Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Μάϊου

Ψυχρός έως αρκετά ψυχρός, ξεκινάει ο Μάης στο σύνολο της χώρας, καθώς υψηλές πιέσεις στην δυτική Ευρώπη, έχουν στρέψει την ροή των ανέμων σε βοριάδες, στα Βαλκάνια και την χώρα μας. Οι βοριάδες αυτοι, έφεραν και κάποιες μικροδιαταραχές, οι οποίες έδωσαν τοπικά φαινόμενα. Η βαρομετρική αυτή ροή, φαίνεται πως θα είναι κυρίαρχη τουλάχιστον μέχρι τα μισά του μήνα. Πρακτικά λοιπόν, δεν θα πρέπει να περιμένουμε καμία αξιοσημείωτη μεταβολή στη θερμοκρασία, παρότι αυτή θα επιστρέψει στα νορμάλ της εποχής, χωρίς όμως να ξεπερνά τους μέσους όρους. Σε καμία περίπτωση δεν διαφαίνεται κάποιο θερμό, καλοκαιρινό κύμα, στο πρώτο μισό του μήνα. Όπως εύλογα γίνεται αντιληπτό, οι γενικά χαμηλές θερμοκρασίες,  θα είναι και η αιτία που δεν θα έχουμε αξιοσημείωτα/γενικευμένα περιστατικά θερμικής αστάθειας/καταιγίδων, έτσι ο κίνδυνος βίαιων καιρικών φαινομένων/χαλαζοπτώσεων, είναι εξαιρετικά μικρός έως μηδενικός.

Η βαρομετρική κατάσταση, φαίνεται να αλλάζει προς τα τέλη του μήνα ( μέσα και μετά), οπότε και η θερμοκρασία φαίνεται πως θα ανέβει. Θερμότερες αέριες μάζες από την Σαχάρα, θα ανηφορίσουν προς την χώρα μας, δίνοντας μια σαφώς πρώτη καλοκαιρινή αίσθηση, με τον υδράργυρο να φτάνει και τους 30 βαθμούς. Η άνοδος αυτή, θα φέρει και τις πρώτες θερμικές καταιγίδες ( αυτή την φορά ισχυρές) στα ηπειρωτικά.

Συνοψίζοντας: Κυρίαρχοι ΑΝΕΜΟΙ οι ΒΟΡΙΑΔΕΣ στο Αιγαίο και το Ιόνιο, θα διατηρούν την θερμοκρασία σε επίπεδα κοντά ή λίγο χαμηλότερα από τον μέσο όρο. Άνοδος ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ από τα μέσα του μήνα και μετά.

ΒΡΟΧΗ: Γενικά πενιχρά φαινόμενα μέχρι και τα μέσα του μήνα, με την έννοια του οτι δεν φαίνεται η όποια θερμική αστάθεια προκύψει, να είναι ικανή να δώσει ισχυρές/γενικευμένες καταιγίδες, όπως τις ξέρουμε τον Μάη. Αντίθετα, ο σχετικά ‘ψυχρός’ καιρός και οι βοριάδες, θα κρατάνε τους δείκτες αστάθειας σε επίπεδα χαμηλά, τέτοια ώστε να μην είναι ικανά να θέσουν σε….κίνδυνο τον αγροτικό κόσμο. Η κατάσταση ενδεχομένως να αλλάξει προς τα μέσα του μήνα και μετά, καθώς η θερμοκρασία θα ανέβει αισθητά σε καλοκαιρινά επίπεδα, έτσι θα ακολουθήσουν και οι δείκτες αστάθειας την ανιούσα. Που σημαίνει, εδραιώνεται η πιθανότητα καταιγίδων με ισχυρό χαρακτήρα αν αυτές προκύψουν.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast