Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Οκτωβρίου

 

Ο Οκτώβριος, είναι ο μήνας εκείνος, στον οποίο γίνεται – συνήθως- η μετάβαση από το προχωρημένο Καλοκαίρι, στις πρώτες δυνατές πινελιές του Φθινοπώρου. Αυτή η μετάβαση, λόγω της φύσης των αερίων μαζών ( πρώτες ψυχρές από τα βόρεια αλλά και τις εναπομείναντες θερμές στον νότο) και της σύγκρουσης αυτών, είναι πολλές φορές βίαιη. Δεν είναι τυχαίο, πως στο επόμενο 2μηνο ( Οκτώβρης-Νοέμβρης) έχουν καταγραφεί τα εντονότερα και βιαιότερα καιρικά φαινόμενα στην Μεσόγειο αλλά και την χώρα μας. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως θα συμβεί και στον φετινό Οκτώβρη, ο οποίος θα έχει ιδιαίτερα εντυπωσιακές εναλαγές, ενώ βίαια καιρικά φαινόμενα, θα απασχολήσουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, όλη την Ευρώπη αλλά και την χώρα μας.

Τον μήνα, τον χωρίζω σε δυο μισά, καθώς φαίνεται πως θα υπάρχει αρκετά μεγάλη διαφορά αυτών των διαστημάτων. Πάμε να δούμε το πρώτο μισό, στον ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΧΑΡΤΗ:

Το πρώτο μισό του μήνα, με ΕΜΦΑΣΗ ιδιαίτερα στις πρώτες 10 μέρες του, θα χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη ποικιλία βαρομετρικών συστημάτων πάνω από την Ευρώπη. Τροπικά βαρομετρικά συστήματα ( πρώην τυφώνες) θα κινούνται από τον Ατλαντικό προς την Μ.Βρετανία, την Γαλλία-Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες, δίνοντας εκεί έναν εξαιρετικά άστατο καιρό με ισχυρές βροχές. Η κυριότερη απειλή όμως, θα είναι οι σφοδρόι άνεμοι οι οποίοι θα αναπτύσσονται μέσα σε αυτά τα βαρομετρικά συστήματα, προκαλώντας προβλήματα στις προαναφερθείσες περιοχές.

Related image

( φωτορεπόρτερ στην Αγγλία, απαθανατίζουν τα τεράστια κύματα που σκάνε σε ακρωτήρι, κατά την διάρκεια θύελλας).

 

Κινούμενοι τώρα ανατολικότερα, θα πρέπει να βρούμε σημαντικά ψυχρότερες αέριες μάζες, οι οποίες θα φέρουν συνθήκες Χειμώνα, στην Σκανδιναβία και γενικά την ΒΑ Ευρώπη. Τμήμα του πολικού στροβίλου, θα πρέπει να εγκατασταθεί στην Ρωσία-βόρεια Ευρώπη, φέρνοντας μαζί του χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, φαίνεται πως οι κυκλώνες από την Αγγλία, θα συνδιαστούν με αυτό το κρύο, φέρνοντας τις πρώτες πολύ πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε ημιπεδινές περιοχές των χωρών της ανατολικής Ευρώπης-βόρειων Βαλκανίων. Το κρύο αυτό, θα έχει την τάση να κατηφορίζει σταδιακά νοτιότερα, όσο θα βαδίζουμε προς τα μέσα του μήνα και μετά.

 

Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, φαίνεται πως θα χωριστεί σε δυο μεριές, ακολουθώντας την κυκλοφορία του Σεπτέμβρη. Τμήματα των κυκλώνων της βόρειας Ευρώπης, θα αποκόπτονται τμηματικά και θα κατηφορίζουν ως αποκομμένα χαμηλά ( cut off lows) στην κεντρική Μεσόγειο. Σε αυτά τα τμήματα λοιπόν, ο κίνδυνος για σοβαρά πλημμυρικά επεισόδια ( όπως συνέβει  και τον Σεπτέμβρη σε νότια Ισπανία και Ιταλία)  καθώς αυτά θα συναντούν την θερμή Μεσόγειο και θα σχηματίζουν εκτεταμένα κύτταρα καταιγίδων και μέτωπα κακοκαιριών.

Related image

 

H χώρα μας, σε αυτό το διάστημα, φαίνεται πως θα βρεθεί στον θερμό τομέα, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν σε γενικές γραμμές σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα, ενώ και οι βροχές θα είναι περιορισμένες, ιδιαίτερα στις πρώτες 10 ημέρες του μήνα. Πάντως, κάποιες καταιγίδες-μέτωπα κακοκαιριών θα πρέπει να πλησιάσουν και να επηρεάσουν την δυτική Ελλάδα, όπου εδώ θα εντοπίζονται οι πιθανότητες εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ:

Yπάρχουν ενδείξεις, για μια εντυπωσιακή ‘αλλαγή σελίδας’ στην βαρομετρική διάταξη, κυρίως προς τα μέσα-τέλη του μήνα. Ή ανάπτυξη ενός ισχυρού εμποδιστή αντικυκλώνα ( αζορικός) φαίνεται να λαμβάνει χώρα στην δυτική Ευρώπη και τον Ατλαντικό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, αφύσικα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, να βρούνε δίοδο προς την Ευρώπη, δίνοντας συνθήκες χειμώνα, σε πολλά τμήματα της ανατολικής πλευράς. Πυκνές χιονοπτώσεις, ενδεχομένως να παρατηρηθούν ακόμη και σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες  των Βαλκανίων, ιδιαίτερα των βόρειων, ενώ η πιθανότητα να έχουμε και τα πρώτα καλά χιόνια στα ορεινά της Βαλκανικής, είναι αυξημένη. Ο κίνδυνος, θα εντοπίζεται στις πρωινές ελάχιστες, όπου ο πρώιμος παγετός, ενδεχομένως να αποτελέσει πρόβλημα σε καλλιέργειες, ιδιαίτερα μετά το ζεστό προηγούμενο διάστημα.

Νοτιότερα, στην χώρα μας, οι ψυχρές αυτές αέριες μάζες, θα μεταφράζονται σε βροχοσυστήματα με αρκετή ψύχρα έως και κρύο. Αυξημένη η πιθανότητα, να προκύψει ένα σημαντικό βαρομετρικό χαμηλό στην γειτονιά μας, ικανό να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Related image

( τεράστια κύματα χτυπούν τις ακτές της Αττικής, κατά την διάρκεια του κυκλώνα ‘ Ζορμπά’.

 

Χάρτης Δευτέρου Μισού:

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast