Αναδιοργάνωση των υψηλών πιέσεων στην κεντροβόρεια Ευρώπη-Προοπτική

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο άρθρο, ο Αύγουστος, ήταν τελικά ο μοναδικός μήνας ο οποίος συμβάδιζε απόλυτα, με αυτό που λέμε < Ελληνικό Καλοκαίρι>. Κυριαρχία των μελτεμιών στο Αιγαίο, άφθονες ώρες ηλιοφάνειας και οι όποιες – απογευματινού τύπου- μπόρες, απασχόλησαν κυρίως τα  ορεινά τμήματα της βόρειας χώρας, χωρίς να είναι αξιόλογες ή γενικευμένες. Αυτό που αξίζει να τονισθεί πάντως, είναι πως μετά από πολλά χρόνια, ο Αύγουστος, θα φύγει χωρίς ούτε ένα επεισόδιο καύσωνα, με την αυστηρή μετεωρολογική έννοια του όρου. Αυτό βέβαια ισχύει και για όλο το Καλοκαίρι, και σίγουρα θα το συζητάμε για πολύ καιρό στους κόλπους της μετεοκοινότητάς μας!

Τι να περιμένουμε όπως από εδώ και στο εξής? Στην παρούσα φάση, αυτή την ώρα δηλαδή που γράφονται αυτές οι γραμμές, στην Ευρώπη κυριαρχεί η κλασική καλοκαιρινή διάταξη. Οργανωμένα βαρομετρικά σαρώνουν την βόρεια Ευρώπη, δίνοντας εκεί οριστικό τέλος σε ένα εξαιρετικά επίπονο, ξηρό και ζεστό καλοκαίρι, ενώ στην νότια και την Μεσόγειο κατ επέκταση, κυριαρχούν θερμές αέριες μάζες και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Εξαίρεση αποτελεί η κεντρονότια Ιταλία, στην οποία μια διαταραχή ανώτερης ατμόσφαιρας η οποία είναι ‘εγκλωβισμένη’ εκεί εδώ και αρκετές ημέρες, δίνει εδώ και μερικά 24ωρα, θερμικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές. Η κατάσταση αυτή θα παραμείνει ως έχει και τα επόμενα 24ωρα, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε.

Από εκεί και έπειτα, φαίνεται πως η κυκλοφορία θα ‘επιστρέψει’ σε αυτήν που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Όλα δείχνουν, πως στην κεντροβόρεια Ευρώπη, προς την εκπνοή του μήνα και έπειτα, θα αναπτυχθούν υψηλές πιέσεις. Μάλιστα, αρκετά σενάρια, θέλουν αυτές τις πιέσεις να λαμβάνουν χαρακτήρα εμποδιστή στην δυτική-βόρεια Ευρώπη. Αν αυτό συμβεί, τότε θα πρέπει στην εκπνοή του Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη, να βρούν δίοδο προς την χώρα μας, ψυχρότερες αέριες μάζες, οι οποίες ενδεχομένως να συνοδεύονται και από κάποιες μπόρες. Αν αυτό συμβεί, θα είναι μετά τις 28 του μήνα, σενάριο για το οποίο θα μιλήσουμε και σε νέα άρθρα μας. Να υπολογίζετε πάντως σε πιθανή πρόσκαιρη αλλαγή στον καιρό ( κυρίως ενίσχυση βοριάδων ) μετά τις 28 του μήνα. Τα ακριβή χαρακτηριστικά θα τα προσδιορίσουμε όσο θα πλησιάζει ο καιρός.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast