Καλοκαίρι 2022-Πιθανές Εκδοχές

Έχοντας μαζέψει κάποια δεδομένα από τα παγκόσμια προγνωστικά, σας δίνω πρόχειρα το φετινό signal του καλοκαιριού, η τουλάχιστον τα πιθανότερα σενάρια. Μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, και μάλιστα σε χαοτικό βαθμό. Ποιες είναι οι εκδοχές που εξετάζω:
 
H πρώτη εκδοχή, θέλει ένα πολύ ισχυρό και εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων στην Ευρώπη, ενώ χαμηλές πιέσεις θα κυριαρχούν στην Τουρκία και την Μέση Ανατολή. Αυτό σημαίνει, πως μεγάλοι και πραγματικά επικίνδυνοι σε διάρκεια και ένταση καύσωνες, θα ταλαιπωρήσουν την δυτική κεντρική Ευρώπη, την Ιταλία και τα βόρεια Βαλκάνια. Προσέξτε στην χώρα μας, η οποία βρίσκεται στο μεταίχμιο αυτών των δυο βαρομετρικών συστημάτων. Αυτό σημαίνει πως το φετινό καλοκαίρι – σύμφωνα πάντα με την εκδοχή 1, θα πρέπει να κυριαρχηθεί από πολύ ισχυρά μελτέμια, επίμονης μορφής, με τα ( επικίνδυνα) κύματα καύσωνα, να βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας. Η θερμοκρασία πάντως παρά την απόσταση ασφαλείας, θα βρίσκεται διαρκώς πάνω από τους μέσους όρους, καθώς οι πύρινες γλώσσες από την κεντρική Ευρώπη, θα μας πιάνουν οριακά. Αυτό σημαίνει πως μας περιμένει μια πολύ μεγάλη και δύσκολη αντιπυρική περίοδος. Παράλληλα, ο συνδυασμός αυτός των χαμηλότερων γεωδυναμικών στα ανατολικά μας, με τις θερμότερες αέριες μάζες των Βαλκανίων, θα πρέπει να δώσει και συχνά επεισόδια θερμικών καταιγίδων στα βόρεια ηπειρωτικά.
 
Στην Εκδοχή 2, – εκδοχή η οποία υποστηρίζεται σθεναρά και από την βορειοατλαντική ταλάντωση στην οποία τα δεδομένα την θέλουν έντονα θετική φέτος- βλέπουμε τον ίδιο τον Εφιάλτη. Σύμφωνα με αυτήν, η βόρεια και κεντρική Ευρώπη, θα κυριαρχείται από ένα ημιμόνιμο κέντρο χαμηλών πιέσεων, το οποίο θα δίνει εκεί βροχές, καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες και γενικά έναν μάλλον φθινοπωρινό καιρό. Η Μεσόγειος και ιδιαίτερα η χώρα μας, θα βρίσκεται στον νότιο τομέα του. Αυτό σημαίνει, πως θα βρισκόμαστε σε μια ημιμόνιμη κατάσταση καύσωνα, με διαδοχικές και ακραίες, πολυήμερες θερμές εισβολές, να λιμνάζουν πάνω μας. Παράλληλα, τα μελτέμια θα είναι περιορισμένα σε σχέση με τους μέσους όρους, στις θάλασσες θα κυριαρχούν ασυνήθιστες λαδιές για αρκετά διαστήματα. Η βόρεια χώρα, σε αυτή την εκδοχή, θα πρέπει να έχει κάποια λίγα μεν αλλά πολύ ισχυρά, περάσματα καταιγίδων.
 
Στην εκδοχή 3, η οποία και αυτή υποστηρίζεται από το φετινό θετικό πρόσημο στον NAO-AO που περιμένουν οι του ΝΟΑΑ, βλέπουμε κάτι παραπλήσιο της εκδοχής 2. Υψηλές πιέσεις σε όλη την Ευρώπη, γενικά μεγάλες αντικυκλωνικές ράχες με πολύ υψηλά γεωδυναμικά ύψη, θα αντλούν καυτό αέρα από την καρδιά της Αφρικής, και θα τον διοχετεύουν παντού. Κυριολεκτικά παντού. Η χώρα μας, κάπως την ‘γλυτώνει’ με την έννοια του οτι σε αυτή την εκδοχή, οι κάψες θα συνοδεύονται από χαμηλή σχετική υγρασία ( ξηρή ζέστη) καθώς και πάλι τα μελτέμια θα είναι κυρίαρχα. Επίσης λοιπόν, μια πολύ άσχημη, δύσκολη αντιπυρική περίοδος, αναμένεται εδώ. Αυτό που επίσης αλλάζει, θα είναι οι ελάχιστες ημέρες καταιγίδων – για να μη πω μηδαμινές ειδικά στα νότια- , μιας και θα βρισκόμαστε διαρκώς μέσα σε έναν αντικυκλώνα.
 
Πολύ ενδιαφέρον, παρουσιάζει η Εκδοχή 4! Υπάρχουν – όχι αμελητέα σε αριθμό- δεδομένα, τα οποία θέλουν κάτι μάλλον περίεργο: Το φετινό καλοκαίρι, να έχουμε πολλές ημέρες στις οποίες, θα αναπτύσσεται σκανδιναβικός εμποδιστής (!) στην βόρεια Ευρώπη, και στην νότια, να εγκλωβίζονται χαμηλότερες βαρομετρικές πιέσεις. Στην εκδοχή αυτή, η βόρεια Ευρώπη και μέρος της κεντρικής, θα έχει παρατεταμένη ξηρασία και ζέστη, ενώ η χώρα μας, θα έχει να κάνει με διαδοχικά επεισόδια καταιγίδων, ισχυρών καταιγίδων που θα δημιουργούν προβλήματα, αλλά και σχετική ‘δροσιά’ με την έννοια του οτι θα αποφύγουμε μεγάλους καύσωνες. Η παραπάνω εκδοχή, φαίνεται να εντοπίζεται κυρίως τον Ιούνη.

 

 

 

 

 

 

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast