Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Μαρτίου
- Φωκίων Χωρινός
- on Φεβ, 28, 2021
- No Comments.
- 1138 Views
Ο Μάρτης, ειδικά τα τελευταία χρόνια, μας έχει συνηθίσει στο να γίνεται η προέκταση του Χειμώνα μέσα στην αρχή της Άνοιξης, με αξιοσημείωτα επεισόδια χιονοπτώσεων κυρίως σε ημιορεινά ορεινά αλλά και γενικά δυνατές κακοκαιρίες. Δεν θα ισχύει όμως το ίδιο για τον φετινό Μάρτη, ο οποίος γενικά φαίνεται να κυλάει χωρίς αποκλίσεις είτε θετικές είτε αρνητικές, χωρίς κάποιο αξιοσημείωτο καιρικό γεγονός ή μεγάλη κακοκαιρία. Ο φετινός Μάρτης, φαίνεται να είναι κατάλληλος για κάθε γεωργική και κτηνοτροφική εργασία, καθώς ο ήπιος καιρός θα κυριαρχεί.
Μετά από ένα τρίμηνο όπου ο πολικός αεροχείμαρος ακολουθούσε σταθερά μια ασυνήθιστα νότια τροχιά, δίνοντας πλούσιες και μεγάλες κακοκαιρίες στην Μεσόγειο, αλλά και αξιόλογες χιονοπτώσεις κατά τόπους όταν αυτά τα συστήματα συναντούσαν το κρύο, η κινητικότητα αυτή φαίνεται να καταλαγιάζει. Το ψύχος, θα αποτραβηχτεί στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και δεν αναμένεται να ξαναπασχολήσει την νότια Ευρώπη για το υπόλοιπο του μήνα. Αντίστοιχα βορειότερη τροχιά θα λάβουν και τα βαρομετρικά συστήματα, καθώς ο εμποδιστής που κυριαρχούσε στον Βόρειο Ατλαντικό, θα καταρεύσει, και την θέση του θα πάρουν χαμηλές πιέσεις ( αναδημιουργία του icelandic Low μετά από πολλές εβδομάδες).
(εικ: Ο πολικός στρόβιλος αναδιοργανώνεται μετά από τέσσερις διαδοχικές διασπάσεις, με τις χαμηλές πιέσεις να επανέρχονται στον Ατλαντικό και την βόρεια Ευρώπη. Αυτό σημαίνει σε γενικές γραμμές ήπιες καιρικές συνθήκες στην Μεσόγειο, ενώ οι εξάρσεις των αντικυκλώνων θα είναι ρηχές, φέρνοντας ενίωτε σύντομες διαταραχές βροχών με κίνηση από δυτικά προς ανατολικά)
Η ζωνική ροή λοιπόν, ή ‘ ημιμεσημβρινή’, φαίνεται να κυριαρχεί τον Μάρτη , με τα βαρομετρικά συστήματα να ακολουθούν την κλασική τους πορεία από δυτικά προς ανατολικά. Ένα κλασικό παράδειγμα ‘ ημιμεσημβρινής’ ροής, είναι ο παρακάτω χάρτης, όπου προσέξτε το πως ο ατλαντικός αεροχείμαρος, δεν έχει αυστηρά ζωνική ροή, αλλά μια ελαφριά κλίση προς τα νότια, τόση ώστε να καταφέρνουν τα μέτωπα των βαρομετρικών χαμηλών της βόρειας Ευρώπης, να δίνουν περάσματα βροχών στην χώρα μας.
ΕΛΛΑΔΑ: Ο Μάρτης φαίνεται να κυλάει χωρίς κάποια καιρική ακρότητα, ικανή να προκαλέσει προβλήματα. Ελάχιστες έως μηδενικές, είναι και οι πιθανότητες να επηρεαστεί η χώρα μας από κάποιο σοβαρό κύμα ψύχους, ικάνο να προκαλέσει προβλήματα είτε από παγετό είτε απο χιονοπτώσεις σε πεδινά τμήματα. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται γενικά κοντά στις κλιματικές τιμές, με αμελητέες αποκλίσεις, ανάλογα με την τροχιά των βαρομετρικών συστημάτων.
ΒΡΟΧΕΣ: Τα περάσματα βροχών θα είναι κατά κανόνα σύντομα, και θα προέρχονται από ‘ουρές’ μετώπων των βαρομετρικών χαμηλών της κεντρικής-βόρειας Ευρώπης. Με ροή από δυτικά προς ανατολικά, θα επηρεάζονται κυρίως οι δυτικές περιοχές. Σε γενικές γραμμές πάντως, τα ύψη βροχής θα είναι γενικά φτωχά, αν και θα πλησιάσουν τον μέσο όρο κατά τόπους. Οπως αναφέρθηκε, η πιθανότητα να προκύψει σημαντική κακοκαιρία, είναι αρκετά περιορισμένες.
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ: Οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα βουνά της χώρας μας, ενώ η πιθανότητα να χιονίσει στα πεδινά, είναι εξαιρετικά μικρή και αν αυτό συμβεί, θα είναι κάτι πολύ πρόσκαιρο, άνευ σημασίας.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Γενικά ένας ήπιος, κοντά στα φυσιολογικά μήνας θερμοκρασιακά.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ένας ‘ άνευρος’ Μάρτης ο φετινός, με τον υετό να προκύπτει από μετωπικά περάσματα, χωρίς κάποια οργανωμένη ατμοσφαρική διαταραχή. Οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά, ενώ δεν φαίνεται να μας απασχολεί κάποιο κρύο. Μήνας φιλικός λοιπόν με τις καλλιέργειες αλλά και κάθε είδους εξωτερική δραστηριότητα.
Δημοφιλή Άρθρα
- Αυτά είναι τα 5 ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας (141873)
- Ιστορικό κύμα ψύχους στην Ευρώπη- τι αναμένεται στην χώρα μας (101066)
- ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΦΥΣΗΤΗΡΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ-ΒΙΝΤΕΟ (55841)
- Λευκά Χριστούγεννα? Ποιες περιοχές θα δούνε χιόνια (41165)
- Τα παράξενα του 2021 συνεχίζονται: Λίμνη εμφανίζεται σε ένα… βράδυ σε χωράφι (32800)
Αναζήτηση
Πρόσφατα Άρθρα
Κατηγορίες
Ετικέτες
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy