Εαρινή ισημερία. Μύθοι και πραγματικότητα.

Η εαρινη ισημερια σηματοδοτει τυπικα την αρχη της Ανοιξης για το βορειο ημισφαιριο καθως η ηλιακη ενεργεια που δεχεται αρχιζει και γινεται μεγαλυτερη απο αυτην του νοτιου ημισφαιριου, ομως ουσιαστικα δεν σημαινει τιποτα ιδιαιτερο κλιματολογικα.

Η εαρινη ισημερια οριζεται ως η χρονικη στιγμη που η γη περναει απο την γραμμη των ισημεριων με τον ηλιο να προβαλλεται απο την γη στο εαρινο σημειο, ενω η γραμμη των ισημεριων ειναι η ευθεια της τομης των επιπεδων του ουρανιου ισημερινου και της εκλειπτικης(επιπεδο τροχιας της γης γυρω απο τον ηλιο) με προεκταση και των 2 επιπεδων στο απειρο, ενω το εαρινο ισημερινο σημειο ειναι ενα απο τα 2 σημεια τομης της γραμμης των ισημεριων με την ουρανια σφαιρα, εκεινο οπου η προβολη του ηλιου απο ενα σημειο του βορειου ημισφαιριου της γης να ειναι σε αυξουσα φαση.


Εαρινη ισημερια
φετος ειχαμε χθες στις 20 Μαρτιου 2020 στις 5:50 ωρα Ελλαδας.

Εδω και ενα βιντεακι που δειχνει την κινηση της γης απο την Εαρινη ισημερια τωρα εως και το θερινο ηλιοστασιο.

 

Η εαρινη ισημερια σηματοδοτει τυπικα για το βορειο ημισφαιριο οτι η ημερα γινεται γενικοτερα μεγαλυτερη της νυχτας παροτι αυτο οπως θα δουμε ειναι στην πραγματικοτητα λαθος, ενω φυσικα η μερα δεν αρχιζει να μεγαλωνει απο την εαρινη ισημερια και μετα αφου αυτο συμβαινει ηδη απο το χειμερινο ηλιοστασιο(τον Δεκεμβρη) και μετα, ομως η διαφορά ημερας-νυχτας θα μεγαλωνει διαρκως στο βορειο ημισφαιριο υπερ της μερας, εως και την φθινοπωρινη ισημερια.

Η ημερομηνια της εαρινης ισημεριας δεν σημαινει κατι ιδιαιτερο ουτε καιρικα παροτι εχει επικρατησει να σημαινει τον ερχομο της Ανοιξης. Αλλά θερμοκρασιακα ή καιρικα δεν αλλαζει τιποτα ιδιαιτερο για τις περιοχες μεσου γεωγραφικου πλατους. Για την περιοχη των πόλων βεβαια σηματοδοτει την ελευση του ηλιου του μεσονυχτιου και της πολικης νυχτας σε βορειο και νοτιο ημισφαιριο αντιστοιχα οπου ο ηλιος δεν δυει ποτέ και δεν ανατελλει ποτέ αντιστοιχα.
Για την Αρκτικη η περιοχη αυτη ειναι πανω απο τις 66.55°(90°-23.45°)  βορεια και οσο πιο βορεια τοσες πιο πολλες μερες παρατηρειται αυτο, να μην δυει ο ηλιος ποτέ δηλαδη. Για γεωγραφικο πλατος πχ 85° βορεια, ο ηλιος δεν δυει ποτέ για 165 συνεχομενες ημερες, απο 31 Μαρτη εως και 11 Σεπτεμβρη!
Παρομοια για γεωγραφικο πλατος πχ 85° νοτια, ο ηλιος δεν ανατελλει ποτέ για 156 συνεχομενες ημερες, απο 4 Απριλη εως και 6 Σεπτεμβρη!  Η διαφορά που λογικα θα επρεπε να ειναι η ιδια σε μερες θα εξηγηθει παρακατω.


Θερμοκρασια ανα ημερα για την Μίκρα Θεσσαλονικης. Φαινεται καθαρα οτι η ημερα της εαρινης ισημεριας δεν σηματοδοτει καμια ιδιαιτερη αλλαγη.

Παροτι βεβαια ονομαζεται ισημερια, δεν εχουμε ιση μερα ιση νυχτα ουτε στην Ελλαδα ουτε καν στον ισημερινο αλλά μόνο σε περιοχες που βρισκονται σε γεωγραφικο πλατος 23.45° βορεια και 23.45° νοτια.
Στην μεν Ελλαδα, πχ στην Θεσσαλονικη, την ημερα της ισημεριας στις 20 του μηνος η διαρκεια ημερας ειναι 12 ωρες 9 λεπτα και 29 δευτερολεπτα και η διαρκεια νυχτας 11 ωρες 50 λεπτα και 31 δευτερολεπτα, εχουμε δηλαδη 18 λεπτα και 58 δευτερολεπτα περισσοτερη διαρκεια ημερας.
Αντιθετα η μικροτερη διαφορά ημερας-νυχτας για την Θεσσαλονικη ειναι στις 17 Μαρτιου 2020 οπου η διαρκεια ημερας ειναι 12 ωρες 01 λεπτο και 20 δευτερολεπτα, μολις 2 λεπτα και 39 δευτερολεπτα πιο πολυ απο την νυχτα.
Στο δε ισημερινο, η διαφορά ημερας-νυχτας κυμαινεται για ολον τον χρονο απο 13μιση λεπτα εως 14μιση λεπτα υπερ της ημερας. Δεν εχουν ποτέ ιση διαρκεια ημερας και νυχτας δηλαδη.

Αυτα τα 2 παραπανω γεγονοτα οφειλονται στο οτι ο ηλιος δεν ειναι σημειακο σωμα αλλά σφαιρα οποτε πολυ πριν εμφανιστει το κεντρο του που θα εδινε θεωρητικα μιση μερα και μιση νυχτα, εμφανιζεται το υπολοιπο μερος του και ετσι δινει φως παραπανω απο οτι θα εδινε ενα σημειακο σωμα οποτε κερδιζουμε περιπου εως και 6.5 λεπτα λεπτα ημερας παραπανω, ενω επισης λογω του οτι το φως του ηλιου διαθλαται στην ατμοσφαιρα, πολυ πριν φτασει κοντα στον οριζοντα το πανω μερος του δισκου του ηλιου, το φως του λογω διαθλασης φτανει σε εμας(το εν λογω φαινομενο λογω διαθλασης δεν πρεπει να συγχεεται με το λυκαυγες και το λυκοφως οπου εκεινο συμβαινει λογω σκεδασης των ακτινων του ηλιου) οποτε κερδιζουμε περιπου εως και 13 λεπτα παραπανω ημερα.
Οποτε συνολικα εχουμε απο 13 εως 20 περιπου λεπτα περισσοτερη μερα απο οτι νυχτα στην εαρινη ισημερια. Για αυτο και οι μερες στους πολους που ο ηλιος δεν δυει ειναι περισσοτερες απο τις ημερες που ο ηλιος δεν ανατελλει καθολου.

Εδω ειναι οι ωρες ανατολης και δυσης του ηλιου καθως και του πολιτικου λυκαυγους και λυκοφωτος(οι ωρες πριν και μετα την ανατολη και δυση του ηλιου αντιστοιχα οπου υπαρχει φως ενω ο ηλιος δεν εχει ανατελλει/δυσει ακομα) για την Θεσσαλονικη(40.65° N , 23.00° Ε) για το 2020 απο ενα ακριβες ημερολογιο που λαμβανει υποψη και την διαθλαση του ηλιου και την σφαιρικη του υποσταση.
(κλικ στην εικονα και μετα στο Χ για μεγεθυνση)

Το ιδιο και εδω αλλά σε γραφημα(οι ασυνεχειες ειναι λογω αλλαγης ωρας την τελευταια Κυριακη του Μαρτιου οπου 1:00 UTC πηγαινει η ωρα 1 ωρα μπροστα και την τελευταια Κυριακη του Οκτωβριου οπου 1:00 UTC πηγαινει η ωρα 1 ωρα πισω):
(κλικ στην εικονα για μεγεθυνση)

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast