Οι παγετώνες του Έβερεστ λιώνουν και αποκαλύπτουν πτώματα χαμένων ορειβατών

Περίπου 300 ορειβάτες και εξερευνητές έχουν πεθάνει προσπαθώντας να αναρριχηθούν στο όρος Έβερεστ, και τα σώματα εκείνων που παραμένουν στο βουνό αρχίζουν να εκτίθενται λόγω της τήξης των παγετώνων. Περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων που χάθηκαν στο διάσημο βουνό πιστεύεται ότι είναι ακόμη εγκλωβισμένοι στον πάγο και στο χιόνι.

Οι αρχές ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα εκτεθειμένα σώματα στην κινεζική πλευρά της οροσειράς και οι προσπάθειες συλλογής εντείνονται καθώς προχωρά η άνοιξη. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 4.800 ορειβάτες έχουν φτάσει στην κορυφή του Έβερεστ και πολλοί το επιχειρούν κάθε χρόνο.

«Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο πάγος και οι παγετώνες λιώνουν γρήγορα και τα νεκρά σώματα που παρέμεναν θαμμένα όλα αυτά τα χρόνια αποκαλύπτονται τώρα», εξήγησε ο Ανγκ Τσερίνγκ της φυλής Σέρπα, τέως πρόεδρος της Ένωσης Ορειβατών του Νεπάλ.

Δεν είναι ακόμα σαφές πόσοι νεκροί έχουν απομακρυνθεί από το βουνό μέχρι στιγμής, αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο αριθμός των εκτεθειμένων σωμάτων αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το BBC, μια από τις προκλήσεις με την απομάκρυνση αυτών των πτωμάτων είναι ότι απαιτείται η εμπλοκή κυβερνητικών αξιωματούχων στη διαδικασία. Αυτό δυσκολεύει την απομάκρυνση ορισμένων σωμάτων από μεγαλύτερα υψόμετρα.

Η παρουσία παγωμένων πτωμάτων στο όρος Έβερεστ θεωρείται απόλυτα φυσιολογική στο βουνό και οι περισσότεροι ορειβάτες περιμένουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Μερικά πτώματα χρησιμοποιούνται ακόμη και ως ορόσημα για την ανάβαση. Η απομάκρυνση κάθε πτώματος κοστίζει μεταξύ 40 και 80 χιλιάδες δολάρια, ανάλογα το υψόμετρο. Οι κυβερνητικοί υπάλληλοι πρέπει επίσης να εξετάζουν τα προσωπικά, όπως να έρθουν σε επαφή με τα μέλη της οικογένειας του αποθανόντος.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι παγετώνες του όρους Έβερεστ λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό, οδηγώντας σε πλημμύρες σε τοπικές λίμνες και ποτάμια. Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο στην υπερθέρμανση του πλανήτη και το πρόβλημα επηρεάζει αρνητικά ολόκληρη την οροσειρά των Ιμαλαΐων.

Ενώ η τήξη παγετώνων είναι η κύρια αιτία των εκτεθειμένων πτωμάτων, η φυσική κίνηση των παγετώνων είναι επίσης ένας παράγοντας στον αριθμό των πτωμάτων που αποκαλύπτονται σε κάθε ορειβατική περίοδο.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast