‘κλειδώνει’ η θεαματική πτώση της θερμοκρασίας-Από την ζέστη στα…χιόνια

 

Καθώς τα ‘τρεξίματα’ των μοντέλων προχώρησαν, και πλησιάσαμε λίγο ακόμη στην ημερομηνία αναμενόμενης μεταβολής, μπορούμε πλέον να αρχίσουμε να συνθέτουμε τα πρώτα κομμάτια του παζλ της μεταβολής του καιρού.  Στον παραπάνω χάρτη, βλέπουμε πως ήδη σε 96 ώρες από τώρα, την Δευτέρα δηλαδή, ο αζορικός αντικυκλώνας, με την μορφή ισχυρότατου εμποδιστή με κέντρο 1040Hpa, θα εγκατασταθεί στην δυτική-βόρεια Ευρώπη. Αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη θέση του αντικυκλώνα, θα ‘τραβήξει’ παγωμένες αέριες μάζες από τον βόρειο Πόλο και την Βόρεια Θάλασσα, ταχύτατα προς την Ευρώπη. Η πτώση της θερμοκρασίας, θα είναι τουλάχιστον θεαματική σε μεγάλο μέρος της ηπείρου. Ουσιαστικά, θα αλλάξει η εποχή, μέσα σε μόλις 1 ημέρα! Από συνθήκες προχωρημένου Θέρους, σε συνθήκες προχωρημένου Φθινοπώρου.

Στον παρακάτω, χάρτη, βλέπουμε και την αέρια μάζα πολικής προέλευσης, η οποία θα ξεχύνεται από τα βόρεια προς τα νότια μέσα στην Δευτέρα. Προσέξτε, όχι μόνο την ψυχρή αέρια μάζα στην βόρεια Ευρώπη, αλλά και το πόσο υψηλή, θα είναι η θερμοκρασία στην νότια Ευρώπη και την περιοχή μας, την ίδια μέρα! Εχουμε να κάνουμε λοιπόν, με μια σύγκρουση δυο τελείως διαφορετικών αερίων μαζών, τις επόμενες ημέρες: Μία υγρή-υποτροπική, τα λείψανα στην ουσία του Καλοκαιριού, τα οποία έχουν λιμνάσει λόγω ακινησίας της ατμόσφαιρας, πάνω από τον Ευρωπαϊκό νότο, και την πολικής προέλευσης αέρια μάζα από την καρδιά του Βόρειου Πόλου, η οποία ταχύτατα θα εκτοπίζει την ζέστη, καλύπτοντας πάνω από 2χιλιάδες χλμ μέσα σε μόλις 24 ώρες(!).

Κι ενώ λοιπόν, η Φλώρινα για παράδειγμα, την Δευτέρα το μεσημέρι θα βρίσκεται στους +18 βαθμούς στα 850Hpa ( δηλαδή 30-32 βαθμούς μέγιστες στην επιφάνειά της ) δείτε στον επόμενο χάρτη

 

 

Την ΤΕΤΑΡΤΗ, θα φλερτάρει με το +2 στα 850! Δηλαδή, θερμοκρασία γύρω στους 8-12 βαθμούς το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Ακόμη ποιο εντυπωσιακή η πτώση της θερμοκρασίας στην ΘΡΑΚΗ, οπου πλησιάζουν ακόμη και αρνητικές στα 850 (!) στα σύνορα! Πολύ πιθανόν λοιπόν, να δούμε χιονοπτώσεις, να ασπρίζουν την Ροδόπη μέσα στην νέα εβδομάδα!

 

 

Με τα δεδομένα αυτά λοιπόν ως έχουν, θα πρέπει να μιλάμε για πτώση θερμοκρασίας, της τάξης των 12-17 βαθμών κάτω, σε σχέση με την Δευτέρα. Για παράδειγμα, η Θεσσαλονίκη, την ΔΕΥΤΕΡΑ θα έχει μέγιστες γύρω στους 31 βαθμούς, ενώ την ΤΕΤΑΡΤΗ, η θερμοκρασία, δεν θα ξεπεράσει τους 18 βαθμούς μέγιστη ακόμη και στο κέντρο της πόλης, ενώ το βράδυ, μονοψήφιες τιμές θα πλησιάσουν και την πόλη. Αισθητό το κρύο λοιπόν! Το ίδιο ισχύει και για ΑΤΤΙΚΗ, καθώς και εδώ η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι θεαματική, πάνω από 10-12 βαθμούς.

 

Φυσικά, τέτοιες βίαιες συγκρούσεις αερίων μαζών, δίνουν και βίαια καιρικά φαινόμενα, με την μορφή ισχυρών βροχοπτώσεων, μιας και είμαστε σε εποχή που τα χιόνια θα περιοριστούν σε μεγάλα υψόμετρα. Για αυτό το ενδεχόμενο, θα μιλήσουμε μόλις τα δεδομένα γίνουν συμπαγή, ως προς το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από καταρακτώδεις βροχές και ποιες όχι.

Αν πάντως επαληθευτούν τα δεδομένα ως έχουν, θα πρέπει πολλά βόρεια βουνά μας να πάρουν, έστω πρόσκαιρα, την παρακάτω εικόνα, καθώς θα δεχθούν αρκετές ώρες πυκνών χιονοπτώσεων, σε μεγάλα υψόμετρα! Εν αναμονή λοιπόν για την πρώτη δυνατή επίσκεψη του Φθινοπώρου!

***Η ενημέρωση για την εξέλιξη, θα είναι συνεχής. ***

 

Πηγή εικόνων: meteociel.fr

Αποτέλεσμα εικόνας για χιονι πινδος

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

2 Σχόλια so far.

  1. Ο/Η Παπαδακη βαγγελιω λέει:

    Η Κρήτη ποσό θα επηρεαστεί από αυτή την αλλαγή του καιρού

  2. Ο/Η Meteo Hellas λέει:

    Καλησπέρα, και η Κρήτη φαίνεται να επηρρεάζεται απο την εν λόγω αλλαγή, και μάλιστα αρκετά αξιόλογα. Φυσικά θα υπάρξουν λεπτομέρειες μόλις ξεκαθαρίσει κάπως η κατάσταση, μέσα απο την σελίδα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast