Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Ιουνίου- Χαλαζοπτώσεις, Καταιγίδες και ζέστη

Σε τελείως διαφορετική τροχιά, φαίνεται πως θα κινηθεί ο πρώτος μήνας του Καλοκαιριού στην χώρα μας, σε σχέση με τον Μάη, τουλάχιστον όσον αφορά τις καταιγίδες. Σε γενικές γραμμές, αναμένουμε έναν Ιούνη πολύ ζεστό, αλλά και με πολλά και σημαντικά επεισόδια καταιγίδων, οι οποίες θα είναι ικανές να προκαλέσουν προβλήματα.

Μια ιδιάζουσα βαρομετρική διάταξη, φαίνεται πως θα είναι η αιτία των παραπάνω. Γενικά χαμηλές πιέσεις στην δυτική – άκρα δυτική Ευρώπη, θα μεταφέρουν σε μια σχεδόν σταθερή ροή, θερμές αέριες μάζες από την Αφρική προς την Μεσόγειο. Την καλοκαιρινή ζέστη λοιπόν, θα την νιώσουν όλες οι Μεσογειακές χώρες όπως και η χώρα μας. Οκ, τίποτα το πρωτότυπο μέχρι εδώ, Ιούνης είναι, ζέστη θα κάνει. Η ιδιομορφία που θα εμφανιστεί όμως, είναι η εξής: Υψηλές πιέσεις και γενικά μεγάλα γεωδυναμικά ύψη, φαίνεται πως θα αναπτύσσονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στην κεντροανατολική και βόρεια Ευρώπη, τα οποία με την σειρά τους, θα εγκλωβίζουν μικροδιαταραχές νοτιότερα. Οι διαταραχές αυτές, θα συναντάνε τις θερμές αέριες μάζες της Μεσογείου, και θα δίνουν συνθήκες έντονης αστάθειας και ένα περιβάλλον γενικά ιδανικό, για την ανάπτυξη και εκδήλωση ισχυρών καταιγίδων.

Καστοριά: Έριξε χαλάζι σε μέγεθος μπάλας τένις! Δείτε το βίντεο - Εφημερίδα  ΛΑΟΣ Βέροια Ημαθίας

(εικ: Σφοδρή χαλαζόπτωση προκαλεί καταστροφές στην Καστοριά)

 

Ας εστιάσουμε τώρα στην χώρα μας, να δούμε τι περίπου περιμένουμε τον Ιούνη σε γενικές γραμμές. Θερμοκρασιακά, αναμένεται να είναι ένας αρκετά έως πολύ ζεστός μήνας, με την θερμοκρασία να ξεπερνά σε πολλές ημέρες, ακόμη και τους 32 με 34 βαθμούς. Η αυξημένη υγρασία φαίνεται επίσης να συνοδεύει αυτές τις θερμές αέριες μάζες σε πολλές περιοχές, έτσι η αίσθηση της ζέστης, θα είναι ακόμη εντονότερη. Τα καλά νέα, είναι πως δεν φαίνεται η βαρομετρική διάταξη, να ευνοεί κάποιο μεγάλο/ακράιο κύμα καύσωνα, ενώ αντίθετα, το πλήθος των μικροδιαταραχών που θα διασχίζουν κυρίως τα βορειότερα της χώρας μας, θα αναχαιτίζουν τις απόπειρες των καυτών αερίων μαζών, να εισέλθουν στην χώρα μας. Ακόμη και να γίνει αυτό, η παραμονή τους θα είναι συντομότατη.  Η κύρια απειλή του Ιούνη, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, θα είναι οι καταιγίδες. Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδιασμό με τα περάσματα διαταραχών, θα δώσουν ένα εκρηκτικό μείγμα αστάθειας. Ισχυρές καταιγίδες θερμικής φύσης ( δηλαδή κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές-πρώτες βραδινές ώρες) θα εμφανιστούν σε μεγάλη συχνότητα, στα ηπειρωτικά. Δεδομένων των συνθηκών, οι καταιγίδες αυτές θα είναι ικανές να προκαλέσουν προβλήματα λόγω χαλαζοπτώσεων, έντονων βροχοπτώσεων και ισχυρών ανέμων. Το ξέσπασμα μπουρινιών, φαίνεται τέλος να έχει αρκετά μεγάλη συχνότητα σε ακτές Μακεδονίας και Θράκης αλλά και Θεσσαλίας.

 

Χαλκιδική: Μπουρίνι στην Κασσάνδρα - Τι λέει η δήμαρχος στο makthes.gr  (βίντεο, φωτ.)

εικ: Καταιγίδα με την μορφή μπουρινιού, πλησιάζει την Κασάνδρα Χαλκιδικής. Τέτοιες καταστάσεις, φαίνεται πως θα εμφανιστούν σε μεγάλη συχνότητα τον Ιούνη.

 

Οι καταιγίδες όμως, δεν θα περιοριστούν μόνο στα ηπειρωτικά και βόρεια. Υπάρχουν ενδείξεις, πως οι διαταραχές, θα καταφέρνουν – τουλάχιστον κάποιες από αυτές- να κινούνται νοτιότερα, τόσο ώστε να προκαλέσουν ξαφνικά ξεσπάσματα καταιγίδων, ακόμη και στην νότια χώρα. Αυξημένες πιθανότητες έχει και η Αθήνα – σε σχέση με τον Μάη-, να έρθει αντιμέτωπη με ισχυρή νεροποντή.

 

Καιρός: Καταιγίδα στα νότια προάστια Αττικής

εικ: Καλοκαιρινή νεροποντή ξεσπάει στο κέντρο της Αθήνας. Οι πιθανότητες για ανάλογες εικόνες τον Ιούνη, δείχνουν αρκετά αυξημένες.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

One Response so far.

  1. Ο/Η Αχιλλέας Σοφούδης λέει:

    Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast