Mακροπρόθεσμη (πιθανή) τάση καιρού τον Ιούλη-χάρτες

Ενας μάλλον διαφορετικός Ιούλης, μας περιμένει φέτος, σε σχέση πάντα με τα όσα συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια, όπου τα κύματα καύσωνα ήταν διαδοχικά. Η βαρομετρική διάταξη πάνω από την Ευρώπη, θα κάνει την προσπάθεια της Σαχαριανής ερήμου να μας στέλνει καυτές αέριες μάζες, δύσκολη. Μάλιστα, αρκετά συχνά φαίνεται πως θα είναι τα επεισόδια ισχυρών μελτεμιών και ευχάριστου, φυσιολογικού-θερμοκρασιακά- καιρού  αλλά και οι απογευματινές καταιγίδες στα ηπειρωτικά. Ας δούμε όμως με μια ματιά πως θα διαμορφωθεί από άποψης κυκλοφορίας ο καιρός πάνω από την Ευρώπη, μιας και αρκετοί θα είναι αυτοί που θα επιλέξουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Σε γενικές λοιπόν γραμμές, φαίνεται πως οι υψηλές, αντικυκλωνικές πιέσεις, θα κυριαρχήσουν πάνω από την δυτική-βόρεια Ευρώπη. Αυτό σημαίνει, παρατεταμένη καλοκαιρία και γενικά άφθονες, πάνω από τον μέσο όρο ειδικά των βορειοευρωπαϊκών χωρών, ώρες ηλιοφάνειας. Αυτές οι υψηλές πιέσεις, θα είναι και η αιτία η οποία θα επιτρέψει την κάθοδο δροσερότερων αερίων μαζών, δια μέσου της Ρωσίας, στην Βαλκανική Χερσόνησο με τελική κατάληξη την χώρα μας. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η ροή, θα συνοδεύεται από ισχυρούς έως θυελλώδεις ΒΑ ανέμους στο Αιγαίο, κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψην τους οι ταξιδιώτες που θα βρεθούν στα όμορφα νησιά μας.

Η ροή αυτή, θα ‘μπλοκάρει’ τις καυτές Σαχαριανές αέριες μάζες από το να κινηθούν βορειότερα, προς την Βαλκανική και την χώρα μας αντίστοιχα. Ακόμη και αν αυτό συμβεί, προκύψει δηλαδή κάποιο κύμα καύσωνα από πρόσκαιρο σπάσιμο της παραπάνω ροής, θα είναι πρόσκαιρο χωρίς ουσιαστική διάρκεια. Αυτή η πιθανότητα, τοποθετείται στο δεύτερο μισό του μήνα και κυρίως προς τα τέλη αυτού.

Συνήθως, οι βαρομετρικές διατάξεις που επιτρέπουν την ανατολική Ευρώπη να διατηρείται δροσερή, είναι και αυτές που ευνοούν τις σαχαριανές, καυτές αέριες μάζες να κινούνται προς την δυτική και κεντρική Ευρώπη. Σε αυτά λοιπόν τα τμήματα, (Ισπανία, Γαλλία, γερμανόφωνες χώρες κτλ.) οι πιθανότητες να καταγραφούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή ακόμη και αξιόλογο κύμα καύσωνα, είναι αυξημένες.  Ζεστό καιρό κατά περιόδους θα πρέπει να έχει και η βόρεια Ευρώπη, καθώς οι αντικυκλωνικές πιέσεις και η παρατεταμένη ηλιοφάνεια θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

 

ΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ:

Με αντίστοιχο τρόπο, θα κατανεμηθεί και ο υετός, πάνω από την Ευρώπη το επόμενο διάστημα, εάν το σενάριο που αναπτύσσουμε παραπάνω επαληθευτεί. Οι αντικυκλώνες στην δυτική-βόρεια κυρίως Ευρώπη, θα έχουν ως αποτέλεσμα οι βροχές που θα πέσουν, να είναι πολύ περιορισμένες και χαμηλότερες από τον Μέσο Όρο, για το σύνολο της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Πάντως, εδώ πρέπει να σημειωθεί, πως παρά τις μειωμένες ημέρες βροχοπτώσεων, στην κεντρική Ευρώπη, τα πιθανά κύματα έντονης ζέστης που θα προκύψουν, θα συνδυάζονται από ισχυρότατες καταιγίδες, ικανές να προκαλέσουν προβλήματα.

Τα σημαντικότερα επεισόδια καταιγίδων όμως, κυρίως σε συχνότητα, θα πρέπει να τα έχουν και πάλι τα Βαλκάνια. Οι υψηλές πιέσεις της βόρειας Ευρώπης, θα επιτρέπουν την κατάβαση διαδοχικών διαταραχών, άλλοτε αξιόλογων, άλλοτε τοπικού χαρακτήρα, δίνοντας την δυνατότητα σε αυξημένης συχνότητας απογευματινών καταιγίδων, κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα. Το ίδιο ισχύει και για το σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου δεν θα λείψουν τα συχνά επεισόδια θερμικών καταιγίδων μέσα στον μήνα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, ο Ιούλης, να δώσει παραπάνω ύψος βροχής από τον μέσο όρο σε πολλές περιοχές κυρίως της βόρειας χώρας.

Τονίζεται, πως όλα τα παραπάνω, ΔΕΝ αποτελούν σε καμία περίπτωση πρόβλεψη, παρά μια εκτίμηση πιθανής εξέλιξης του Ιούλη.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast