Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Απριλίου

Σε αντίθεση με τον Μάρτη, ο Απρίλης φαίνεται πως θα φέρει στην χώρα μας, συνθήκες προχωρημένης Άνοιξης, έως και… σχεδόν καλοκαιριού σε περιοχές της νότιας χώρας. Η βαρομετρική διάταξη πάνω από την Ευρώπη, ήδη από τις πρώτες ημέρες του Απρίλη θα αλλάξει. Χαμηλές πιέσεις και διαδοχικές κακοκαιρίες θα απασχολήσουν την βόρεια και ΒΔ Ευρώπη, φέρνοντας κρύο, βροχές ακόμη και χιονοπτώσεις. Τουλάχιστον έως τα μέσα του μήνα, θα κυριαρχεί αυτό το μοτίβο. Η χώρα μας, θα βρίσκεται στον νότιο τομέα αυτών των διαταραχών. Αυτό σημαίνει πως μέσω νοτιάδων κυρίως στην ανώτερη ατμόσφαιρα, θα μεταφερθούν θερμές αέριες μάζες, ανεβάζοντας τον υδράργυρο σε υψηλά επίπεδα για την εποχή. Παράλληλα θα μας έρχονται και αραιές νεφώσεις κατά περιόδους.

Διακοσμητικές δαμασκηνιές ανθίζουν στην Θεσσαλονίκη. Ο Απρίλης θα είναι ένας αρκετά ζεστός και άνομβρος μήνας για την Μακεδονία.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο αεροχείμαρος του Ατλαντικού τον Απρίλη, θα επιλέξει μια ασυνήθιστα βόρεια τροχιά. Έτσι θα αφήσει εκτός την Μεσόγειο, στην οποία ο Απρίλης θα είναι ένας ήσυχος μήνας, χωρίς ουσιαστικές κυκλογεννέσεις και κακοκαιρίες. Περίπου όπως ήταν και ο Μάρτης, στον οποίο δεν είχαμε κανένα αξιόλογο βαρομετρικό χαμηλό. Αντίθετα, θα πρέπει να βρεθούμε για πολλές ημέρες σε επιρροή διαδοχικών θερμών εισβολών, οι οποίες θα διακόπτονται από πολύ σύντομα μετωπικά περάσματα βροχής εξαιρετικά μικρής διάρκειας. Ενδείξεις για αλλαγή σε αυτή την ροή φαίνεται στο τρίτο δεκαήμερο του Απρίλη, όπου φαίνεται να αναπτύσσονται υψηλές πιέσεις στην δυτική Ευρώπη, και οι βροχές να μας έρχονται στην Μεσόγειο και την χώρα μας.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν:

ΒΡΟΧΗ: Χαμηλότερα έως πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου στο σύνολο της χώρας, με τις ημέρες βροχής να είναι ελάχιστες. Δεν αναμένεται κανένα βαρομετρικό χαμηλό έως και τα μέσα του μήνα τουλάχιστον. Στο τελευταίο δεκαήμερο, θα πρέπει να μας απασχολούν κάποια συστήματα από τα δυτικά.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Οι διαδοχικές θερμές εισβολές μέχρι και τα μέσα του μήνα, θα αφήσουν ένα στίγμα σαφώς θερμότερου από τον μέσο όρο μήνα. Η προσπάθεια επαναφοράς που θα γίνει στο τελευταίο διάστημα, δε θα είναι ικανή να αλλάξει το παραπάνω.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ: Η βαρομετρική διάταξη, δεν επιτρέπει την εκδήλωση χιονοπτώσεων ακόμη και στα βουνά μας, έως και τα μέσα του μήνα. Πρακτικά, ότι χιόνι είδαν τα βουνά μας, είδαν, μιας και η θερμοκρασία θα ανέβει και εκεί αισθητά.

Στον θερμό τομέα των βαρομετρικών χαμηλών θα βρεθεί η χώρα μας έως τα μέσα του μήνα, με σημαντικά επεισόδια μεταφοράς ζέστης. Η απουσία αξιόλογων βροχών θα χαρακτηρίσει τον Απρίλη.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast