Επιστήμονες φτιάχνουν πόσιμο νερό από τον… αέρα της ερήμου
- Φωκίων Χωρινός
- on Νοέ, 03, 2018
- No Comments.
- 1661 Views
Στην κατασκευή ενεργειακά αυτόνομης συσκευής που μπορεί να παράγει πόσιμο νερό από τον αέρα της ερήμου αξιοποιώντας την ενέργεια του ανέμου προχώρησε πανεπιστήμιο ερευνών της Ρωσίας, ενώ «πήγη έμπνευσης» των επιστημόνων ήταν οι σημειώσεις που κρατούσαν Άραβες περιηγητές στον αρχαίο Δρόμο του Mεταξιού.
Η συσκευή λειτουργεί με βάση την αρχή της υγροποίησης καθώς ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει υγρασία και όταν ψύχεται, η υγρασία υγροποιείται με αποτέλεσμα να παράγεται καθαρό αποσταγμένο νερό.
Η βασική διαφορά μεταξύ της συσκευής του πανεπιστημίου της Σαμάρα από άλλες ανάλογες συσκευές βρίσκεται στο ότι η συσκευή αυτή αξιοποιεί τις στροβιλοειδείς ροές.
«Η ιδέα να παίρνεις νερό από τον αέρα δεν είναι καινούργια. Σε σημειώσεις που κρατούσαν Άραβες περιηγητές, υπάρχουν αναφορές που λένε, ότι κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθούσαν τα καραβάνια στον Μεγάλο Δρόμο του Μεταξιού, υπήρχαν πηγάδια με νερό, η κατασκευή των οποίων ήταν τέτοια που δημιουργούσε στο εσωτερικό τους πτώση θερμοκρασίας, η οποία με της σειρά της προκαλούσε στροβιλοειδείς ροές. Χάρη σ’ αυτές τις ροές, ο πυρακτωμένος αέρας της ερήμου μετατρέπονταν σε κρύο νερό», λέει ο καθηγητής της έδρας θερμοτεχνικής και θερμικών κινητήρων του πανεπιστημίου της Σαμάρα Βλαντίμιρ Μπιριούκ, ο οποίος είναι ένας από τους κατασκευαστές της συσκευής.
Η λήψη νερού με τη συσκευή συντελείται με την αξιοποίηση του ανέμου, ο οποίος διερχόμενος μέσω της συσκευής, μετατρέπεται σε στροβιλοειδή ροή και ψύχεται έως «το σημείο υγροποίησης».
Ως αποτέλεσμα της απότομης πτώσης των θερμοκρασιών που υπάρχουν στα υδρόφοβα τοιχώματα της συσκευής διαμορφώνεται ένα συμπύκνωμα, η υγρασία ρέει και συσσωρεύεται στο τμήμα του υδροσυλλέκτη, ενώ ο αποξηραμένος αέρας κατευθύνεται προς τα άνω και διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα, παράγοντας παράλληλα ηλεκτρική ενέργεια η οποία θέτει σε λειτουργία την αντλία, που παρέχει νερό στους καταναλωτές.
Μέσα σε διάστημα ενός εικοσιτετραώρου η «Στροβιλοειδής πηγή» παράγει περίπου 0,8 κυβικά μέτρα καθαρού κρύου νερού. Η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό, ενώ το ύψος όλης της εγκατάστασης μπορεί να φθάσει τα 10 μέτρα και η διάμετρός της τα 2 μέτρα.
Η «Στροβιλοειδής πηγή», όπως επισημαίνει το πανεπιστήμιο της Σαμάρα στην ανακοίνωση του, δεν απαιτεί πρόσθετες δαπάνες και είναι μια καθόλα οικολογική συσκευή.
Στην ανακοίνωση πάντως του πανεπιστημίου της Σαμάρα αναφέρεται ότι «οι μηχανικοί του πανεπιστημίου της Σαμάρα κατοχύρωσαν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία πνευματικών δικαιωμάτων την άδεια ευρεσιτεχνίας για την ενεργειακά αυτόνομη συσκευή που φέρει την ονομασία «Στροβιλοειδής πηγή», η οποία μπορεί να παράγει πόσιμο νερό από τον αέρα της ατμόσφαιρας κάνοντας χρήση της ενέργειας του ανέμου».
πηγή: CNN GREECE
Δημοφιλή Άρθρα
- Ιστορικό κύμα ψύχους στην Ευρώπη- τι αναμένεται στην χώρα μας (99575)
- Αυτά είναι τα 5 ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας (89087)
- Λευκά Χριστούγεννα? Ποιες περιοχές θα δούνε χιόνια (40561)
- Τα παράξενα του 2021 συνεχίζονται: Λίμνη εμφανίζεται σε ένα… βράδυ σε χωράφι (31849)
- Εύβοια: Οι θυελλώδεις βοριάδες γκρέμισαν τις ανεμογεννήτριες-Φωτο (28174)
Αναζήτηση
Πρόσφατα Άρθρα
- Ο πιο ισχυρός τροπικός κυκλώνας των τελευταίων τουλάχιστον 100 ετών για την δυτική Αυστραλία, έφερε τεράστιες καταστροφές!
- Αύξηση ρεκόρ του μπάτζετ του ΝΟΑΑ στις ΗΠΑ απο τον πρόεδρο Μπάιντεν!
- Ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου La Soufriere στον Άγιο Βικέντιο.
- Πορτογαλία: Κεραυνός σκοτώνει ακαριαία κοπάδι κατσικιών
Κατηγορίες
Ετικέτες
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy