Φλεβάρης-Πρώτη Προσέγγιση

‘Εχοντας μαζέψει αρκετά δεδομένα, πάμε να ρίξουμε μια πρώτη ματιά στο πως διαφαίνεται πλέον ο Φλεβάρης. Με μια πρώτη ένδειξη, ο τελευταίος μήνας του Χειμώνα, ενός Χειμώνα εξαιρετικά αδιάφορου για το σύνολο της χώρας πλην Αττικής, φαίνεται πως θα έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις, σε σχέση με τον Γενάρη. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η εντυπωσιακή – σε επίπεδα record breaking- συσπείρωση του Polar vortex, η οποία ήδη συντελείται αυτή την ώρα στην στρατόσφαιρα και θα είναι αυτή που θα καθορίσει την βαρομετρική κυκλοφορία των επόμενων εβδομάδων.

Θερμοκρασίες στην Στρατόσφαιρα ( 10hpa). Προσέξτε το πόσο ενισχύεται ο πυρήνας του στροβίλου, φτάνοντας ακόμη και τους -90 βαθμούς(!).

Φυσικά η συσπείρωση του polar vortex, από μόνη της, σημαίνει ενίσχυση των westerlies, των δυτικογεννών ανέμων που ρέουν περιμετρικά αυτής της ‘μπλε σφαίρας’, διατρέχοντας όλο το βόρειο Ημισφαίριο, από δυτικά προς ανατολικά. Οι δυτικογενείς αυτοί άνεμοι, φαίνεται πως θα παραμείνουν εξαιρετικά ισχυροί, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του μήνα χοντρικά.

 

Όλο αυτό, συμβαίνει στην στρατόσφαιρα, αλλά δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο και το επίπεδο το οποίο διαμορφώνει τον καιρό, την τροπόσφαιρα. Οι εξαιρετικά δυνατοί προαναφερθέντες άνεμοι, με την σειρά τους θα προκαλέσουν σημαντική ενίσχυση του icelandic Low στον Ατλαντικό, το οποίο με την σειρά του, θα φέρει συνθήκες μάλλον Άνοιξης, σε όλη την Ευρώπη και την χώρα μας.

Με λίγα λόγια, το επόμενο 20ήμερο, είναι άκρως απαγορευτικό, για να δούμε τον αζορικό να ξαναορθώνει ανάστημα και να εμβολίζει τον polar, κατεβάζοντας νέο κύμα ψύχους. Θεωρώ, πως ο Χειμώνας, τουλάχιστον στην σκληρή του μορφή, έχει τελειώσει, και οι ψυχρότερες μέρες του, βρίσκονται πλέον πίσω. Αντίστοιχα, μειώνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες νέου κύματος ψύχους τις επόμενες εβδομάδες.

 

Bαρομετρικός χάρτης. Βαθιές, οργανωμένες ατλαντικές υφέσεις, θα εγκατασταθούν στην βόρεια Ευρώπη, αναγκάζοντας τις υψηλές πιέσεις να επεκτείνονται προς την ανατολική Ευρώπη, με την καλοκαιρία και την χαρακτηριστική απουσία βαρομετρικών χαμηλών, να συνεχίζεται στο σύνολο του μήνα.

Προφανώς, δεν αποκλείονται κάποιες cut off μικροδιαταραχές, να κατηφορίζουν προς την περιοχή μας, δίνοντας σύντομα περάσματα φαινομένων, κατά κανόνα όμως ανάξια λόγου.

 

Με λίγα λόγια, αν και θα τα πούμε στην αναλυτική Μακροπρόθεσμη, φαίνεται πως πάμε σε έναν αδιάφορο Φλεβάρη, με κυρίαρχη την ζωνική ροή και την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας.

Χαλάρωση του πολικού στροβίλου, φαίνεται στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα, οπότε από εκεί και μετά, τοποθετώ κάποια εκ νέου αλλαγή στην κυκλοφορία, θα το δούμε όμως αυτό και τις επόμενες εβδομάδες.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast