Μακροπρόθεσμη Ανάλυση Ιούνιος 2019

Ένας Ιούνιος με ιδιαίτερα πλουραλιστικό χαρακτήρα, από τον οποίο δε θα λείψουν ούτε οι ζέστες αλλά ούτε και οι καταιγίδες, καταιγίδες οι οποίες μάλιστα θα έχουν και έντονο χαρακτήρα. Η γενικότερη κυκλοφορία όπως θα διαμορφωθεί πάνω από την Ευρώπη, τις επόμενες εβδομάδες ( μιλάμε πάντα κατά προσέγγιση ), θέλει την ανάπτυξη μιας ιδιαίτερα μεγάλης σκάφης υψηλών πιέσεων ( ridge) πάνω από την δυτική-κεντρική Ευρώπη. Αυτές οι υψηλές πιέσεις, θα πρέπει να χαρίσουν ένα μεγάλο διάστημα με ασυνήθιστη καλοκαιρία και απουσία βροχοπτώσεων σε αυτά τα τμήματα, ενώ θα ‘ανόιξει’ και τον διάδρομο από την Σαχάρα, ώστε άφθονη ζέστη, Σαχαριανής προέλευσης, να ξεχύνεται κατά περιόδους δια μέσου της κεντρικής Μεσογείου, στην κεντρική Ευρώπη.

Η ζέστη λοιπόν, ενδεχομένως σε τιμές καύσωνα, θα απασχολήσουν κυρίως την κεντρική Ευρώπη και την δυτική-κεντρική Μεσόγειο.

Αποτέλεσμα εικόνας για heatwave paris

 

H παραπάνω κυκλοφορία, θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα στην ΕΛΛΑΔΑ και την ανατολική Μεσόγειο, γενικότερα. Διαδοχικές διαταραχές ανώτερης ατμόσφαιρας, θα μεταφέρουν συνθήκες έντονης αστάθειας στο σύνολο της Βαλκανικής χερσονήσου, και φυσικά την χώρα μας. Ο Ιούνης λοιπόν, θα φέρει καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, στο σύνολο των ηπειρωτικών τμημάτων, ενώ δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις, αντίστοιχα φαινόμενα, να απασχολήσουν ακόμη και νησιωτικές περιοχές (!). Παρά τον άστατο καιρό πάντως, η ζέστη που προαναφέραμε στην κεντρική Μεσόγειο, ενδεχομένως να απασχολεί πρόσκαιρα την χώρα μας, ανεβάζοντας τον υδράργυρο, με έμφαση στα δυτικά τμήματα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καταιγιδα αθηνα

( Καταιγίδα, πάνω από την Αττική. Οι καταιγίδες, είναι συχνό φαινόμενο στην Αθήνα τον Ιούνη)

χάρτης θερμοκρασιών:  Η ζέστη φαίνεται πως θα προτιμήσει την κεντρική Ευρώπη, ενώ συνθήκες καύσωνα, ενδεχομένως να αντιμετωπίσει η Ιταλία και νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Ευρώπης. Στην χώρα μας, οι ασταθείς γενικά συνθήκες, θα εμποδίζουν τις πύρινες γλώσσες από το να φέρουν στην χώρα μας, συνθήκες καύσωνα. Όπως αναφέρθηκε όμως, η ζέστη αυτή, θα επηρεάζει κατά περιόδους την ηπειρωτική κυρίως Ελλάδα.

 

 

Χάρτης βροχής: Οι ασταθείς αέριες μάζες/διαταραχές ανώτερης ατμόσφαιρας, φαίνεται πως θα προτιμήσουν τις επόμενες εβδομάδες, την Βαλκανική χερσόνησο, καθώς και τμήματα της κεντρικής Μεσογείου. Οι διαταραχές αυτές, θα δώσουν γενικά ένα πολύ βροχερό σκηνικό στον Ιούνη, με τις καταιγίδες να έχουν έντονο/βίαιο χαρακτήρα ιδιαίτερα στις ηπειρωτικές περιοχές. Τα φαινόμενα αυτά, θα είναι κυρίως θερμικού τύπου, δηλαδή θα απασχολούν τις ηπειρωτικές περιοχές το μεσημέρι και το απόγευμα. Στην κεντρική Ευρώπη αντίθετα, οι βροχοπτώσεις θα είναι κατά κανόνα μειωμένες.

Ελλάδα: Αρκετές καταιγίδες μας επιφυλάσσει ο φετινός Ιούνης, με έμφαση στα ηπειρωτικά τμήματα. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει ο μήνας να δώσει ύψη βροχής πάνω από τον μέσο όρο. Επικρατέστεροι άνεμοι φαίνεται να είναι οι ΒΟΡΙΑΔΕΣ, στο Αιγαίο.  Η ζέστη, θα κάνει αισθητή την παρουσία της αλλά σε ‘λογικά’ τυπικά πλαίσια, χωρίς ακρότητες. Αυτό σημαίνει, πως μάλλον θα αποφύγουμε ακραίες τιμές, δηλαδή καύσωνα, μιας και οι συχνές διαταραχές, θα φρενάρουν τα κύματα ζέστης από Αφρική, κρατώντας τα σε απόσταση ασφαλείας.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast