Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Οκτώβρη 2018

Στα χνάρια του Σεπτέμβρη, δείχνει να κυλά ο Οκτώβρης, τουλάχιστον στο σύνολό του σαν μήνας. Οι υψηλές πιέσεις θα κυριαρχούν πάνω από την Ευρώπη, δίνοντας ασυνήθιστα παρατεταμένη καλοκαιρία, άφθονες ώρες ηλιοφάνειας και απουσία βροχοπτώσεων. Μεμονομένες διαταραχές που θα αποκόπτονται από την κύρια κυκλοφορία του Ατλαντικού, δεν φαίνεται να είναι ικανές να αλλάξουν την παραπάνω εικόνα, παρότι θα δίνουν σύντομες φθινοπωρινές νότες στις περιοχές που θα βρίσκονται.

Οι υψηλές αυτές πιέσεις, θα είναι και η αιτία, που παρά την απουσία οργανωμένων διαταραχών πάνω από την ανατολική Ευρώπη, θα διατηρήσουν την θερμοκρασία σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Μάλιστα, δεν αποκλείονται και ψυχρές εισβολές, κυρίως προς το τέλος της περιόδου , οι οποίες όμως δεν θα συνοδεύονται από αξιόλογα ύψη βροχής. ( ξηρές εισβολές, βοριάδες).

Δυτικότερα της Ευρώπης, το Ισλανδικό Χαμηλό, φαίνεται να οργανώνεται σημαντικά, δίνοντας εκεί ( και κατά περιόδους και στην Αγγλία Ιρλανδία) αρκετές ημέρες αξιόλογων βροχών και γενικά Φθινοπωρινού καιρού. Το ίδιο ισχύει και για τα δυτικά τμήματα της Ιβηρικής Χερσονήσου.

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ:

Στην περιοχή μας, η όλη παραπάνω διάταξη, θα διαμορφώσει αντίστοιχα τον καιρό του Οκτώβρη: Οι βοριάδες θα είναι ο κυρίαρχος άνεμος, οι οποίοι μάλιστα κατά περιόδους θα είναι ιδιαίτερα ισχυροί. Αυτή η ροή βορείου ρεύματος, θα διατηρεί και την θερμοκρασία σε χαμηλότερα επίπεδα απ ότι στην υπόλοιπη κεντρική και δυτική Ευρώπη, στην οποία αναμένεται να υπάρξουν εκ νέου κάποιες θερμές εισβολές.

Χαρακτηριστική θα είναι η απουσία οργανωμένων βαρομετρικών χαμηλών ( τα κλασικά συστήματα με νοτιάδες και καταιγίδες ) τόσο στην Μεσόγειο, όσο και στην περιοχή μας. Πάραυτα, κάποιες αποκομμένες διαταραχές πιστεύω θα καταφέρουν να διαπεράσουν το ‘τοίχος’ των υψηλών πιέσεων, δίνοντας κάποια επεισόδια βροχών. Οι τροχιές αυτών των διαταραχών, φαίνεται να είναι αρκετά έως πολύ νοτιότερες από ότι συνήθως, ( τονίζεται στην μπλέ απόχρωση ) επηρεάζοντας την νότια Ιταλία-νότια Ελλάδα και Κύπρο.

Συνοψίζοντας, για την χώρα μας:

-Kυρίαρχοι Ανεμοι: Β-ΒΑ.

Yψη Βροχής: Xαμηλότερα έως πολύ χαμηλότερα από τον Μ.Ο. στα βόρεια-ηπειρωτικά- κανονικά έως και πάνω από τα κανονικά στην νότια Ελλάδα με έμφαση την Πελοπόννησο-Κρήτη.

Θερμοκρασία: Σε φυσιολογικά έως και λίγο χαμηλότερα κατά περιόδους για την εποχή επίπεδα, λόγω της κυριαρχίας της ροής βοριάδων.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast