Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Μαϊου

Ένας αρκετά πλουραλιστικός μήνας αναμένεται να είναι ο Μάϊος με εντυπωσιακές καιρικές εναλλαγές. Από τις καταιγίδες, σε συνθήκες προχωρημένου καλοκαιριού και ξανά καταιγίδες, θα πρέπει να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του.

Ένας επιβλητικός σωρειτομελανίας, το κατεξοχήν καταιγιδοφόρο νέφος του καλοκαιριού, δεσπόζει στον ουρανό της Χαλκιδικής. Οι ξαφνικές καταιγίδες, είναι πολύ συχνό φαινόμενο κατά τον Μάη σε πολλές περιοχές!

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίαρχο χαρακτηριστικό και ρυθμιστής της κυκλοφορίας, θα είναι μια σημαντική – η πρώτη στην ουσία- έξαρση του υποτροπικού αεροχειμαρρου στην κεντρική Ευρώπη. Η έξαρση αυτή θα φέρει καλοκαιρινή ζέστη σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, ακόμη και Ολλανδία αλλά και το σύνολο των γερμανόφωνων χώρων. Στον αντίποδα, θα βρεθεί η ανατολική Ευρώπη, όπου μια ψυχρή αέρια μάζα, αναμένεται να εγκατασταθεί στην Ρωσία και να επηρεάζει κατά διαστήματα την Βαλκανική και κυρίως την Τουρκία. Από θέμα βροχών τέλος, πολύ ευνοημένη φαίνεται να είναι η Τουρκία με πολλά νερά, αλλά και η βόρεια Ευρώπη. Στον αντίποδα η κεντρική και μεγάλο μέρος της Μεσογείου, όπου τα επεισόδια βροχών θα είναι σημαντικά λιγότερα από τον μέσο όρο, ιδιαίτερα στα δυτικά τμήματα της.

Ελλάδα: όπως διακρίνουμε και στον χάρτη, η χώρα μας, θα βρίσκεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, υπό την επιρροή αποκομμένων διαταραχών , προερχόμενες από το κύριο σύστημα της Ρωσίας. Η ροή δηλαδή των συστημάτων θα πρέπει να είναι από ΒΑ προς ΝΔ. Αυτό θα κατανέμει αντίστοιχα και τις θερμοκρασίες αλλά και τις βροχές πάνω από την επικράτεια. Έτσι, περιμένουμε τα επεισόδια καταιγίδων να είναι συχνά αλλά και έντονα, σε Θράκη Μακεδονία και κατά τόπους και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Δυστυχώς δεν θα λείψουν και οι καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, κάτι που πρέπει να έχουν υπόψιν τους οι παραγωγοί.

Οι απογευματινές καταιγίδες θα είναι συχνό φαινόμενο ιδιαίτερα σε Μακεδονία και Θράκη.

Δεν ισχύει το ίδιο για την δυτική Ελλάδα. Καθώς τα συστήματα θα έρχονται από τα ΒΑ, η δυτική χώρα δεν αναμένεται να επηρεαστεί από βροχοσυστήματα, έτσι υετικά, θα βρίσκεται κάτω έως αρκετά κάτω από τον μέσο όρο. Κάποιες βροχές τέλος θα πρέπει να σημειωθούν και στο Αιγαίο και την Κρήτη, κυρίως στο πρώτο μισό του μήνα. Θερμοκρασιακά πάντως, το σύνολο της χώρας θα βρεθεί πάνω από τον μέσο όρο, καθώς η ζέστη της κεντρικής Ευρώπης, θα μας επηρεάζει κατά διαστήματα, ιδιαίτερα στα μέσα του μήνα.

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast