Αλλάζει ο καιρός- ο Χειμώνας ξεκινά στην Ευρώπη

Μετά από ένα σεβαστό διάστημα στασιμότητας στην βαρομετρική ροή των συστημάτων, όπου ένας γιγαντιαίος αντικυκλώνας, συνεχίζει μέχρι και αυτή την στιγμή που συντάσσονται τούτες οι γραμμές- έχει σκεπάσει την χώρα μας, η κατάσταση δείχνει να αλλάζει. Βέβαια, όχι προς το κρύο, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά μάλλον προς το ήπιο και σχετικά βροχερό. Αναλυτικότερα, ( εικονα παρακάτω), διακρίνουμε πως το σύνολο των δεδομένων, θέλουν τον σχηματισμό Γροιλανδικού αντικυκλώνα-εμποδιστή στον βόρειο Ατλαντικό. Ο εμποδιστής αυτός ( Greenland Blocking) βάζει σε…αναμένα κάρβουνα τις χιονοπροσδοκίες των δυτικοευρωπαίων, ιδιαίτερα Αγγλίας, Σκωτίας αλλά και χωρών της κεντρικής Ευρώπης, όπου το επόμενο 10ήμερο, θα δεχθούν όπως φαίνεται την πρώτη χειμωνιάτικη κατάβαση κρύου, με τα χιόνια, να φτάνουν σε χαμηλά υψόμετρα. Σε πρώτη-τουλάχιστον- φάση, αυτό δεν θα αφορά καθόλου την περιοχή μας. Απεναντίας, αυτές οι βαρομετρικές διατάξεις, φέρνουν δυνατούς νοτιάδες, κατακόρυφη άνοδο της θερμοκρασίας – ίσως δούμε την βόρεια Κρήτη να πλησιάζει και τους 30 βαθμούς αν το επιτρέψουν οι συνθήκες- και άφθονες βροχές στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο.

 

 

Η αλλαγή όπως όλα δείχνουν,θα ξεκινήσει από την Δευτέρα – το ΣΚ ο καιρός θα είναι βελτιωμένος,ηλιόλουστος με βόρειους ανέμους μέτριας  έντασης- με συννεφιές και στροφή των ανέμων, σταδιακά σε νοτιάδες. Θα μιλήσω επιγραμματικά, μιας και μπορούν να  υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην όλη κατάσταση:

Χαρακτηριστικά αλλαγής:

  • Ενίσχυση των νοτιάδων στα πελάγη, κατά περιόδους.
  • Μεγάλα ύψη βροχής στα δυτικά, τα οποία όλη την νέα εβδομάδα θα δεχονται διαδοχικά περάσματα δυνατών βροχών και καταιγίδων.
  • Οι βροχές αυτές θα περπατάνε και στα βόρεια κατά περιόδους.
  • Καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο.
  • Σε Θεσσαλία-ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο, θα έχουμε κατά κανόνα σύντομα περάσματα βροχών, ή και καταιγίδων αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
  • Σημαντικότατη άνοδος της θερμοκρασίας στην νότια και ανατολική χώρα, ιδιαίτερα στην Κρήτη. Αντίθετα στα δυτικά και βόρεια, η ψύχρα θα είναι αισθητή.
  • Οι χιονοπτώσεις, σε πρώτη φάση, φαίνεται να εστιάζονται σε μεγάλα υψόμετρα, βουνά στην ουσία και να μην απασχολούν χαμηλότερες περιοχές.
Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast