Χιονιάς ανατολικών προσήνεμων. Χαμένος ιστορικός χιονιάς Αθήνας.
- Γιώργος Τσαβδάρης
- on Δεκ, 31, 2019
- No Comments.
- 4011 Views
Η ψυχρή εισβολή που πλήττει την Ελλάδα εδώ και 3 ήμερες προκαλώντας πολύ κρύο στην Βόρεια Ελλάδα, θυελλώδεις άνεμους στο Αιγαίο, βροχοπτώσεις αλλά και χιονιά σε πολλά μέρη κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα, Κρήτη και σε άλλα νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου θα μπορούσε σήμερα να προκαλέσει ιστορικό χιονιά για την πρωτεύουσα της χώρας.
Εκτός από τα ορεινά της Κρήτης και της κεντρικής Ελλάδας, πολλές χαμηλότερες ημιορεινές περιοχές της Ευβοίας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, όπως και της βορειοδυτικής Αττικής δέχτηκαν μεγάλα ύψη χιονιού. Ενώ η Θήβα ήταν από τις ελάχιστες αν όχι η μοναδική από τις χαμηλού υψομέτρου περιοχές που έβαλε σημαντικές ποσότητες χιονιού.
Χιόνι έπεσε και μέσα στην Αθήνα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα αλλά οι θερμοκρασίες ήταν απαγορευτικές για να στρωθεί γενικευμένα σε πεδινές, αλλά και ημιπεδινές και ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές παρά μόνο σποραδικά και σε μεμονωμένες περιοχές.
Θήβα, Γιώργος Στρωματιάς
30 Δεκεμβρίου 2019
Θήβα
30 Δεκεμβρίου 2019
Βίλια, OPEN Channel
Όλα ξεκίνησαν όταν στις 28 του Δεκέμβρη μια ιδανική για την Αττική (αλλά και για Εύβοια και Βοιωτία) συνοπτική διάταξη ψυχρής εισβολής τύπου back door ξεκινούσε με έναν αυλώνα διαμέσου Ρωσίας-Ουκρανίας και κατέληξε σε αποκομμένη ψυχρή λίμνη με την ΝΑ πλευρά της μέσα στο Αιγαίο, οπότε και δημιούργησε κυκλογέννεση στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ρόδου οπότε και ήταν εμφανές ότι θα μιλάμε για μεγάλη ευκαιρία για την Αθήνα να δει καλά χιόνια.
Όμως μιας και στην περιοχή της Ρωσίας-Ουκρανίας κλπ επικρατούσαν συνθήκες πολύ θερμές (συγκριτικά με τα κλιματικά δεδομένα τους) και η ψυχρή λίμνη αποκόπηκε πολύ γρήγορα (μιας και η αρχική διαταραχή με τον αυλώνα ήταν σχετικά πολύ μικρή) και σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, οπότε και η ροή ψυχρών αερίων μαζών σταμάτησε γρήγορα, μιλούσαμε για μια ψυχρή εισβολή αρκετά λαιτ για την εποχή αφού πχ οι θερμοκρασίες στα 850 hPa έφτασαν με το ζόρι τους -8 °C στην Ελλάδα.
Οπότε ήταν εξαρχής σχεδόν σίγουρο ότι η Αθήνα δύσκολα θα μπορέσει αν δει κάτι καλό.
Απόκλιση θερμοκρασιών στα 850 hPa. Η Ρωσία «ψήνεται» με έως και +12 °C πάνω από τα κλιματικά.
Από που να έρθει παραπάνω κρύο λοιπόν; Αν και αυτό ίσως δεν επηρέασε καν την όλη εξέλιξη και ο κύριος ίσως και μοναδικός παράγοντας ήταν απλώς ότι ο αυλώνας που θα μας επηρέαζε ήταν εξαρχής πολύ ασθενής συγκριτικά οπότε αποκόπηκε γρήγορα και βόρεια και δεν υπήρξε καλή τροφοδότηση με κρύο. Από την άλλη αν δεν ψήνονταν η Ρωσία και είχε έστω +4 °C πάνω από τα κλιματικά, τότε ακόμα και έτσι με τέτοιον αδύναμο αυλώνα θα μιλούσαμε για 2-4 βαθμούς Κελσίου ισχυρότερη ψυχρή εισβολή.
Παρόλα αυτά η Δευτέρα 30 του μηνός, λόγω του συνεσφιγμένου μετώπου που υπήρξε αλλά και της ισχυρότατης σύγκλισης στα όρια Μαγνησίας-Εύβοιας αλλά και του ασθενούς λεικ εφεκτ οι ποσότητες υετού που αναμένονταν να πέσουν στην Αθήνα και στο λεκανοπέδιο Αττικής ήταν μεγάλες οπότε ίσως αυτό άλλαζε λίγο τα δεδομένα κατεβάζοντας κατά πολύ τα υψόμετρα χιονόπτωσης.
Οι προβλέψεις για τις θερμοκρασίες βεβαία παρέμεναν πολύ κακές για τα πεδινά της Αττικής. Εξαιρουμένων όμως της δυτικής/βορειοδυτικής Αττικής αφού αυτές δεν επηρεάζονταν από τον «καυτό» θαλάσσιο ΒΑ ο οποίος συνήθως σε ψυχρές εισβολές «καίει» την Αττική αφού μεταφέρει υγρές και θερμές αέριες μάζες από το Αιγαίο που είναι ο,τι χειρότερο για το χιόνι.
Από την προηγούμενη μέρα η πρόβλεψη ανέμων των παγκόσμιων μοντέλων ήταν για όλη τη μέρα είτε βόρειος, είτε ΒΒΑ, είτε ΒΒΔ για το λεκανοπέδιο.
Όμως εδωπέρα μιλούσαμε για «κακό ΒΒΔ» δηλαδή ήταν ΒΒΔ αλλά η προέλευση του ήταν θαλάσσια.
Οπότε ουσιαστικά οι ελπίδες για χιόνι χαμηλά ήταν πολύ μικρές και υπόκεινται μόνο στις ορέξεις της έντασης των φαινομένων και πόσο μεγάλη θα ήταν αυτή.
Όμως ένα μικρο θαύμα έγινε Κυριακή βράδυ στο 18z τρέξιμο του το GFS γύρισε την πρόβλεψη σε καλό ΒΔ(από Β και κακό ΒΔ που έδειχνε) δηλαδή ηπειρωτικό άνεμο που προέρχεται από την κεντρική Ελλάδα και είναι ξηρός και ψυχρός. Το κράτησε στο 0z και το γύρισε και το Ευρωπαϊκό στο 0z του και αυτό σε καλό ΒΔ.
Όλα αυτά για το μεσημέρι, από τις 11-12 περίπου κ μετά.
Οπότε τα χαμηλά της Αττικής(εξαιρούνταν πάντα η δυτική Αττική αφού έτσι και αλλιώς δεν επηρεάζεται από τους θαλάσσιους ανέμους) ήλπιζαν να δούνε κάτι αν τα φαινόμενα είναι πολύ έντονα.
«Δείξε μου τον άνεμο να σου πω τι καιρό θα κάνει» λένε.
Και όπως και έγινε από νωρίς το πρωί στα δυτικά του λεκανοπεδίου που τους έπιασε ο καλός ΒΔ, χιονίζονταν την ώρα που τα βόρεια προάστια με πολύ μεγαλύτερα υψόμετρα όπως Κηφισιά, Μαρούσι κλπ καθώς και τα υπερβόρεια προάστια(!) όπως Άγιος Στέφανος, Δροσιά, ακόμα και στον Διόνυσο είχαν βροχή ή χιονόνερα καθώς και ίδιες ή μεγαλύτερες θερμοκρασίες αφού καίγονταν από τον άνεμο του Αιγαίου!!
Η πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού για το μεσημέρι της Δευτέρας, όπου φαίνεται ο καλός ηπειρωτικής προέλευσης ΒΔ να επηρεάζει σχεδόν όλο το Λεκανοπέδιο με μόνη εξαίρεση κάποια ανατολικά τμήματά του.
Ενώ εδώ το Ευρωπαϊκό το πρωί όπου ήταν εμφανές ότι παρότι πολλές περιοχές είχαν ΒΒΔ, αυτός ήταν κακός, δηλαδή θαλάσσιας προέλευσης οπότε κακός για το χιόνι αφού ανέβαζε τις θερμοκρασίες και τις σχετικές υγρασίες.
Με την στροφή λοιπόν των ανεμών σε καλό ΒΒΔ σε ολοένα και περισσότερες περιοχές και με την ολοένα και αυξανόμενη ένταση των φαινομένων, χιόνι έπεφτε σε ολοένα και πιο πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου έως και το απόγευμα. Ενώ μερικές περιοχές ακόμα και με ψηλό υψόμετρο των βορείων προαστίων που επηρεάζονταν από θαλάσσιους ανέμους του Αιγαίου, πάλευαν με χιονόνερα και βροχή όλη μέρα την ώρα που πεδινές περιοχές κυρίως του δυτικού λεκανοπεδίου έβλεπαν χιονοπτώσεις με ακόμα και μικρές χιονοστρώσεις!
Κοντά στο απόγευμα και μετά οι θερμοκρασίες πάλι άρχισαν να ανεβαίνουν και τα υψόμετρα χιονοπτώσεων να ανεβαίνουν ταχύτατα όπου ακόμα και σε περιοχές με 500-600 μέτρα υψόμετρο στα υπερβόρεια προάστια είχαν χιονόνερα.
Διάγραμμα θερμοκρασίας σταθμού Διονύσου Αττικής 575 μέτρα.
Ξεκάθαρος θερμός τομέας μετώπου στην επιφάνεια δεν υπήρξε μια και μιλάμε για συνεσφιγμένο μέτωπο οπότε η αύξηση πρέπει να οφειλόταν στην εκ νέου αλλαγή των ανέμων σε θαλάσσιας προέλευσης σύμφωνα και με την πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού για το απόγευμα:
Το σύστημα ήταν πολύ ισχυρό και έφερε πολύ μεγάλα ύψη χιονιού (≥60 πόντους ή και παραπάνω) σε περιοχές της βορειοδυτικής Αττικής όπως τα Βίλια και οι Ερυθρές και φυσικά στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα, και πολλά χιλιοστά υετού κυρίως με την μορφή βροχής στην υπόλοιπη μη ορεινή Αττική καταστώντας την κακοκαιριά αυτή μια τεράστια ευκαιρία για ιστορικό χιονιά για την Αθήνα αλλά και τα ημιορεινά και ορεινά βόρεια προάστια της Αττικής όπου θα μπορούσαν να έχουν τα μεν χαμηλά 10 έως και 30 πόντους χιονιού και τα υψηλότερα μισό με 1 μέτρο, εάν οι θερμοκρασίες της ψυχρής εισβολής ήταν 3 με 4 βαθμοί Κελσίου χαμηλότεροι, πράγμα καθόλου δύσκολο για την περίοδο του χειμώνα που είμαστε.
Το δε χαμηλό με κέντρο περίπου την Ρόδο, δεν ήταν έναν μια από τις κλασικές χειμωνιάτικες μετωπικές υφέσεις αλλά είχε και τροπικά χαρακτηριστικά μάλλον όπως δείχνει η ανάλυση των R. Ηart και J. Εvans, αφού είχε θερμό πυρήνα, ήταν τύπου Medicane δηλαδή «κουβαλώντας» όμως και μέτωπα μαζί του:
Οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν γύρω στο μεσημέρι της Τρίτης όμως ξανά μικρής διάρκειας παρόμοια διαταραχή θα απασχολήσει τις ίδιες περιοχές με έμφαση την Κρήτη αυτή τη φορά από το βράδυ της πρωτοχρονιάς.
Δημοφιλή Άρθρα
- Αυτά είναι τα 5 ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας (141873)
- Ιστορικό κύμα ψύχους στην Ευρώπη- τι αναμένεται στην χώρα μας (101066)
- ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΦΥΣΗΤΗΡΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ-ΒΙΝΤΕΟ (55841)
- Λευκά Χριστούγεννα? Ποιες περιοχές θα δούνε χιόνια (41165)
- Τα παράξενα του 2021 συνεχίζονται: Λίμνη εμφανίζεται σε ένα… βράδυ σε χωράφι (32800)
Αναζήτηση
Πρόσφατα Άρθρα
Κατηγορίες
Ετικέτες
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy