Χειμώνας 2018-19: 75-80% οι πιθανότητες επανεμφάνισης του Ελ Νίνιο

O Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί πως υπάρχουν 75-80% πιθανότητες να σχηματιστεί εντός των επόμενων τριών μηνών το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Το φαινόμενο προκαλεί αλλαγές στην θερμοκρασία του Ειρηνικού Ωκεανού και επηρεάζει τον καιρό σε όλο τον κόσμο.

Στο παρελθόν, όπως αναφέρει το BBC, έχει συνδεθεί σε πλημμύρες στην Νότια Αμερική, αλλά και ξηρασία στην Αφρική και την Ασία.  Ο Ελ Νίνιο έχει οδηγήσει και σε εξαιρετικά θερμές μέρες.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας στον ανατολικό -κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό είναι από τον Οκτώβριο σε επίπεδα που δείχνουν σχηματισμό του φαινομένου. Ωστόσο, δεν έχουν ιδωθεί ακόμη επιπτώσεις από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Από τον Μάιο οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και οι προβλέψεις τους φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Το Αυστραλιανό Κέντρο Μετεωρολογίας εκτιμά πως ο Ελ Νίνιο θα αρχίσει τον Δεκέμβριο. Οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι, πάλι, θεωρούν πως κατά 90% το φαινόμενο θα εμφανιστεί από τον Ιανουάριο του 2019.

Αποτέλεσμα εικόνας για el ninio

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού δείχνουν πως ο Ελ Νίνιο θα «χτυπήσει» μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Ευτυχώς, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το φαινόμενο θα είναι σχετικά ήπιο.

«Το φαινόμενο Ελ Νίνιο δεν αναμένεται να είναι όσο ισχυρό όσο αυτό του 2015-2016, που συνδέθηκε με ξηρασία και πλημμύρες σε διαφορετικές πλευρές του κόσμου», ανέφερε ο Maxx Dilley, επικεφαλής του Τμήματος Κλιματικής Πρόβλεψης και Προσαρμογής του Οργανισμού.

Ο ίδιος σημείωσε πως το φαινόμενο θα επηρεάσει την θερμοκρασία «και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και την διαχείριση των πηγών ύδατος», επεσήμανε ο ίδιος.

Πηγή:  cnn greece
Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast