Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Ιουλίου

Δύο τελείως διαφορετικά πρόσωπα, θα δείξει ο φετινός Ιούλης στην Ευρώπη και την χώρα μας. Το πρώτο μισό του μήνα, φαίνεται να κυλάει όπως τονίζεται και στην εικόνα του άρθρου. Ένα πεδίο υψηλών πιέσεων, θα εγκατασταθεί πάνω από την δυτική ΒΔκή Ευρώπη, και θα φέρει εκεί, διαδοχικά κύματα ζέστης, τα οποία ιδιαίτερα στους Ίβηρες και την Γαλλία, θα χαρακτηρίζονται ως καύσωνες. Σε πολύ δυσάρεστη θέση φαίνεται πως θα βρεθεί γενικά η Ισπανία-Πορτογαλία, με τουλάχιστον ένα πολύ σοβαρό και με διάρκεια κύμα καύσωνα.

Το ένα τρίτο της Γαλλίας έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό από τον καύσωνα - Aftodioikisi.gr

εικ: Παριζιάνοι, αναζητούν δροσιά, κατά την διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών. Πολλές και διαδοχικές θα είναι οι μέρες με υψηλές θερμοκρασίες, στην δυτική Ευρώπη τον Ιούλη.

 

Στον αντίποδα, θα βρεθεί η χώρα μας και γενικά το ανατολικό κομμάτι της Ευρώπης. Ο αντικυκλώνας, θα ξεκινήσει να μεταφέρει ήδη προς το τέλος του πρώτου πενθημέρου, ψυχρότερες αέριες μάζες, από την Ρωσία, προς τα Βαλκάνια και την χώρα μας. Η ροή αυτή, θα έχει ως αποτέλεσμα, την ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο αλλά κατά περιόδους, και τα ηπειρωτικά. Σε δευτερεύουσα μοίρα, μπαίνουν πιθανές καταιγίδες που θα προκύψουν κατά τα περάσματα των διαταραχών αυτών. Η πιθανότητα να προκύψει αξιοσημείωτο κύμα ζέστης, φαίνεται πως είναι μάλλον εξαιρετικά μικρή, τουλάχιστον ως το τελευταίο 10ήμερο του μήνα!

εικ: ο δυνατός βοριάς ( μελτέμι) ‘ξυρίζει’ την θάλασσα του Αιγαίου. Ο Ιούλης θα φέρει πολλές μέρες με δυνατούς βοριάδες, σε Ιόνιο και Αιγαίο.

Η κατάσταση, φαίνεται να αλλάζει στην εκπνοή του μήνα – τελευταίο 10ήμερο- οπότε και αναμένεται μια σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καύσωνα.

 

Συμπερασματικά: Ένας μήνας χωρίς ακρότητες από θέμα θερμοκρασιών, τουλάχιστον μέχρι και το τελευταίο του πενθήμερο ή δεκαήμερο. Αντιθέτως, η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε άκρως φυσιολογικά επίπεδα, ίσως κάποιες μέρες και λίγο χαμηλότερα (!) από τα κλιματικά. Η παρουσία υψηλών πιέσεων δυτικότερά μας, θα ενεργοποιήσει μια μάλλον συνεχή ροή βοριάδων, ως εκ τούτου, τα επεισόδια αστάθειας, θα είναι κατά πολύ μειωμένα και λιγότερα, σε σχέση με τον Ιούνη, και γενικά οι όποιες αστάθειες προκύψουν, θα είναι σύντομες.

Η κύρια απειλή του μήνα, είναι ο εξαιρετικά μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών ο οποίος θα προκύψει από τους πολυήμερους, ισχυρούς βοριάδες, ευτυχώς όμως αυτοί δεν θα συνοδεύονται από υψηλές θερμοκρασίες.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast