Μακροπρόθεσμη ανάλυση Μαρτίου 2019

Ένας ιδιαίτερα δραστήριος Μάρτης ξεκινά, ο οποίος θα δείξει δυο τελείως διαφορετικά πρόσωπα κατά την διάρκειά του.

Πρώτο 15ημερο:

Το πρώτο μισό το οποίο θα φέρει γενικά ζωνική ροή και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες με την καιρική δραστηριότητα (βαρομετρικά χαμηλά) να εντοπίζεται στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ευρώπη. Στη νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο, το ξεκίνημα του Μάρτη θα φέρει συνθήκες παρατεταμένης καλοκαιρίας, ασθενείς ανέμους και άφθονες ώρες ηλιοφάνειας. Παράλληλα, οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν αισθητή άνοδο, μετά από ένα μεγάλο διάστημα ψυχρού καιρού. Γενικά ο καιρός θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην εκτέλεση των αναγκαίων γεωργικών εργασιών της εποχής. Επίσης, οι άφθονες ώρες ηλιοφάνειας σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας σε ανοιξιάτικες τιμές, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αποστράγγιση των εδαφών στις περιοχές που επλήγησαν από τις κακοκαιρίες του Φεβρουαρίου.

Οι χιονοπτώσεις σε αυτό το διάστημα θα εντοπίζονται στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη.

Στην Ελλάδα το πρώτο μισό του Μαρτίου θα κυλίσει με απουσία έντονης καιρικής δραστηριότητας και αξιόλογων επεισοδίων κακοκαιρίας. Γενικά οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για την εκτέλεση κάθε είδους εξωτερικής δραστηριότητας ή εργασίας.

 

 

 

Το ψύχος θα συνδιαστεί με τα υετοφόρα βαρομετρικά συστήματα, δίνοντας αξιόλογες χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της ΒΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων. Φαίνεται πως η Άνοιξη σε αυτές τις περιοχές θα αργήσει να έρθει, σε αντίθεση με την δυτική Ευρώπη η οποία ήδη βιώνει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Παρά το σύντομο διάλειμμα με βροχές εκεί, ο ζεστός και ξηρός καιρός, δείχνει να επιστρέφει προς τα μέσα – τέλη του μήνα.

 

Το Σιβηρικό ψύχος, θα παραμείνει στην βόρεια -ΒΑ Ευρώπη, δίνοντας διαδοχικές καταβάσεις, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό του μήνα.

Οι υψηλές πιέσεις που θα αναπτυχθούν στην δυτική Ευρώπη, θα δώσουν διαδοχικές κακοκαιρίες στο σύνολο της υπόλοιπης Ευρώπης, ενώ η Μεσόγειος, δείχνει να απειλείται και πάλι από βίαια καιρικά γεγονότα.

 

Δεύτερο 15μερο:

Η βαρομετρική διάταξη πάνω από την Ευρώπη δείχνει να αλλάζει σε αυτό το διάστημα. Υψηλές πιέσεις θα πρέπει να αναπτυχθούν στη δυτική και βόρεια Ευρώπη μεταφέροντας την καιρική δραστηριότητα της βόρεια Ευρώπης σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και κατ’ επέκταση στη Μεσόγειο και την περιοχή μας. Αυτό συνεπάγεται ανάπτυξη οργανωμένων βαρομετρικών χαμηλών και κακοκαιρία στο σύνολο της Μεσογείου. Ταυτόχρονα, η ύπαρξη πολικών αερίων μαζών σε Σιβηρία και Ρωσία θα συμβάλλουν καθοριστικά ώστε αυτές οι διαταραχές να συνδυάζονται με χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες δίνοντας χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές των Βαλκανίων, χιονοπτώσεις ικανές να προκαλέσουν προβλήματα. Αυξημένος ο κίνδυνος όψιμου παγετού (κάτι που θα αφορά και τη Βόρεια χώρα) γεγονός το οποίο πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι της Βόρεια χώρας.

Θερμοκρασίες

Παρά το θερμό πρώτο μισό του Μαρτίου που θα φέρει συνθήκες προχωρημένης άνοιξης στη χώρα μας, οι ψυχρές εισβολές που ενδεχομένως να σημειωθούν στο δεύτερο μισό, θα κρατήσουν τις κλιματικές τιμές κοντά ή λίγο πιο κάτω από το μέσο όρο.

Βροχοπτώσεις: 

Ξηρό και γενικά με απουσία αξιόλογων επεισοδίων βροχής το πρώτο 15ήμερο, αλλά τα αξιόλογα βαρομετρικά συστήματα στο δεύτερο μισό-τέλη του μήνα, θα δώσουν τιμές κοντά ή και ψηλότερα, ιδιαίτερα στα δυτικά τμήματα της χώρας.

Χιονοπτώσεις:

Οι ορεινές περιοχές, θα πρέπει να δεχθούν αξιόλογα ύψη χιονιού στο δεύτερο μισό, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο, χιονόπτωση να σημειωθεί και σε χαμηλότερα υψόμετρα στο ίδιο διάστημα, καθώς το κρύο από τα Βαλκάνια, θα προσπαθεί να κινηθεί νοτιότερα.

 

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast