Ασύρματα δίκτυα 5G. Τι είναι, τι καινούριο θα φέρουν, επιπτώσεις στην υγεία.

Η αναγκη του ανθρωπου για επικοινωνια ηταν παντοτε τεραστια. Ετσι απο τις πρωτογονες μεθοδους των εφιππων ταχυδρομων, των αγγελιοφορων περιστεριων, τις φρυκτωριες στην Μινωικη εποχη, τον υδραυλικο τηλεγραφο των αρχαιων Ελληνων, το ηλιοτροπιο των Περσων, τα σηματα καπνου των Ινδιανων, φτασαμε ως το συγχρονο τηλεφωνο και ασυρματο και βεβαια το ιντερνετ που πλεον ενωσε ολοκληρο τον κοσμο μεσω υπολογιστων και των κινητων, πλεον «εξυπνων», τηλεφωνων(smartphones).

Η αναγκη για επικοινωνια απο οποιοδηποτε σημειο βρισκομαστε, οδηγησε στην εξελιξη των ασυρματων δικτυων οπου αξιοποιηθηκαν μεσω κυριως των κινητων τηλεφωνων.
Το 1ο δικτυο ασυρματης κινητης τηλεφωνιας για εμπορικη χρηση δημιουργηθηκε το 1979 στην Ιαπωνια, και καλυπτε το Τοκυο συγκεκριμενα, απο την εταιρια Nippon Telegraph and Telephone(NTT). Θεωρειται ως η 1η γενια (1G) ασυρματου δικτυου κινητης τηλεφωνιας. Η ΝΝΤ το επεκτεινε τα επομενα 5 χρονια σε ολη την Ιαπωνια και ετσι το 1G δικτυο της ΝΤΤ ηταν το 1ο δικτυο κινητης τηλεφωνιας που καλυψε μια ολοκληρη χωρα.

Οι ολοενα και αυξανομενες αναγκες βεβαια της κοινωνιας για χρηση ασυρματης επικοινωνιας οδηγησε στην εξελιξη των ασυρματων δικτυων, ετσι ωστε οδηγηθηκαμε σε πιο προηγμενα δικτυα 2ης γενιας (2G) οπως το 2G που εφαρμοστηκε αρχικα στην Φινλανδια το 1991, που περιειχε και κρυπτογραφηση μεταξυ του τηλεφωνου και του αναμεταδοτη, που ειχε πολυ καλυτερη απο το 1G, χρηση των συχνοτητων και επετρεπε πολλαπλα ατομα να μιλανε σε μια συχνοτητα, επετρεψε την ανταλλαγη μηνυματων(SMS) κλπ.

Αναλογα οδηγηθηκαμε στην αναπτυξη ακομα πιο προηγμενων δικτυων οπως το 3G (3ης γενιας) το 2001 με υπερ-πολλαπλασιες δυνατοτητες και πλεονεκτηματα απο το 2G, αλλά και μετεπειτα στο γνωστο μας πλεον 4G (LTE Advanced και 802.16m) 4ης γενιας δηλαδη, το 2009 στην Σουηδια αρχικα. Με το 4G ειχαμε πλεον πολυ μεγαλες ταχυτητες download και ηταν πλεον δυνατο το gaming σε υψηλη αναλυση, θεαση βιντεο υψηλης ευκρινειας(HD), τηλεδιασκεψεις υψηλης ποιοτητας.

Και πλεον φτασαμε σε συζητησεις για την εφαρμογη του δικτυου 5G (5ης γενιας δικτυο ασυμαρτης επικοινωνιας) οπου επικειται η πληρης καθιερωση του εναντι του παλαιοτερου 4G. Αυτο προηλθε λογω και παλι αυξημενων αναγκων σε ασυρματη μεταφορα δεδομενων λογω της τεραστιας αυξησης των χρηστων ασυρματων συσκευων(κυριως smartphones αλλά και tablets, laptops κλπ) και την αυξηση του ογκου της πληροφοριας που μεταφερεται αφου πλεον τα βιντεο υψηλης ευκρινειας(HD) ειναι αμετρητα στα social media και σε αλλους τομεις χρησης. Ετσι σιγα σιγα απο το 2014 που ξεκινησε αυτο, φτασαμε στην αναπτυξη του 5G που προσφερει πολλα πλεονεκτηματα εναντι του 4G.

Για καποιον λογο βεβαια το δικτυο αυτο(5G) εχει δαιμονοποιηθει και εχει φτασει να σημαινει στα αυτια πολλων, κατι που προερχεται απο τον διαβολο, απο σκοτεινες ανθρωπινες δυναμεις που θελουν να επιβληθουν στον κοσμο, σε ελεγχο του μυαλου των ανθρωπων, κλπ κλπ. Φυσικα ολα αυτα ειναι παραμυθια διχως καμια μα καμια υποσταση.

Αρχικα να αναφερουμε οτι ολα τα δικτυα ασυρματης τηλεφωνιας χρησιμοποιουν ραδιοκυματα (ηλεκτρομαγνητικη ακτινοβολια στο φασμα των ραδιοσυχνοτητων) για να μεταφερονται τα δεδομενα. Και καθε δικτυο εχει διαφορετικα χαρακτηριστικα και λειτουργει σε διαφορετικες συχνοτητες.
Εδω μια συνοψη των δικτυων των 5 πρωτων γενεων ως προς τις ταχυτητες και τις συχνοτητες λειτουργιας τους:

            Ταχυτητες download         Ταχυτητες upload         Συχνοτητες
1G           1.0 - 3.0 kbps             0.5 - 1.0 kbps            30.0 kHz
2G          14.4 - 64.0 kbps            5.0 - 30.0 kbps           1.8 Ghz
3G           2.0 - 7.2 Mbps             0.5 - 2.0 kbps         1.6 - 2.5 GHz
4G          10.0 εως 1000.0 Mbps        5.0 - 500 Mbps         2.0 - 8.0 GHz
5G         500 εως 20000 Mbps         100.0 - 10000 Mbps      3.0 - 60.0 GHz

Να θυμησουμε οτι:
•Το συμβολο b σημαινει bit η βασικη μοναδα πληροφοριας δηλαδη, ενω το συμβολο B σημαινει byte και ειναι ισο με 8 bit.
•Το ps ειναι συντομογραφια του /s δηλαδη «ανα δευτερολεπτο».
•Το προθεμα k σημαινει «επι 1000», αρα 5 kbps = 5000 bps δηλαδη 5000 bit το δευτερολεπτο, αρα 5000/8 = 625 byte το δευτερολεπτο.
•Το προθεμα Μ σημαινει «επι 1 000 000», αρα 5 Mbps = 5000 000 bps δηλαδη 5 000 000 bit το δευτερολεπτο, αρα 5000000/8 = 625000 byte το δευτερολεπτο, αρα 0.625 MB το δευτερολεπτο.
•Το προθεμα G σημαινει «επι 1 000 000 000», αρα 5 Gbps = 5000 000 000 bps δηλαδη 5 000 000 000 bit το δευτερολεπτο, αρα 5000000000/8 = 625000000 byte το δευτερολεπτο, αρα 625 MB το δευτερολεπτο.

Το 5G εχει σκοπο να διασυνδεσει δισεκατομμυρια συσκευες ανα τον κοσμο στο διαδικτυο, με παρα πολυ υψηλες ταχυτητες και εξαιρετικα χαμηλο λανθανων χρονο(latency).
Ειδικα το τελευταιο ειναι απο τα κυρια χαρακτηριστηκα που πρεπει να πληροι το 5G, με πολυ μικρους χρονους αποκρισης μεταξυ των αιτηματων απο τον χρηση προς το διακομιστη. Ενω το 4G εχει περιπου 50 ms (50 χιλιοστα του δευτερολεπτου) λανθανοντα χρονο, το δικτυο 5G θα εχει πραγματικο λανθανοντα χρονο το πολυ 1 ms (1 χιλιοστα του δευτερολεπτου), δηλαδη τουλαχιστον 50 φορες μικροτερο χρονο. Αυτο εχει ως συνεπεια να καθισταται δυνατη η τηλεϊατρικη(εγχειρησεις με τον χειρουργο σε αποσταση), μηδενικες καθυστερησεις σε live μεταδοσεις(οπως πχ ποδοσφαιρικους αγωνες κλπ), η αποτελεσματικη εφαρμογη των αυτονομων αυτοκινητων, κλπ. Ο πολυ μικρος λανθανων χρονος εχει και πιο αμεσα πρακτικα για τον κοινο χρηστη πλεονεκτηματα, οτι με το αμεσο πατημα του κουμπιου για αναπαραγωγη ενος βιντεο πχ, αυτο θα αρχιζει να παιζει αμεσα χωρις καθυστερησεις και χωρις να υπαρχει συμφορηση στο δικτυο απο τις παρομοιες ενεργειες των εκατομμυριων χρηστων. Φυσικα θα προσφερει πολυ καλυτερη εμπειρια και στα παιχνιδια αφου η αποκριση του παιχνιδιου θα ειναι αμεση πλεον.

Στην Ελλαδα τους επομενους 3 μηνες θα πραγματοποιηθουν διαδικασιες δημοπρατησης του φασματος συχνοτητων λειτουργιας του 5G δικτυου και επειτα θα αρχισει η τοποθετηση των απαραιτητων σταθμων βασης σηματος κινητης τηλφωνιας για εμπορικη χρηση.

Το 5G οπως ειπαμε, προσφερει και πολυ υψηλοτερες ταχυτητες και download και upload, με 100 εως και παραπανω φορες πιο γρηγορες ταχυτητες απο το 4G. Επιπλεον η «πυκνοτητα συνδεσης»(connection density) του δικτυου 5G, δηλαδη ο αριθμος των συνδεσεων που μπορει να υποστηριξει ανα εμβαδον επιφανειας, με βαση παντα ενα συγκεκριμενο αριθμο δεδομενων που θα μεταφερθουν, ειναι πολυ μεγαλυτερη απο του 4G, αφου πχ ενα δικτυο 5G μπορει να υποστηριξει, με μια κοινη μεση χρηση, 1 εκατομμυριο συσκευες ανα τετραγωνικο χιλιομετρο, ενω δικτυο 4G μπορει να υποστηριξει, με μια κοινη μεση χρηση, μολις 2000 συσκευες ανα τετραγωνικο χιλιομετρο.

Αρχικα οι συχνοτητες που χρησιμοποιηθηκαν στις 4 πρωτες γενιες των ασυρματων δικτυων κινητων τηλεφωνων ηταν στο φασμα των ραδιοσυχνοτητων(RF) χωρις να φτανει ομως στις μεγαλυτερες συχνοτητες αυτου του φασματος. Πλεον ομως στο 5G θα χρησιμοποιηθουν και συχνοτητες στα δεξια του φασματος συχνοτητων των RF, στο λεγομενο EHF δηλαδη οπου εχουμε κυματα με μεγαλυτερες συχνοτητες και ενεργειες(χωρις να το συγχεουμε με την ισχυ).
Λογω των μεγαλυτερων συχνοτητων που χρησιμοποιει ενα δικτυο 5G, και εχει τα πλεονεκτηματα που αναφερθηκαν με πολυ πιο αποτελεσματικη μεταδοση των σηματων, ωστοσο εχει το μειονεκτημα οτι η εμβελεια του απο εναν σταθμο βασης ειναι μικροτερη καθως και η εκπεμπεμενη ακτινοβολια απορροφαται γρηγοροτερα απο σωματιδια σκονης καθως και «υγρασιας»(αεριων μοριων νερου) και βροχης(υγρα μορια νερου) στην ατμοσφαιρα. Οποτε χρειαζονται πολυ περισσοτεροι σταθμοι κινητης τηλεφωνιας να εγκατασταθουν. Ομως ευτυχως το κεραιοσυστημα των σταθμων βασης που χρειαζεται για τα δικτυα 5G ειναι πολυ μικροτερο σε μεγεθος σε σχεση με τους εως τωρα γνωστους σταθμους βασης με τα πολυ ογκοδεστερα κεραιοσυστηματα και κυριως χρειαζονται πολυ μικροτερη ισχυ για να λειτουργησουν, οποτε πχ μπορουν να μπαινουν και σε ταρατσες κτιριων, και αυτο υπολογιζεται οτι συνολικα η εκθεση στην εκμπεμπομενη ακτινοβολια θα ειναι μικροτερη απο οτι με τα δικτυα του 4G.

 

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η ηλεκτρομαγνητικη ακτινοβολια γενικα εχει την ιδιοτητα να διεισδυει φυσικα στα σωματα και οπως ειναι φυσικο και στο ανθρωπινο σωμα.
Αυτο δεν σημαινει απαραιτητα και οτι προκαλει κατι βλαβερο βεβαια και εξαρταται απο την ενεργεια που μεταφερει, κατι που εξαρταται αμεσα απο την συχνοτητα του κυματος της ακτινοβολιας, καθως και εξαρταται επισης και απο την εκπεμπομενη ισχυ του κυματος που ειναι ομως ανεξαρτητη της συχνοτητας του.

Ετσι εχουμε το βασικο διαχωρισμο ιονιζουσας και μη-ιονιζουσας ακτινοβολιας.
Οι ιονιζουσες ακτινοβολιες, ειναι ακτινοβολιες υψηλης ενεργειας(10 eV και πανω ) και συχνοτητας(30000000 GHz και πανω), οπως πχ ακτινοβολια γ, X-rays, η υπεριωδης ακτινοβολια στα δεξιοτερα φασματα της, οι οποιες ιονιζουσες ακτινοβολιες εχουν την ικανοτητα να αποσπουν ηλεκτρονια απο τα ανθρωπινα κυτταρα και να τα ιονιζουν προκαλωντας καταστρεπτικοτατα αποτελεσματα, οπως αλλοιωση του DNA, αμεση καταστροφη των κυτταρων και οργανων με αμεσο θανατο, μακροπροθεσμη καταστροφη τους, καρκινογεννεσεις, κλπ. Βεβαια υπαρχουν και παρα πολλες εφαρμογες των ιονιζουσων ακτινοβολιων, οπως πχ των X-rays, στις γνωστες μας ακτινογραφιες πχ, οπου ομως η ακτινοβολια που χρησιμοποιειται και την απορροφα το ανθρωπινο σωμα ειναι πολυ μικρης ισχυος οποτε και οι αρνητικες επιδρασεις ελαχιστες εως μηδενικες.
•Η μη-ιονιζουσα ακτινοβολια απο την αλλη, οπως μικροκυματα, ραδιοκυματα, ορατο φως κλπ, δεν τροποποιει ουτε αλλοιωνει τα κυτταρα μας, οποτε ειναι ριζικα πιο ασφαλης απο την ιονιζουσα, ομως μπορει να προκαλεσει θερμανση των ιστων μας, παντα απο ενα κατωφλι ισχυος και πανω βεβαια.

Τα ραδιοκυματα ειναι φυσικα μη-ιονιζουσα ακτινοβολια που δεν αλλοιωνει τα κυτταρα του ανθρωπινου σωματος και φυσικα η χρηση τους στην κινητη τηλεφωνια γινεται με τετοια ισχυ ετσι ωστε να υπαρχει απολυτη ασφαλεια(πχ δηλωση του Παγκοσμιου Οργανισμου Υγειας: WHO: Electromagnetic fields and public health: mobile phones) ωστε να μην υπαρχουν σχεδον καθολου ή να υπαρχουν παρα πολυ μικρα θερμικα αποτελεσματα στον ανθρωπινο οργανισμο, οπου ετσι και αλλιως το ανθρωπινο σωμα ειναι ικανο να προσαρμοστει χωρις προβληματα στις μικρομεταβολες της θερμοκρασιας σε αυτα τα επιπεδα.
Μιας και τα ραδιοκυματα υψηλοτερης συχνοτητας απορροφωνται περισσοτερο, αυτο εχει ως συνεπεια το βαθος που διεισδυουν στο ανθρωπινο σωμα να μικραινει οσο μεγαλωνει η συχνοτητα τους. Οποτε η ακτινοβολια ενος δικτυου 5G θα απορροφηθει ταχυτερα και θα διεισδυσει σε μικροτερο βαθος στο σωμα μας απο οτι η ακτινοβολια ενος δικτυου 4G, κατι που σημαινει περισσοτερα θερμικα αποτελεσματα στο ανθρωπινο σωμα πιο επιφανειακα ομως, ομως οι συχνοτητες που θα χρησιμοποιηθουν, και οι οποιες εχουν συσταθει απο ανεξαρτητους επιστημονικους οργανισμους(πχ ICNIRP), εχουν τεσταριστει ενδελεχως ωστε να προσφερουν πληρη προστασια και να μην παρατηρειται οποιοδηποτε θερμικο αποτελεσμα σε ολο τον πληθυσμο απο τα νεογνα εως και τους πιο υπερηλικες.
Να τονιστει εδω το τι σημαινει το προαναφερθεν «πιο επιφανειακα». Καθως οι συχνοτητες των ραδιοκυματων αυξανονται, η ακτινοβολια οπως ειπωθηκε εισχωρει ολο και λιγοτερο βαθια στο ανθρωπινο σωμα. Πχ σε συχνοτητες απο 10 GHz και πανω, τα ραδιοκυματα εισχωρουν στα πρωτα 4 χιλιοστα του σωματος μας. Οποτε η εκθεση των οργανων, του εγκεφαλου, της καρδιας κλπ, ειναι ολοενα και μικροτερη και η μεγαλυτερη εκθεση γινεται στο δερμα και στα ματια. Οποτε οι ανησυχιες, εστω και τελειως ελαχιστες, για πιθανα θερμικα αποτελεσματα στα οργανα ελαττωνονται και αυξανουν αυτες για πιθανες συνεπειες της θερμικης δρασης στο δερμα και στα ματια. Ομως τα θερμικα αποτελεσματα ενος κινητου ειναι της ταξεως του 1/50 εως 1/10 ενος βαθμου Κελσιου, οποτε ουσιαστικα ειναι αμελητεες, αλλά και κανοντας παρα πολυ δυσκολη την μελετη των μακροπροθεσμων αποτελεσματων στην υγεια.

Οπως αναφεραμε η εκθεση στην εκμπεμπομενη ακτινοβολια των δικτυων 5G θα ειναι μικροτερη απο οτι με τα δικτυα του 4G και υπολογιστηκε(πχ emf-test-summary.pdf) οτι ακομα και πολυ κοντα να βρισκεται καποιος στους σταθμους βασης(«κεραιες» οπως λεγονται), τα επιπεδα ακτινοβολιας ειναι πολυ πολυ χαμηλοτερα απο τα ασφαλη επιπεδα που εχουν θεσπιστει απο το ICNIRP για τον ανθρωπο.

Οποτε οπως καταλαβαινει κανείς, οι φωνες αντιδρασης κατα του 5G ειναι πληρως αβασιμες και εντασσονται στο πλαισιο της υιοθετησης με πληρη αφελια οποιασδηποτε αντιδρασης διαβαζει ο κοσμος απο αντιεπιστημονικες πηγες στο διαδικτυο, που οι σκοποι τους πιθανοτατα ειναι ειτε η απλη διασκεδαση με το χαος που προκαλουν, ειτε ο αποπροσανατολισμος του κοσμου, ειτε σκοπιμοτητα να ωθησουν τον κοσμο σε αντιδραση, ειτε απλως και αυτοι οντας αδαεις επι καποιου θεματος αντιδρουν σε κατι που τους φαινεται «διαβολικο» ή κακο ή επικινδυνο, οντας τυφλωμενοι απο την αμορφωσια τους.

Ακτινοβολια με συχνοτητες και ενεργειες μεγαλυτερες και πολυ μεγαλυτερες απο το 5G, χρησιμοποιουμε και δεχομαστε καθημερινα γυρω μας, απο το Wifi, την ορατη αλλά και υπεριωδη ηλιακη ακτινοβολια, την υπερυθρη απο το εδαφος, εως και την φυσικη ιονιζουσα ακτινοβολια απο το Ραδονιο που δεχομαστε καθημερινα και ειναι εξοχως πιο επικινδυνη.
Ακτινοβολια με συχνοτητες λιγο μεγαλυτερες ή παρομοιες του 5G χρησιμοποιουν και οι φουρνοι μικροκυματων, αλλά με πολυ μεγαλυτερη ισχυ απο τα κινητα. Πχ ενω ενα κινητο χρησιμοποιει ισχυ 0.6 W εως 3 W, οι φουρνοι μικροκυματων λειτουργουν με ισχυ απο 500 W εως 1500 W δηλαδη 2 και 3 ταξεις μεγεθους μεγαλυτερες. Οποτε οι παρομοιωσεις οτι οπως ο φουρνος μικροκυματων ψηνει τα φαγητα ετσι και τα κινητα ψηνουν τον εγκεφαλο μας ειναι πληρως ατοπες.

Η τεχνολογικη λοιπον προοδος συνανταει σε αυτο το θεμα αλλά και σε ολοενα και περισσοτερα καθημερινα πλεον, απροσδοκητα εμποδια χωρις αντεπιχειρηματα, παρα μόνο κραυγες αγωνιας και φοβου συνοδευομενες το πολυ πολυ απο ανουσιες παραπομπες αρθρων απο αμφιλεγομενες πηγες.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast