Με μια μεγάλη…¨αβάντα¨ ξεκινάει ο φετινός Χειμώνας

Επισήμως, μπήκαμε πλέον στις πρώτες ώρες, του Χειμώνα 2023-24. Προηγήθηκε ένα εξαιρετικά θερμό Φθινόπωρο, το οποίο άφησε με άσχημο τρόπο, το αποτύπωμά του στην Θεσσαλική γή. Ο καιρός έδειξε να ήρθε στα…ίσια του στο δεύτερο μισό του Νοέμβρη, ο οποίος έδωσε πλούσια δραστηριότητα καθώς και – μετά από πολλά χρόνια- μια αξιοσημείωτη, αν και σύντομη, ψυχρή εισβολή.

Και κάπου εδώ, μπήκαμε στον Δεκέμβρη. Μετεωρολογικά, στην δικιά μας γωνιά, δυο είναι οι ρυθμιστές του καιρού από εδώ και στο εξής: Από τα δυτικά της ηπείρου μας, ο Ατλαντικός, με τις θερμές και υγρές αέριες μάζες του, αλλά και τους εμποδιστές του, με κύριο παίκτη τον Αζορικό αντικυκλώνα, και από τα ανατολικά, οι ξηρές και υπέρψυχρες πολικές αέριες μάζες της Ρωσίας και της Σιβηρίας.

 

Αυτό που βλέπουμε όμως φέτος, και αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για μια σχετικά καλύτερη συνέχεια, είναι η εικόνα στην Σιβηρία. Προσέξτε στην παρακάτω εικόνα, κάτι που έχουμε να δούμε αρκετά χρόνια, στην έναρξη της Χειμερινής σεζόν: Η συγκέντρωση του πυρήνα του ψύχους, βρίσκεται στην  πλευρά της Ρωσίας, με ξεκάθαρη επέκταση προς την Ευρωπαϊκή πλευρά της. Αντίθετα, οι αποθήκες ψύχους της Αμερικής, φαίνεται να είναι….άδειες, για πρώτη φορά.

Αναμφίβολα, είναι μια δυνατή εικόνα για το ξεκίνημα. Η Ιστορία σε παρόμοιες περιπτώσεις, έχει δείξει πως σε λίγες εβδομάδες, μπορεί να έχουμε σοβαρή ανάπτυξη του Σιβηρικού αντικυκλώνα ( ένας αντικυκλώνας του οποίου η συχνότητα εμφάνισης έχει μειωθεί κατακόρυφα τους τελευταίους Χειμώνες) και σταδιακή διοχέτευση του ψύχους προς την Ευρώπη, κυρίως την βόρεια. Φυσικά, η ύπαρξη τέτοιου ψύχους στην γειτονιά μας, ανεβάζει κατακόρυφα το επίπεδο δυσκολίας των μοντέλων, να αποτυπώσουν μια σταθερή γραμμή στην βαρομετρική κυκλοφορία, έτσι οι αλλαγές στους χάρτες των μακρινών ωρών, θα είναι συνεχής και δραστικές.

 

Για την χώρα μας, αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί και τίποτα απολύτως. Μια πιθανή εκδοχή, είναι τμήμα του πυρήνα ψύχους να κινηθεί προς Σουηδία-βόρεια Ευρώπη ( όπως ήδη συμβαίνει), να προκαλέσει διαδοχικές κυκλογενέσεις πάνω από την Μεσόγειο και να μπούμε σε καθεστώς νοτιάδων, βροχοπτώσεων και υψηλών θερμοκρασιών, ενώ παράλληλα τα Βαλκάνια θα σκεπάζονται από διαδοχικές χιονοθύελλες. Οι άλλες εκδοχές, είναι αυτό να κατηφορίζει νοτιότερα, μετατρέποντας τις βροχές σε χιονοπτώσεις σε υψόμετρα που θα ορίζονται αναλόγως την ένταση του κρύου. Όπως και να ‘χει, θα το βλέπουμε και σε επόμενες ενημερώσεις.

Για να μην «χάνεις» τον καιρό σου, κατέβασε την Ελληνική Εφαρμογή Καιρού στο κινητό ή το Τάμπλετ σου και μείνε ενημερωμένος για όλες τις καιρικές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.Για συσεκευές IOS και Android  Εφαρμογή Καιρού «Meteology Livecams»

 

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast