Συνθήκες προχωρημένης Άνοιξης- επέλαση θερμής εισβολής στην Ευρώπη

Η τελευταία διαταραχή μιας ‘οικογένειας’ βαρομετρικών χαμηλών, τα οποία έδωσαν έντονη καιρική δραστηριότητα στην Μεσόγειο και την χώρα μας, σβήνει αυτή την ώρα στα νερά της κεντρικής Μεσογείου. Η βαρομετρική διάταξη, αναμένεται να αλλάξει άρδην, και να επανέλθει σε αυτή που μας συνήθισε ο Σεπτέμβρης, δηλαδή πλήρης αιθρία, απουσία βροχών και υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Ειναι εξαιρετικά εντυπωσιακό, η ολοκληρωτική ομοφωνία όλων των προγνωστικών μοντέλων, προς αυτή την εξέλιξη, κάτι που μου δίνει την δυνατότητα, να θεωρώ βέβαιο πως ένα μεγάλο διάστημα ,μέχρι περίπου και το τελευταίο 5ήμερο του μήνα. ( Για να σε προλάβω, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για τον καιρό του τριημέρου).

Ήδη από την στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, πάνω από την Ευρώπη, ξεκινάει να αναπτύσσεται μια γιγαντιαία ράχη υψηλών πιέσεων. Η ράχη αυτή, φαίνεται  πως θα εδραιωθεί για τα καλά, με διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10-15 ημέρες από αύριο. Γεγονός εξαιρετικά σπάνιο- και μάλλον προϊόν κλιματικής αλλαγής- για το ‘ άστατο’ της εποχής. Τι σημαίνει όμως αυτή η ράχη, τι αποτέλεσμα θα έχει στον καιρό?

Η παραπάνω εικόνα, ( απόκλιση θερμοκρασιών από τον μέσο όρο) δείχνει ακριβώς το τι θα συμβεί στην Ευρώπη και την χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες. Η ράχη αυτή, θα προκαλέσει έντονη καθίζηση αερίων μαζών, κάτι που σημαίνει αύξηση του εύρους θερμοκρασιών μεταξύ ημέρας-νύχτας, πρωινές ομίχλες και πλήρη απουσία βροχών. Αξίζει να σημειωθεί, πως σε πολλές περιοχές, ακόμη και της Γερμανίας, ο υδράργυρος θα ξεπερνά τους 21-23 βαθμούς μέγιστες, κάτι που θα παραπέμπει σε τέλη Μαΐου!

 

Στην χώρα μας, αντίστοιχα οι υψηλές αυτές πιέσεις, θα δώσουν ένα 10+ήμερο με απόλυτη αιθρία, ασθενείς ανέμους και μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος ημέρας – νύχτας στα ηπειρωτικά. Δηλαδή μακρυμάνικα το πρωί, κοντά το μεσημέρι με την θερμοκρασία να ξεπερνά και τους 26-27 βαθμούς μέγιστες σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές!

* * Τέτοια μεγάλα διαστήματα καλοκαιρίας πανευρωπαικού χαρακτήρα, έχουν φέρει στο παρελθόν εξαιρετικά βίαιες καιρικές μεταβολές. Δεν θεωρώ λοιπόν καθόλου απίθανο, να έχουμε μια απότομη μετάβαση από το ‘χαλαρό καλοκαίρι’ σε ‘ βαρυχειμωνιά’ με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

One Response so far.

  1. Ο/Η Ασπασία καγιαδακη λέει:

    Θα ήθελα οσο είναι αυτό δυνατό μια ακριβή πρόβλεψη για Κρήτη και ειδικά για το νομό Ρέθυμνου σας παρακαλώ..Ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast