Ανασύνταξη του Πολικού Στροβίλου-τι θα φέρει αυτό στην Ελλάδα

Ασυνήθιστα παρατεταμένη καλοκαιρία και υψηλές θερμοκρασίες, παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στο σύνολο της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας. Αιτία, ένας γιγαντιαίος θερμός αντικυκλώνας, ο οποίος έχει αναπτυχθεί και εγκατασταθεί στην περιοχή μας, εμποδίζοντας τις υγρές και ψυχρές αέριες μάζες από τον βορρά, να κατέβουν στην γειτονιά μας.

Η καλοκαιρία αυτή, φαίνεται να συνεχίζεται μέχρι και τις πρώτες μέρες του τρίτου δεκαημέρου, οπότε και ο καιρός κατώπιν θα πρέπει να αλλάξει.

Καθώς όμως βαδίζουμε στον προθάλαμο του Χειμώνα όπως αποκαλώ τον Νοέμβρη, η ματιά του μετεωρολόγου, αναζητά και άλλες παραμέτρους για να αρχίσουμε σιγά σιγά να ανιχνεύουμε τις…διαθέσεις των πολικών αερίων μαζών, οι οποίες σιγά σιγά θα αρχίσουν να κατηφορίζουν γεωγραφικά πλάτη.   Σε μια πρώτη ανίχνευση λοιπόν, παρατηρούμε μια δυνατή ανασυγκρότηση του πολικού στροβίλου, σε επίπεδο στρατόσφαιρας. Μια ανασυγκρότηση η οποία θα αρχίσει να συμβαίνει από τις αμέσως επόμενες ημέρες, μέχρι και τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά? Η ανασυγκρότηση ή αλλιώς σύσφιξη του πολικού στροβίλου, σημαίνει πως θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες, να κυριαρχούν σημαντικά χαμηλές πιέσεις στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη. Αυτές οι χαμηλές πιέσεις, θα ‘ μπλοκάρουν’ την κάθοδο των αρκτικών αερίων μαζών προς την νότια Ευρώπη, δίνοντας έτσι αυξημένες πιθανότητες, ο ήπιος καιρός να συνεχιστεί. Η σύσφιξη ( δηλαδή η συσσώρευση του κρύου στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη) φαίνεται χαρακτηριστικά και στον παρακάτω χάρτη :

( Διακρίνονται οι μπλε χρωματισμοί, δηλαδή το ψύχος, το οποίο στην παρούσα φάση βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται συγκεντρωμένο στον Πόλο.)

 

 

Στον παρακάτω χάρτη, διακρίνεται και η εντυπωσιακή και απότομη ενίσχυση των δυτικών ανέμων της στρατόσφαιρας, κάτι που σημαίνει έντονη κυκλωνική ροή στην βόρεια Ευρώπη και απουσία κρύου/καταβάσεις σημαντικών αυλώνων στην νότια Ευρώπη.

 

 

 

Όλο αυτό, θα πρέπει στην χώρα μας να μεταφραστεί ως εξής: Η κατάβαση σημαντικού κρύου θα πρέπει να αποκλειστεί τελικά από την γειτονιά μας, ενώ οι θερμοκρασίες θα πρέπει να συνεχίσουν να κυμαίνονται σταθερά πάνω από τον μέσο όρο. Φυσικά αυτό είναι άσχετο με τις πιθανόν υετοφόρες διαταραχές οι οποίες θα αποκοπούν από την κυκλοφορία και θα φέρουν βροχές και νοτιάδες.

 

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

2 Σχόλια so far.

  1. Ο/Η ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ λέει:

    Θέλω να λαμβάνω ενημερώσεις σχετικά με τον καιρό και αν είναι δυνατόν να έχω και έναν γεωγραφικό χαρτι θέλω μέσα από το κινητό μου να παρακολουθο κάθε μέρα τον καιρό αν ειπαρχει μία Ειδική μακέτα πού τον παρακολουθείς με ενδιαφέρει .

  2. Ο/Η Αλέξανδρος λέει:

    Ως μετεωρολόγος προσυπογράφω τη θεωρητική τεκμηρίωση όλων των παραπάνω. Αλλά η 30ετής εμπειρία μου σε θέματα πρόγνωσης καιρού, μου επιβάλει να είμαι επιφυλακτικός, όσο και έτοιμος για απρόσμενες εκπλήξεις, από παράγοντες αστάθμητους και ως ένα βαθμό μη προβλέψιμους. Και με μια ελαφρά δόση humor πρέπει να επισημάνω ότι… : Μετεωρολόγος είναι ένας επιστήμονας που θα ξέρει αύριο, γιατί αυτά που προέβλεψε χτες, δε συνέβησαν σήμερα…. Καλή σας ημέρα και «είδομεν…»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast