Μακροπρόθεσμη εκτίμηση Μαΐου 2019

Xωρίς κάτι ‘απρόοπτο’ φαίνεται πως θα κυλίσει ο φετινός Μάιος, στο σύνολό του. Αρκετά έως πολύ άστατος στο σύνολο της κεντρονότιας Ευρώπης, ενώ η βόρεια Ευρώπη, θα δεχθεί συγκριτικά λιγότερα επεισόδια βροχής σε σχέση με την νοτιότερη. Θερμοκρασιακά αντίθετα, η νότια Ευρώπη, δείχνει να κινείται σε θερμότερα επίπεδα, σε σχέση με τα βορειότερα, ενώ δεν αποκλείεται ένα αξιοσημείωτο επεισόδιο θερμής εισβολής (30c+) προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου. Ας δούμε όμως το πως φαίνεται πιθανόν να κυλάει ο Μάης, στην χώρα μας.

 

ΒΡΟΧΗ: Υετικά, ο μήνας θα πρέπει να ‘χωριστεί’ σε δυο μέρη. Το πρώτο μισό του μήνα, στο οποίο η ψυχρή γενικά ατμόσφαιρα, δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη θερμικών καταιγίδων, τουλάχιστον σε γενικευμένη μορφή.  Οι ισχυροί, κρύοι βοριάδες που θα κατακλύσουν την χώρα μας, την δεύτερη εβδομάδα του Μάη, θα είναι η αιτία που δεν θα μας απασχολήσουν καταιγίδες, τουλάχιστον ως τα μέσα του μήνα.  Είναι γνωστό, πως ο Μάιος είναι μήνας στον οποίο, η συντριπτική πλειοψηφία των επεισοδίων βροχής, πέφτουν με την μορφή θερμικών καταιγίδων, από ρηχές διαταραχές οι οποίες εκμεταλεύονται την σταδιακή θέρμανση του εδάφους, αποδίδοντάς την σε απογευματινές καταιγίδες. Το κρύο που θα μας έρθει λοιπόν, θα αποτρέψει την λειτουργία αυτού του μηχανισμού. Ευχάριστα νέα λοιπόν για τους παραγωγούς, καθώς ο κίνδυνος καταστροφικών καταιγίδων, συνοδευόμενων από χαλαζοπτώσεις, είναι εξαιρετικά μικρός, μέχρι τα μέσα του μήνα.

Η κατάσταση δείχνει να αλλάζει, προς το δεύτερο δεκαήμερο, καθώς κάπου εκεί θα πρέπει να τοποθετηθεί μια θερμή εισβολή, σχεδόν καλοκαιρινού τύπου, η οποία θα ακολουθηθεί από σημαντικό αριθμό διαταραχών, στο τρίτο δεκαήμερο. Διαταραχές, οι οποίες θα πρέπει να δώσουν συνθήκες έντονης αστάθειας και καταιγίδες σε πολλά ηπειρωτικά τμήματα.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, ο Μάιος θα κινηθεί κοντά ή και λίγο παραπάνω από τους μέσους όρους, ιδιαίτερα στα βόρεια, όσον αφορά τα ύψη βροχής. Σε χαμηλότερα επίπεδα φαίνεται να βρίσκονται η δυτική χώρα.

 

 

 

 

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Παρότι το πρώτο 10ήμερο θα είναι αρκετά ψυχρό σε πολλές περιοχές, ο μήνας θα κινηθεί ελαφρώς πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές. Αυτό θα οφείλεται σε μια αρκετά αξιόλογη θερμή εισβολή, η οποία θα πρέπει να απασχολήσει την Μεσόγειο προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου-αρχές δεύτερου, δίνοντας συνθήκες θέρους σε πολλές περιοχές. Η θερμή αυτή μάζα, ενδεχομένως να επηρεάσει και την χώρα μας, προερχόμενη από δυτικά, και αυτή θα είναι και η αιτία της ‘εξισορρόπησης’  των μέσων όρων. Μάιος δυο ταχυτήτων λοιπόν θερμοκρασιακά, ξεκίνημα με ψύχρα, και συνέχεια-τελείωμα με καλοκαιρινές τιμές.

 

 

 

 

 

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ-ΗΙGHLIGHTS:

Τα αξιοσημείωτα μετεογεγονότα του Μαΐου,

  • Η ψυχρή εισβολή στο πρώτο 10ήμερο, η οποία θα ρίξει τον υδράργυρο σε φθινοπωρινές τιμές στα ηπειρωτικά, για 2-3 μέρες, κυρίως τα βράδια.
  • Η εντυπωσιακή ανάκαμψη της θερμοκρασίας στην εκπνοή του πρώτου δεκαημέρου-αρχές δεύτερου, ανάκαμψη η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και καλοκαιρινές τιμές. Τονίζεται πως αυτή η θερμή εισβολή, θα επαναφέρει συνθήκες αστάθειας στα βόρεια ηπειρωτικά.
  • Η υποχώρηση αυτής της θερμής μάζας, μέσω διαδοχικών διαταραχών-πιθανός εγκλωβισμός λίμνης- στο τρίτο 10ήμερο, στο οποίο θα πρέπει να σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες, αντισταθμίζοντας το ξηρό πρώτο μισό του μήνα.

 

 

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast