 φορες το μεγεθος της γης!

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Στο βορειο ημισφαιριο αν σταθουμε με την πλατη στον ανεμο, τοτε δεξια μας βρισκεται μια περιοχη υψηλων πιεσεων ενω αριστερα μας μια περιοχη χαμηλων.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Τον Απριλη του 2001 ενας κυκλωνας στην Κινα προκαλεσε τεραστιες αμμοθυελλες που μπλοκαραν για πολλες μερες τον ηλιο σε ενα μεγαλο μερος της Κινας και οι οποιες αμμοθυελλες εφτασαν ως τις ΗΠΑ. Τετοιες αμμοθυελλες στην Κινα πλεον συμβαινουν αρκετα συχνα, σχεδον σε ετησια βαση, ενω ιστορικα συνεβαιναν με συχνοτητα 30ετιας.

Δορυφορικη εικονα της ΝΑΣΑ απο τις 7 Απριλη του 2001:

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Τα λεγομενα μεγακρυομετεωρα που μοιαζουν με γιγαντιαιους κοκκους χαλαζιου, πολυ μεγαλυτερους ομως απο το χαλαζι, ειναι πολυ μεγαλα κομματια παγου που πεφτουν απο τον ουρανο, χωρις να εχουν συνηθως σχεση με διεργασιες καταιγιδας οπως το χαλαζι, που πεφτουν και απο καθαρο ουρανο πολλες φορες, και εχουν μαζα που κυμαινεται απο μισο κιλο εως και 680 κιλα που εχουν καταγραφει, και διαμετρο απο μερικα εκατοστα εως και 2 μετρα!
Η εξηγηση για την δημιουργια τους ακομα δεν ειναι πληρης αλλά πιστευεται οτι καποιες ατμοσφαιρικες διεργασιες στην τροποπαυση δημιουργουνε αυτα τα τεραστια κομματια παγου.
Απο το 2000 εως και σημερα περιπου 50 μεγακρυομετεωρα εχουν καταγραφει.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Οι μεγαλυτερες νιφαδες χιονιου καταγραφηκαν στην Μοντανα των ΗΠΑ στις 28 Ιανουαριου του 1887 οπου η χιονοπτωση τοτε ειχε νιφαδες που εφτασαν τα 38.1 εκατοστα διαμετρο!!

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Στον 1ο Παγκοσμιο Πολεμο οι χιονοστιβαδες χρησιμοποιηθηκαν ως μεσο επιθεσης. Υπολογιζεται οτι περιπου 40 χιλιαδες εως 80 χιλιαδες στρατιωτες σκοτωθηκαν ως αποτελεσμα.

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Οι ουρες πλασματος των κομητων μπορουν να εκτεινονται και 200 χιλιαδες χιλιομετρα μακρια απο τον κομητη και να αποτελουν ενα φαντασμαγορικο θεαμα στον ουρανο. Προκαλουνται απο τον ιονισμο του παγου(ειτε νερου, ειτε ξηρου διοξειδιου του ανθρακα) πανω στον κομητη αρα αποτελουνται απο νερο. Εαν συμπυκνωθει λοιπον αυτη η μηκους 200000 χιλιομετρων ουρα του κομητη(η διαμετρος της γης για συγκριση ειναι περιπου 12800 χιλιομετρα), το νερο που θα προκυψει ειναι τοσο λιγο που ισα που θα γεμισει μια μεσαιων διαστασεων πισινα!

 

 

 

 

ΠΗΓΕΣ:
Weather forecasting handbook, Tim Vasquez
The facts on file, Weather and Climate handbook, Michael Allaby
Atmosphere, weather and climate, Roger Barry, Richard Chorley
Extreme Weather and Climate, Donald Ahrens, Perry Samson
Dangerous Weather, Tornadoes, Michael Allaby
Dangerous Weather, Floods, Michael Allaby
Dangerous Weather, Droughts, Michael Allaby
Dangerous Weather, Hurricanes, Michael Allaby
Meteorology Today for Scientists and Engineers, Roland B. Stull
Encyclopedia of weather and climate, Michael Allaby, Richard Garratt
The pocket book of weather, Michael Bright
www.ncdc.noaa.gov
http://www.nasa.gov
http://bobby-e4.blogspot.com
severe-weather.eu

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast