Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ-Πιθανή Βαρομετρική Διάταξη

Ο Δεκέμβρης, στις περισσότερες των περιπτώσεων στατιστικά, είναι μια φυσική ‘συνέχεια’ του Νοέμβρη. Δηλαδή, πολλές φορές η κυκλοφορία που παρατηρείται τον Νοέμβρη, ειδικά το δεύτερο μισό του, συνεχίζεται και μέσα στον Δεκέμβρη. Περίπου κάπως έτσι, φαίνεται να συμβαίνει και φέτος.

Ο φετινός Δεκέμβρης, δείχνει να έχει μεγάλη ποικιλία πάνω από την Ευρώπη, με τα βαρομετρικά συστήματα (αντικυκλώνες/ υφέσεις από τον Ατλαντικό) να βρίσκονται σε μια συνεχή ‘μάχη’ μεταξύ τους, καθορίζοντας αντίστοιχα και τις καιρικές συνθήκες, πάνω από την ήπειρό μας. Το όλο ενδιαφέρον, φαίνεται πως θα εστιάζεται στα μέσα του μήνα, κυρίως μέσα στο δεύτερο 10ήμερο του και τις πρώτες μέρες του τρίτου, μέσα δηλαδή στα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. Πάμε να δούμε επιγραμματικά για αρχή, την ΠΙΘΑΝΗ κατάσταση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο:

Europe_December_Forecast

Europe_December_Forecast

Τις περισσότερο ψυχρές συνθήκες, με σημαντικά χαμηλές θερμοκρασίες/παγετούς αλλά και χιονοπτώσεις, φαίνεται πως θα τις έχει η ανατολική Ευρώπη.  Μεγάλες πρωτεύουσες της ανατολικής Ευρώπης, θα δεχθούν κύμα έντονου ψύχους, ενώ θα δεχθούν πυκνές χιονοπτώσεις. Πόλεις όπως η Βαρσοβία, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη, Μινσκ, θα ντυθούν αρκετές φορές στα λευκά, ακόμη και μέσα στις γιορτές!

Αποτέλεσμα εικόνας για varsovie snow

Αποτέλεσμα εικόνας για poland snow

Στην ΔΥΤΙΚΗ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ευρώπη, παρότι θα υπάρξει ένα διάστημα βελτιωμένου καιρού κυρίως στα μέσα του μήνα, γενικά ο Δεκέμβρης θα κυλίσει με αρκετές βροχές και τουλάχιστον δύο σημαντικά βαρομετρικά χαμηλά, τα οποία θα προκαλέσουν ισχυρούς ανέμους-δυνατές βροχοπτώσεις. Οι αντικυκλωνικές πιέσεις του δευτέρου δεκαημέρου, δεν φαίνεται να διατηρούνται πολύ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, στο ενδιάμεσο διάστημα παύσης των διαταραχών από τον Ατλαντικό. Πολύ πιθανόν, να έχουμε και ένα πέρασμα γενικευμένων χιονοπτώσεων σε πολλές περιοχές, κυρίως της Γαλλίας-Γερμανίας!

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ: Ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ φαίνεται να εξελίσσεται για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με έμφαση στην ανατολική μεριά αυτής, και φυσικά στην χώρα μας! Η πρόσκαιρη μεν, σημαντική δε, ανασύνταξη του αζορικού αντικυκλώνα, φαίνεται να δίνει ένα διάστημα με αυξημένες τις πιθανότητες για αξιοσημείωτο κύμα ψύχους στην ανατολική Μεσόγειο! Την ίδια ώρα, ένας αριθμός οργανωμένων βαρομετρικών χαμηλών, θα απασχολήσουν την κεντρική-δυτική Μεσόγειο, προκαλώντας εκ νέου, βίαια καιρικά φαινόμενα. Φαινόμενα, που πολύ πιθανόν να απασχολήσουν και την χώρα μας , μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του μήνα.

Αποτέλεσμα εικόνας για βοριαδες

Αποτέλεσμα εικόνας για χιονι τρικαλα

 

Πολύ αισιόδοξα, είναι τα νέα για το σύνολο των ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ της χώρας μας, καθώς η όλη κυκλοφορία, φαίνεται να είναι ευνοϊκή για αξιόλογες ποσότητες χιονιού σε αυτά. Οι ενδείξεις είναι πολύ θετικές, στο να έχουν τα χιονοδρομικά, επαρκείς ποσότητες χιονιού, για να λειτουργήσουν μέσα στις γιορτές, τουλάχιστον το σύνολο αυτών.

Αποτέλεσμα εικόνας για χιονοδρομικο

Συνοψίζοντας, το μέγιστο καιρικό ενδιαφέρον, το περιμένουμε μέσα στο δεύτερο 10ήμερο του μήνα, με τον ‘καιρό’ να υποχωρεί μέσα στο διάστημα των Χριστουγέννων.

Τονίζεται, πως όλη η παραπάνω ανάλυση, ΔΕΝ αποτελεί ΠΡΟΓΝΩΣΗ, παρά μια απόπειρα ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ της βαρομετρικής κυκλοφορίας του τρέχοντος μήνα, βασιζόμενη σε ενδελεχή ανάλυση πολλαπλών παραμέτρων.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast