Mακροπρόθεσμη Εκτίμηση Φεβρουαρίου

Δεν υφίσταται κάποια ουσιαστική αλλαγή – πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο- στις βαρομετρικές διατάξεις των επομένων εβδομάδων, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα θέλουν τα τρέχοντα δεδομένα στα οποία βασίζομαι. Όπως και τον Γενάρη, έτσι και τον Φλεβάρη, κυρίαρχος στους βαρομετρικούς χάρτες, θα είναι ο γιγαντιαίος αντικυκλώνας, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες – από τις 11/1 στην ουσία- έχει μπλοκάρει την βαρομετρική ροή, δίνοντας πρωτοφανείς συνθήκες καλοκαιρίας , ξηρασίας και ηλιοφάνειας σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Και λέω σχεδόν, γιατί οι περιοχές που βρίσκοταν στα ανατολικά κράσπεδα αυτού του ‘τέρατος’ δεχθηκαν διαδοχικά κύματα ψύχους, με χιονοπτώσεις, με επίκεντρο την Τουρκία. Φυσικά, ένα από αυτά τα κύματα, κατάφερε και ‘γλίστρισε’ στο Αιγαίο, δίνοντας τον ιστορικό χιονιά στην Αττική, η οποία στάθηκε εξαιρετικά τυχερή σε έναν κατα τ άλλα ‘τελειωμένο’ Χειμώνα .

Πάμε να δούμε συνοπτικά τώρα, πως περίπου περιμένω να κυλήσει ο Φλεβάρης στην περιοχή μας, βάση της διάταξης όπως απεικονίζεται στην εικόνα.

Υετος ( βροχή/χιόνι): Εξαιρετικά χαμηλές οι αποδόσεις του φετινού Φλεβάρη σε βαρομετρικά συστήματα, τουλάχιστον μέχρι και το τελευταίο του 10ήμερο. Στην ουσία, δεν αναμένεται καμία ατμοσφαιρική διαταραχή οργανωμένης φύσης, να απασχολήσει την χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά (!) και αν αυτό συμβεί, θα είναι κάποιο ταχύτατο πέρασμα λίγων ωρών, κάποιας μικροδιαταραχής που σε καμία των περιπτώσεων δεν θα χαρακτηρίζει το σύνολο του μήνα. Κάτω έως πολύ κάτω από τον μέσο όρο θα βρεθεί όλη η δυτική και η ηπειρωτική Ελλάδα όπως και η βόρεια. Αντίθετα, τα νησιά του Αιγαίου και ίσως τα ανατολικά ηπειρωτικά, καθώς θα βρίσκονται οριακά στο διάβα των διαταραχών που θα κατεβαίνουν Τουρκία (χάρτης) θα προλαβαίνουν κάποιες – κατά κανόνα μέτριας κλίμακας- αλλαγές στον καιρό, έτσι εδώ ο υετός θα βρεθεί στα φυσιολογικά επίπεδα, ίσως και ποιο πάνω σε κάποιες περιοχές.

΄Ώρες Ηλιοφάνειας: Ο φετινός Φλεβάρης, φαίνεται πως θα κοντράρει ακόμη και τον Αύγουστο, στις ώρες ηλιοφάνειάς του. Οι υψηλές πιέσεις που θα κυριαρχούν και η απουσία κακοκαιριών, ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά και δυτικά, θα δώσουν έναν συνολικό μήνα άφθονης ηλιοφάνειας, πολύ πάνω των μέσων όρων του.

Ανεμοι: Σε απόλυτη κυριαρχία στο ανεμολόγιο θα βρίσκονται οι βοριάδες ΒΒΑ άνεμοι στα πελάγη, όλη την διάρκεια του μήνα.

Ατμοσφαιρική πίεση: Σε εξαιρετικά υψηλές τιμές, οι οποίες κατά περιόδους θα ξεπερνάνε και τα 1030hpa , ιδιαίτερα προς τα μέσα του μήνα. Η διάρκεια αυτών των υψηλών πιέσεων, σε συνδιασμό με τους επίμονους βοριάδες, θα δώσει- όπως και πέρσυ- φαινόμενα ΄εντονης άμπωτης στις θάλασσές μας, με τα νερά να τραβιούνται αισθητά μέσα.

Σπάνιο φαινόμενο: Υποχώρησαν τα νερά από τον Θερμαϊκό Κόλπο μέχρι το  Καβούρι και τη Ραφήνα (βίντεο και φωτογραφίες)

 

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ: Τουλάχιστον μέχρι το τελευταίο διάστημα του μήνα, οι περιοχές που έχουν πιθανότητα να δούνε χιονοπτώσεις, είναι αυστηρά τα ανατολικά ηπειρωτικά. OMΩΣ, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες, στο τελευταίο 10ήμερο του μήνα, να προκύψει μια αξιόλογη κακοκαιρία, η οποία αυτή την φορά, ίσως αφορά το σύνολο της χώρας μας και την βόρεια χώρα.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast