Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Φλεβάρη

Ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον μήνας από πλευράς βαρομετρικής κυκλοφορίας, φάινεται πως θα είναι ο Φλεβάρης. Παρότι το πρώτο δεκαήμερο του θα χαρακτηρίζεται από αιθρία και βελτιωμένο γενικά καιρό, η κατάσταση αυτή φαίνεται να αλλάζει σημαντικά, στην εκπνοη του πρώτου δεκαημέρου και έπειτα. Το σύνολο των δεδομένων, θέλουν τον σχηματισμό υψηλών πιέσεων στην ΒΔ Ευρώπη και τον βόρειο Ατλαντικό, ανοίγοντας εκ νέου, την Πύλη του ψύχους από την Ρωσία προς την Ευρώπη. Η ροή αυτή, με τα δεδομένα ως έχουν, φαίνεται πως θα διοχετεύεται – τουλάχιστον ο κύριος όγκος της- προς την δυτική Ευρώπη και την κεντροδυτική Μεσόγειο. Αυτό σημαίνει, πως η Μεσόγειος, από ένα καθεστώς αδράνειας, θα μπει σε μια εξαιρετικά δραστήρια περίοδο διαδοχικών κυκλογενέσεων και σημαντικών κακοκαιριών. Παράλληλα, πολλές περιοχές της Ευρώπης, θα δεχθούν ένα διάστημα πολύ κρύου καιρού και χιονοπτώσεων, κυρίως προς τα τ΄ελη του μήνα.

Μία υπέροχη καρτ-ποστάλ το Παρίσι -Ασπρισαν τα πάντα [εικόνες] -  iefimerida.gr

εικ: Το Παρίσι, χιονισμένο. Πολλές ευρωπαικές πρωτεύουσες, θα ντυθούν στα λευκά μέσα στο δεύτερο μισό του Φλεβάρη, με τις χιονοπτώσεις να συνοδεύονται από δριμύ ψύχος.

 

Στην χώρα μας, θα έχουμε επίσης σημαντική αλλαγή στην στασιμότητα της βαρομετρικής διάταξης των τελευταίων ημερών. Η κάθοδος του ψύχους/ αυλώνων στην Μεσόγειο, θα προκαλέσει – δεδομένης και της θερμότερης του κανονικού Μεσογείου- σοβαρές κυκλογενέσεις στα δυτικά και κεντρικά της τμήματα. Πιθανόν να δούμε τα βαρόμετρα, να πέφτουν και κάτω από τα 980hpa μέσα στον μήνα. Αυτό μεταφράζεται ως νοτιάδες, στο σύνολο της περιόδου. Υετοφόροι νοτιάδες, με τον καιρό να γίνεται ‘δυτικός’ και να αφήνει πολύ μεγάλα ύψη βροχής στην δυτική Ελλάδα και όχι μόνο. Παράλληλα, τα βαρομετρικά αυτά συστήματα, θα αντλούν και ψυχρότερες αέριες μάζες από τα δυτικότερα της Μεσογείου, και θα δώσουν πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στον άξονα της Πίνδου. Χιονοδρομικά κατά μήκος της οροσειράς, δείχνει να δέχονται τις αξιολογότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων τριών Χειμώνων.

Αποστολή στην Βασιλίτσα: Στο χιονοδρομικό κέντρο με τις θεαματικές πίστες |  travel.gr

Εικ: Η Βασιλίτσα, χιονισμένη. Ολος ο ορεινός όγκος της Πίνδου, φαίνεται πως θα ‘ρεφάρει’ σε πολύ μεγάλο βαθμό , κυρίως προς τα μέσα του μήνα και έπειτα, με αξιοσημείωτα ύψη χιονιού.

 

Σε τέτοιες περιπτώσεις βαρομετρικών διατάξεων, είναι συχνό το φαινόμενο η χώρα μας να χωρίζεται θερμοκρασιακά στα δυο. Κατά πάσα πιθανότητα, θα δούμε τον νότιο τομέα, με έμφαση την Κρήτη, να βρίσκεται υπό την επιρροή θερμών νοτιάδων, ενώ στα δυτικά και βόρεια, ο καιρός να είναι χειμερινός, με τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν και σε χαμηλά υψόμετρα. Σε γενικές γραμμές πάντως, αξιόλογα επεισόδια βροχοπτώσεων, θα  σημειωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες – Ποιες περιοχές θα  χτυπήσει η κακοκαιρία | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εικ: Θυελλώδεις νοτιάδες στον Σαρωνικό. Η εμφάνιση των νοτιάδων, θα είναι μάλλον συχνή προς τα μέσα του μήνα και έπειτα, στο σύνολο του Αιγαίου.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast