Θεσσαλονίκη: Ο ζεστός Θερμαϊκός απέτρεψε την άνοδο της θερμοκρασίας!

Ελάχιστη ήταν η επίδραση της θερμής αέριας μάζας που βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα πάνω από την χώρα μας, στη Θεσσαλονίκη. Παρότι σε πολλές περιοχές, ο υδράργυρος έφτασε η και ξεπέρασε τους 30 βαθμούς, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και του Θερμαϊκού, ο υδράργυρος μετά βίας έφτασε τους 24-26 βαθμούς Κελσίου. Ακριβώς το ίδιο φαινόμενο, παρατηρούμε πως συμβαίνει και στον Στρυμωνικό κόλπο. Ποια είναι όμως η εξήγηση?

Η χαμηλή νέφωση ( Stratus clouds) πάνω από τον Θερμαϊκό ( εικόνα) η αιτία που ο υδράργυρος κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση πάντα με τις συνθήκες στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Τα νέφη αυτά είναι συχνοί επισκέπτες στον Θερμαϊκό κατά τους χειμερινούς μήνες, ιδιαίτερα όταν φυσούν νοτιάδες. Λήψη από Ποσειδι, του Δημήτρη Σάββα

Οι υψηλές θερμοκρασίες του νερού της θαλάσσιας περιοχής του Θερμαϊκού ( αλλά και του Στρυμωνικού) , σε συνδυασμό με τις συνθήκες άπνοιας που επικρατούν, εμπλούτισαν την θερμή αέρια μάζα που διέσχισε τα νερά με άφθονη υγρασία. Υγρασία σε τέτοια επίπεδα, όπου ο αέρας έφτασε σε σημείο κορεσμού και σχημάτισε την χαμηλή νέφωση που διακρίνεται και στην παραπάνω εικόνα. Η νέφωση αυτή, σε συνδυασμό πάντα με την αυξημένη υγρασία και την ανώτερη συννεφιά, μπλόκαρε την ηλιακή ακτινοβολία με συνέπεια να μην παρατηρηθεί σχεδόν καμία επίδραση στην επιφανειακή θερμοκρασία των γύρω περιοχών!

Η ίδια νέφωση από ψηλά, από το Πάικο Γουμένισσας.

Οι ίδιες συνθήκες, όπως παρατηρούμε και στον χάρτη θερμοκρασιών, κυριαρχούν και στον Στρυμωνικό, όπου και εδώ ο σχηματισμός χαμηλής νέφωσης , εμπόδισε τον υδράργυρο να σημειώσει την άνοδο που διακρίνεται στις υπόλοιπες περιοχές.

Τα νέφη αυτά, με την κοινή ονομασία » στρώματα» ( Stratus clouds) σχηματίζονται σε ύψος περίπου 100-300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Λεπτά σε πάχος, δεν μπορούν να κρατήσουν βροχή μέσα τους, αλλά λόγω του χαμηλού ύψους τούς, ρίχνουν αισθητά την θερμοκρασία εκεί όπου σχηματίζονται!

Μην ξεχνάτε να πατήσετε Like και να ενημερώνεστε απο την σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ ενώ στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ θα ανεβαίνουν όλα τα καιρικά βίντεο.
Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Font Resize
Contrast