Η φονική καταιγίδα μέσα από τις κάμερες της Meteo-Hellas.com

Σε προηγούμενο άρθρο μας καλύψαμε την κατάσταση που επικράτησε στην Χαλκιδική και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας τα τελευταία 24ωρα, μέσα από εκτενής ανάλυση. Η καταιγίδα που έπληξε την Χαλκιδική ήταν ουσιαστικά λόγω του περάσματος ψυχρού μετώπου απο τα δυτικά προς τα ανατολικά, που συνδυάστηκε με πολύ υψηλά επίπεδα αστάθειας λόγω και του κύματος κάυσωνα που είχε προηγηθεί. Το σύστημα καταιγίδων, όπως βλέπουμε και στο παρακάτω γράφημα, απο το σύστημα καταγραφών αστραπών του Blitzortung:

πρωτοξεκίνησε ουσιαστικά απο την Αδριατική, τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης, και κατα την διάρκεια των απογευματινών ωρών «προχώρησε» ανατολικότερα και άρχισε να πλήττει περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας προς τις πρώτες απογευματινές ώρες. Καθώς το ψυχρό μέτωπο είχε ταχύτατη κίνηση, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι καταιγίδες πέρασαν την Πίνδο και έπληξαν τον κάμπο της Θεσσαλονίκης τις πρώτες βραδυνές ώρες. Μόλις το ψυχρό μέτωπο «βγήκε» τον Θερμαικό κόλπο, όπου ειχαν προηγηθεί πολύ θερμές και υγρές μάζες, σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή θερμοκρασία της θάλασσας, οι καταιγίδες γιγαντώθηκαν και δημιουργήθηκε μια υπερκύτταρη καταιγίδα, supercell, που αναλύθηκε στο προηγούμενο άρθρο, και έτσι είχαμε τις καταστροφές στην Χαλκιδική καθώς ήταν οι πρώτες περιοχές που δέχτηκαν αυτα τα φαινόμενα.

Μόλις πέρασε το πρώτο μετωπο, απο πίσω ακολουθούσε ενα δεύτερο σύμπλεγμα καταιγίδων, με ελαφρώς νοτιότερη τροχιά, όπου αυτη την φορά επηρέασε κυρίως την Ήπειρο και την Θεσσαλία, πριν «βγει» στο Αιγαίο, ενώ η οροσειρά της Πίνδου απορρόφησε αρκετή απο την ενέργεια, έτσι δεν ειχαμε τόσο έντονα ηλεκτρικά, όσο αυτά που είχαν προηγηθεί. Ενα τρίτο σύμπλεγμα αναπτύχθηκε στην περιοχή της Εύβοιας που κινήθηκε νοτιονατολικά όπως βλέπουμε. Ενώ τα πρωτα 2 συμπλέγματα έφτασαν μέχρι τα βάθη της Τουρκίας. Ακολουθούν κάποια χαρακτηριστικά χρονογραφήματα (timelapse) απο τις διάφορες κάμερες του δικτύου μας.

Στην κάμερα της Γαλάτιστας, της Αρναίας και του Χολομώντα φαίνεται αρκετά παραστατικά η έλευση του συμπλέγματος καταιγίδων:

Ενώ στο Φίλυρο και στα Κάστρα φαίνονται απο άλλη οπτική:

Τέλος στο 2ο πέρασμα οι κάμερες στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων και στην Αγιά Λάρισας δείχνουν τι επικράτησε και εκεί:

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast